Ny skønlitteratur – oktober 2023

BogforsiderOktober måned er Nobel-måned og bogmåned.
Jeg ved ikke hvor jeg skal begynde og hvordan jeg skal slutte: Paul Auster, Kirsten Thorup, Robert Galbraith, Harry Potter, Stefan Zweig, Dea Trier Mørch og mange, mange flere. Der er sikkert mange, der har undgået min opmærksomhed, det undskylder jeg.
Selv har jeg kig på Kirsten Thorup, John Ajvide Lindqvist og Robert Galbraith. Og jeg må tilstå, at jeg endnu ikke har læst Stefan Zweigs erindringsværk, det må der rådes bod på – og måske skulle jeg genlæse ‘Vinterbørn’. Der er nok at se til – måske skulle jeg blive hjemme fra BogForum og bare læse 🙂

Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Bøgernes data og forsider er hentet på forlagenes hjemmesider.


De danske

Bogens forsideTove Ditlevsen i billeder af Anne Lise Marstrand-Jørgensen
”Tove Ditlevsen har fået en sand renæssance, hun er blevet optaget i kanon, hun sælges i store tal – hun er blevet kult.
Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller gennem mere end 100 fotos, hvoraf mange aldrig tidligere har været offentliggjort, om Tove Ditlevsens liv: barndommen på Vesterbro, de fire ægteskaber og tilsvarende antal børn, det omfattende forfatterskab, positionen som folkekær brevkasseredaktør, de mange priser, narkomanien, de psykiatriske indlæggelser og til sidst selvmordet i 1976” (forlaget).
Udkommer 4. oktober på Gyldendal. 208 sider.
https://www.gyldendal.dk/produkter/tove-ditlevsen-i-billeder-9788702378320ige-verden-9788702325492


Bogens forsideDen virkelige verden af Malene Ravn
Med udgangspunkt i 1960’ernes eksperimenter med LSD i psykiatrien følger bogen en ung dedikeret læge, men ikke blot sker der noget med patienterne på det hospital, hvor hun arbejder, men også med hende selv. Forlaget beskriver bogen som ”en roman om magt og ansvar, frigørelse og håb”.
Udkommer 5. oktober på Gyldendal. 225 sider.
https://www.gyldendal.dk/produkter/den-virkelige-verden-9788702325492 


Bogens forsideMåden du rører mig på af Maja Lucas
Om bogen siger Maja Lucas: “Min bog er skrevet til dem, der begærer de forkerte. Til dem med de skramlende hjerter. Til alle dem, der hader deres kroppe, men ikke vil finde sig i det længere. Min bog er skrevet til alle de mænd, kvinder og nonbinære, jeg har begæret. Min bog er skrevet til min ekskæreste, som jeg stadig hader. Min bog er skrevet til min mand, som jeg stadig elsker. Min bog er i særdeleshed skrevet til dem, der ikke kan komme ud over rampen med deres begær, ligesom mig. Det er derfor, jeg har talt med en række andre mennesker om deres. Men mest af alt er min bog skrevet til dig, og det ved du godt”.
Udkommer 6. oktober på Gyldendal. 505 sider.
https://www.gyldendal.dk/produkter/maden-du-rorer-mig-pa-9788702401585  


Bogens forsideManden der bar solen af Kristian Bang Foss.
Historisk roman fra Limfjordsegnen i bronzealderen. Raudon vender hjem fra Syden for at overtage magten efter sin far – men faderen vil ikke afgive den, og Raudons tvillingebror har også planer. Og selv om han er trolovet til anden side, kan han ikke få øjnene fra den ølbryggende enke, Thunran.
Forlaget beskriver bogen som ”en bronzealderroman om familier under ekstreme vilkår, der selv må udøve den vold, deres velstand afhænger af. Om krig, kærlighed, loyalitet og forræderi og om de spinkle fortællinger, vi bygger vores civilisation på”.
Udkommer 6. oktober på Gyldendal. 450 sider
https://www.gyldendal.dk/produkter/manden-der-bar-solen-9788702308778


Bogens forsideLindely af Astrid Saalbach
Hvad gør man, når man har levet hele livet på første klasse, og ender på en aflastningsafdeling uden privilegier og værdighed.
”… dødsensalvorlig satire om at turde se forfaldet og sin egen skrøbelighed i øjnene i en tid, der jager ungdom og styrke. Og det skær af menneskelighed selv den største tyran kan få, når han bliver gammel” (forlaget).
Udkommer 11. oktober på Gutkind. 263 sider
https://gutkind.dk/bog/lindely/


