Anmeldelse: Kære Agnes af Håkan Nesser

Bogens forsideEn brevroman mellem to midaldrende veninder – ikke om madopskrifter og teaterbesøg, men om hvordan man begår et mord!

Agnes og Henny var uadskillelige veninder, da de gik i skole, men som det jo tit sker, mistede de kontakten, da de blev voksne. Der er nu gået 19 år, og Agnes’ mand dør. Stor er Agnes’ forbavselse, da Henny dukker op til begravelsen, men lige så stor er den, da hun uden videre forsvinder efter ceremonien.

Nogle dage senere modtager Agnes dog et brev fra sin gamle veninde, der undskylder og siger, at hun ikke ville trænge sig på efter så mange år, men at hun gerne vil genoptage kontakten, og hun foreslår, at de korresponderer.

Bogen består af deres korrespondance, der dog viser sig ikke at være helt almindelig. Henny har brug for et mord, hun ikke kan knyttes til, og inspireret af Patricia Highsmiths roman “Skæbnesvangert møde”, hvor to ukendte mødes i et tog og “bytter mord”, foreslår hun, at Agnes begår mordet. Modydelsen er i dette tilfælde ikke et mord, men et klækkeligt beløb.

Agnes er selvfølgelig rystet, væmmet, forarget, bestyrtet, chokeret – og slår til. Hun kan bruge pengene, der vil sætte hende i stand til at blive boende i huset.

De to veninders korrespondence handler derfor ikke om teaterbesøg, gode bøger eller fælles minder, men om hvordan man bedst begår et mord. Alt planlægges i detaljer: hvor, hvornår og hvordan. Intet skal overlades til tilfældighederne. Sideløbende er der tilbageblik til deres fælles barndom og ungdom, set med Agnes’ øjne.

Handlingen er svær at referere uden at afsløre for meget, læseren skal selv have fornøjelsen af at læse den meget overraskende slutning; netop som man tror, man har luret forfatteren, opdager man, at det omvendte er tilfældet.

Håkan Nesser, der bl.a. er kendt fra Van Veeteren-serien, har begået en meget velskrevet psykologisk krimi, der pirrer læserens litterære sanser. “Kære Agnes!” kan varmt anbefales til alle, der gerne vil hygge sig et par timer i selskab med et par uhyggelige veninder.

Håkan Nesser: Kære Agnes.
Modtryk, 2004. 155 sider
Originaludgave: Käre Agnes! 2002. Oversat af Jan Mølgaard

Anmeldelsen blev bragt første gang på Litteratursiden 28. september 2004 og er nu første del af Bøgernes Labyrints adventskalender 2017


Se også:

Bogens forsideElleve dage i Berlin af Håkan Nesser
Selv om man ikke er nobelprispotentiale, kan man godt opleve spændende ting og udføre store gerninger.

 

 


Bogens forsideLevende og døde i Winsford af Håkan Nesser
En ny roman fra Håkan Nessers hånd er altid imødeset med forventning, og man kan glæde sig til nogle herlige timer i selskab med Maria, der ud over sin hund har selskab af en række bekymringer

 


Bogens forsideHimlen over London af Håkan Nesserh
”Fortællingen styrer fortælleren” er forfatterens mantra i denne bog, men hvem er forfatteren egentlig? En velskrevet og finurlig kinesisk æske af en bog

 

 


 

2 comments

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s