Anmeldelse: Kirstine og Priorinden af Lars Novrup Frederiksen

Anmeldt af Beth
novrupfrederiksenHvis man som læser har lyst til solide historiske romaner, der gerne må foregå i middelalderen med et strejf af spænding i et farverigt plot, så er der guf at finde her!
En pensioneret nordjyde med en fortid i finansverdenen har skrevet to mursten i den historiske genre, han kan fortælle og han er god til at researche og til at formidle, det han ved.

Enken efter kong Erik Klipping får sine politiske modstandere erklæret skyldige for mordet, og Hvide-slægten befinder sig farligt langt ude på den modsatte fløj.
Man finder også rigtig mange og relevante detaljer i bind 2, og jeg får en fornemmelse af, at forfatteren skriver bedre, sproget er let og ubesværet. Men man skal som læser have øjnene på stilke for at holde styr på de mange skikkelser, det er jo ikke sikkert, at alle læsere har helt styr på deres Danmarkshistorie. Forfatteren har dog lagt en så grundig research bag det hele, vil gerne fortælle os det hele, og jeg labber det i mig!
Da borgerkrigen tager fart efter mordet på Erik Klipping, og kampene omkring magtstrukturerne bliver voldsommere, bliver Stubber Kloster uundgåeligt inddraget. Dronningens mænd leder efter skjulte skatte for at finansiere tropperne, og mon ikke Kirstine ved lidt for meget? Hun tilhører jo den ”forkerte” side, hun er en Hvide og har forbundsfæller også blandt de fredløse. Der er stridigheder i bispekredse, bisp Tyge fra Ribe angriber med sit mandskab Stubber Kloster, fordi vores unge og skarpe priorinde er for god til at drive sin virksomhed. Bispen vil have del i hendes penge! I det afsnit fik jeg Ken Follet-fornemmelser, det er spændende, og plottet holder hele vejen.
Når de så sidder med ølkrusene, er vittighederne og det kraftige sprog uundgåeligt ret nutidige, vi kan jo ikke vide, hvordan de talte sammen. Og hvis vi gjorde, så ville det ikke være læsbart for en almindelig og moderne læser. Men det fungerer, synes jeg og virker aldeles troværdigt.
I den dramatiske slutning mister Kirstine på grund af intriger sin plads i klosteret og må flygte, men hun finder alligevel som hovedperson i enhver god underholdningsroman sin rette vej i livet.
Jeg voksede op med Carit Etlars og B.S. Ingemanns historiske romaner, og slugte de kulørte og ofte lidt højstemte historier ”Hvordan mon det var at være der?” tænkte jeg ofte. Her fik jeg så lige en mulighed for at fodre fantasien

Lars Novrup Frederiksen: Kirstine
Hovedland, 611 sider. 2017.
Lars Novrup Frederiksen: Priorinden.
Hovedland, 719 sider. 2021

 


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s