Bogens forsideHovedværk af Martin Bigum
Billedkunstneren Martin Bigum debuterer som skønlitterær forfatter med en kunstnerroman. Wilhelm Riel er en anerkendt kunstner, der skal udstille hele sit livsværk i en retrospektiv udstilling – noget som normalt ikke sker, mens kunstneren er i live. Hvordan kan man som aldrende kunstner fortsat være relevant, er det store spørgsmål. Han planlægger derfor noget helt specielt til udstillingen.
Udkommer 12. oktober på Turbine. 380 sider.
https://turbine.dk/produkt/hovedvaerk/ 


Bogens forsideVinterbørn af Dea Trier Mørch
Kunstneren Dea Trier Mørchs debut som skønlitterær forfatter bragede ind på den litterære scene i 1976, og selv om den er gledet lidt i baggrunden i mellemtiden, er den ikke glemt.
En række kvinder på en fødeafdeling – det var dengang, man var indlagt, de er forskellige, både socialt, uddannelsesmæssigt mm, men på fødegangen er alle lige.
Fra Cecilie Linds forord: ”Den tid ’Vinterbørn’ skildrer, er en tid man hurtigt glemmer og altid vil huske. En tid der står uden for tiden. En tid med sine egne regler og rytmer. Et parallelunivers. Og hjertet i alt” Genudgives 23. oktober på Gyldendal. 296 sider. Med forord af Cecilie Lind
https://www.gyldendal.dk/produkter/vinterborn-9788702405682


Bogens forsideMørket bag dig af Kirsten Thorup
Vi kender østfront-enken Harriet fra ’Indtil vanvid, indtil døden’ (2020). I slutningen af denne vendte hun hjem til København efter sit ophold i München og hentede sine to drenge, der havde været i pleje.
Nu skal hun skabe sig et nyt liv, men efter nogen tid kommer der en ny mand ind i hendes liv, en mand med en anden baggrund og ståsted.
”… en roman om en kvinde fanget i besættelsestidens dramaer…  en skæbnefortælling om menneskers udsathed i krigstid” (forlaget).
Udkommer 27. oktober på Gyldendal. 534 sider
https://www.gyldendal.dk/produkter/morket-bag-dig-9788702324679


 De oversatte

Bogens forsideSkriften i vandet af John Ajvide Lindqvist
Forfatteren, som vi kender fra bøger som bl.a. ’Lad den rette komme ind’ (2007), ’Håndteringen af udøde’ (2008) og ’Venligheden’ (2021)alle – med et umiskendeligt strejf af det overnaturlige, har skrevet første del af en traditionel krimiserie, ’Blodstormen’.
Midsommeraften i den svenske skærgård, forretningsmanden Olof Helander skal præsentere internationale gæster for en perfekt svensk midsommer. Det går også meget godt, indtil en motorbåd med to maskerede mænd med maskingeværer dukker op.
Ex-politi og nuværende krimiforfatter Julia Malmros bor i nærheden og er en af de første på stedet. En international thriller med storpolitiske konsekvenser.
Udkommer 3. oktober på Gyldendal. 512 sider. Oversat fra svensk af Ask Hansen
https://www.gyldendal.dk/produkter/skriften-i-vandet-9788702399356


Bogens forsideDen unge mand af Annie Erneaux
Sidste års nobelprisvinder slider stadig på hovedstolen, denne gang fortæller hun om et kærlighedsforhold hun har haft til en tredive år yngre studerende. Hun føler sig hensat til sin egen studietid og lever en kort tid som hun gjorde dengang.
Forlaget skriver at bogen ”udkrystalliserer Annie Ernaux’ forhold til tid, klasse, erindring, begær og først og fremmest til det at skrive”.
Udkommer 4. oktober på Gads Forlag. 40 sider. Oversat fra fransk af Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen
https://gad.dk/den-unge-mand


Bogens forsideDen våde grav af Robert Galbraith
Normalt giver jeg ikke 6. del af en krimiserie særlig omtale, men der er undtagelser. Fx Robert Galbraith s serie om Cormoran Strike og Robin Ellacott.
Denne gang bliver de involveret i en sag om en religiøs sekt i Norfolk – med en høj dødsrate blandt skeptikerne.
Man glæder sig.
Udkommer 5. oktober på Gyldendal. 1032 sider. Oversat fra engelsk af Annelise Skov
https://www.gyldendal.dk/produkter/den-vade-grav-9788702408201


