Mikroforlag – litteraturens ildsjæle

BogGodsDanmark er kendt for sine mikrobryggerier, hver flække med respekt for sig selv har et af slagsen. I forgangne weekend var der i forbindelse med litteraturfestivalen LiteratureXchange i Århus en udstilling på Kulturcenter Godsbanen med mikroforlag, og jeg var overvældet over mængden og bredden, deres ildhu og deres kælen for både udseende og indhold.

Og der er ikke tale om “selvudgiverforlag”, hvis eneste ideologi er, at alle har ret til at udgive alt, uanset sproglig og indholdsmæssig kvalitet. Der er tale om forlag, hvor navnet tydeligt angiver, at der er en mening med udgivelsen.

Jeg vil her præsentere et udvalg af dem, primært de forlag, der havde visitkort og/eller bogmærker. Præsentationen består af forlagets egen “formålsparagraf”.

 

LogoArkiv for detaljer
På Arkiv for Detaljer udgiver vi skønlitteratur og visuelle værker. Vi interesserer os primært for projekter, der eksperimenterer med sprog og format og for det, de store forlag ikke tør satse på. Vi udgiver både dansk og nordisk litteratur og andet, der inspirerer os – https://www.arkivfordetaljer.dk/ 

LogoBaggårdsbaroner
Baggaardsbaroner er uden ansigt. Vi er anonyme, fordi vi er uden betydning; universet er koldt og vi er blot gløder til overs for det store brag.  Baggaardsbaroner er et forlag spundet på røvtur, pinde og ærlige ord. Så tænd op for den hjemmekrøl, bryg den tungeste tjære og lign en million på en kronisk depression, når du læser vores bøger. Det er et mentalt fristed og en udgivelsesplatform, hvor ingen er for blæste til at lege med. Skæve børn leger bedst, du ved. Det er litteratur i øjenhøjde og uden så meget pis. Sådan ruller vi. Den etablerede branche kan sut den. – http://baggaardsbaroner.com/

LogoForlaget Forår
Forlaget Forår er et nystartet forlag i Odense. Det har længe været en drøm for os at starte vores eget forlag, hvor vi kunne være med til at præge den danske litteraturscene. Vi vil gerne være et modspil til de store forlag i Danmark, og vi er ikke bange for debutanten eller for den skæve litteratur.

Vores udgivelsesprofil er baseret på værker, der afspejler samfundet. Den litteratur, vi udgiver, skal gerne ville sin samtid et eller andet – om det så er den kontroversielle børnebog med en skarp vinkel eller den smalle digtsamling med lækre ordspil. Genren er ikke den vigtigste for os – det vigtigste er god litteratur! I 2018 har vi planlagt tre udgivelser med hver deres profil og genre. For nogle kan det virke rodet, men for os virker det helt naturligt, at vi spreder os ud og udgiver det, vi mener, er den bedste litteratur – http://www.forlagetforaar.dk/

LogoForlaget Kosmos
Fremtiden er nu.
I denne moderne verden, hvor teknologiske fremskridt kun sker i hurtigere tempo, er der brug for eftertænksomhed, til at begribe konsekvenserne af det, der sættes i værk. Noget litteraturen kan give, men i særdeleshed science fiction-genren og dens udefrakommende blik på sin egen nutid.

Forlaget Kosmos er et uafhængigt forlag, der fokuserer på udgivelser af en høj kvalitet inden for science fiction-genren. En genre hvor utopier og dystopier går hånd i hånd. Forlaget satser på ikke-angelsaksiske sprogområder og en litteratur, der er rig på visioner og gerne har et samfundskritisk eller socialhistorisk blik – http://forlagetkosmos.dk/

LogoLapidar
Lapidar er et tidsskrift for noveller og prosa.

Vi ønsker at give noveller og prosa en platform – noget, der hidtil har været næsten ikke-eksisterende på den danske litteraturscene.

Vi vil skabe et sted, hvor noveller og prosa, der ikke har været udgivet før, kan få lov at udfolde sig. Det er en gave til læserne, men også en mulighed til debuterende forfattere for at blive læst og for etablerede forfattere til måske at udfordre sig selv og afprøve nogle nye og anderledes ting.

Vi ønsker at balancere “nye” og “gamle” forfattere, da vi på Lapidar gerne vil være et sted, hvor kvalitetsnoveller og prosa præsenteres ud fra en mangfoldighed af stemmer. Vores eneste kriterium er, at det er godt!

Vi udgiver Lapidar på nettet, og det giver nye muligheder for, hvordan teksterne bliver præsenteret. Her er teksten ikke statisk men kan springe frem på nye måder – bogstaver kan danse på skærmen, og streger kan illustrere historiens gang.

Vi ønsker at udfolde det grafiske på nye måder, og derfor får vi dygtige grafikere, tegnere og malere til at illustere teksterne.

Vi håber, at Lapidar bliver en platform, hvor hurtighed og fordybelse mødes. Internetmediet giver nem og hurtig adgang til kvalitetsprosa, der samtidig byder på en visuel oplevelse. Det er hybridernes tid – http://www.lapidar.dk/

LogoRebel with a Cause
Motto: Bøger der forandrer måden vi læser verden på
Forlaget Rebel With a Cause er realiseringen af en drøm om at skabe en platform for nye stemmer, nye perspektiver og nye forståelser af den globale verdensorden, historien og ikke mindst samtiden. Vi vil skabe et rum for fortællinger om levede liv på godt og ondt og om de kulturelle, økonomiske og politiske strukturer, der omgiver os.
Rebel er et solidaritetsprojekt, der giver plads til stemmer, som forandrer måden, vi læser verden på – helt bogstaveligt – https://rebelwithacause.dk/

LogoÆther Publishing
Bogen, den trykte bog, er et fantastisk medie. Den giver mulighed for en sanselig oplevelse udover tekstens fortælling. Ved at inkludere visuelle elementer, som understøtter teksten eller som en vigtig del af selve teksten, tilføjes fortællingen en ekstra dimension. På den måde kan bogen tilbyde et fysisk udtryk gennem særlig typografi, grafisk design eller et alternativt omslag, som opfordrer til yderligere indlevelse. Alle dele af bogen er med til at fortælle historien og udfordrer læseren på en ny måde.

Det er vores mål at vise den trykte bogs mange muligheder ved at integrere visuelle elementer; ikke bare som flotte omslag, men som vitale elementer i selve fortællingen. Det er vores forsøg at præsentere bogen som et kunstværk – det er Visuel Litteratur – http://www.forlagetaeter.dk/

Blandt de små, men mere etablerede forlag, var forlagene Palomar, der er kendt for at udgive nobelpristageren Svetlana Aleksijvitj, og Skjødts Forlag, der specialiserer sig i oversættelse af latinamerikansk litteratur. I 2017 modtog oversætteren Rigmor Kappel Schmidt Dansk Oversætterforbunds Ærespris for oversættelsen af en af Latinamerikas store klassikere, nemlig ‘Hinkeleg’ af Julio Cortázar, udgivet på Skjødts Forlag.

Andre deltagende forlag kan ses på denne flyer:

Flyer

Udstillingen var arrangeret af BogGods, som også havde en scene i lokalet med oplæsning mm. BogGods kan følges på FaceBook

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s