Bogens forsideBaumgartner af Paul Auster
I modsætning til forfatterens forrige roman, ’4 3 2 1’ fra 2017 på 866 sider, er dette en let lille sag.
“Seymour Baumgartner føler stadig, elsker stadig, begærer stadig, vil stadig leve, men i sit inderste indre er han død. Det har han vidst i ti år, og i ti år har han gjort sit absolut ypperste for ikke at vide det”.
Hovedpersonen er 72 år og blev enkemand for ti år siden, da hans hustru gennem 40 år døde i en ulykke. Der er tomt i huset, hans liv er tomt. Han glemmer ting, men hustruen husker han. En brændt kasserolle bliver det uventede vendepunkt, der igen giver hans tilværelse retning.
Udkommer 6. oktober på Lindhardt & Ringhof. 176 sider. Oversat fra engelsk af Rasmus Hastrup
https://www.lindhardtogringhof.dk/baumgartner#


Bogens forsideVinden kender mit navn af Isabel Allende
Årets Isabel Allende strækker sig tidsmæssigt fra Europa i 1930’erne til USA i det 21. århundrede.
Bogen følger to uledsagede flygtningebørn, Samuel der i 1938 bliver sat på den sidste Kindertransport fra Wien til London, og Anita fra El Salvador, der i 2018 bliver adskilt fra sin mor ved grænsen til Arizona.
Forlaget beskriver romanen som ”en på én gang tragisk og opløftende roman om krigens og flugtens brutale følger; et vidnesbyrd om de ofre, forældre yder, og et kærlighedsbrev til de børn, der overlever de mest ufattelige farer – og aldrig holder op med at drømme”.
Kort sagt den gamle chilenske dame ser stadig ud til at være i topform.
Udkommer 10. oktober på Hr. Ferdinand. 304 sider Oversat fra spansk af Lise Rifbjerg.
https://www.politikensforlag.dk/vinden-kender-mit-navn/t-0/9788740086157


Bogens forsideVed havet af Abdulrazak Gurnah
Ny roman fra forrige års nobelprisvinder. Originaludgaven udkom i 2001 og er ”… en smertefuld fortælling om at forlade et liv og begynde på et andet, og om hvordan et menneskes historie altid er vævet ubønhørligt sammen med den tid, det lever i.
En sen aften i november ankommer 65-årige Saleh Omar til London fra Zanzibar. Han har nogle få personlige ejendele med sig, blandt andet et lille mahogniskrin med røgelse. Engang havde han en møbelbutik, et hus og en familie, men nu er han asylansøger og har kun sin tavshed som beskyttelse.
Latif Mahmud lever et stille liv, alene i sin lejlighed i London. For længe siden forlod også han Zanzibar. Da Saleh og Latif mødes i en engelsk kystby, udfolder en gammel historie sig – en historie om kærlighed og svigt, og om mennesker som forsøger at finde fodfæste i en urolig tid” (forlaget).
Udkommer 11. oktober på Gutkind. 318 sider. Oversat fra engelsk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
https://gutkind.dk/bog/ved-havet/


Bogens forsideVingårdens hemmelighed af Kristin Harmel
Hvem siger, at litteraturen ikke afspejler virkeligheden, nu præsenteres tredje bog i rap om krig og flugt. Denne er dog i den lidt lettere ende – hvis man kan sige det om så alvorligt et emne.
Vi befinder os de tysk besat Frankrig under 2. Verdenskrig, hvor både modstandsbevægelsens medlemmer og jøderne lever i frygt for at blive afsløret.
Som hos Isabel Allende rykker vi op i nutiden, men denne gang er det ikke en parallelhistorie. En ung amerikaner bliver inviteret til Frankrig af sin excentriske franske bedstemor, og mon ikke denne har en bagtanke med invitationen.
Forlaget fortæller at ”de to historier (væves) sammen til en bevægende historie om kærlighed og mod, krigens tragedie og den lille gnist af håb, der tændes, når man gør modstand mod ondskaben”.
Udkommer 11. oktober på Gads Forlag. 400 sider. Oversat fra engelsk af Ulf Houe
https://gad.dk/vingaardens-hemmelighed


BokssætHarry Potter 1-7 af J. K. Rowling
I år er det 25 år siden, vi stiftede bekendtskab med den lille troldmand med de runde briller og det lynformede ar i panden. I den anledning genudgiver Gyldendal hele serien, bl.a. i et eksklusivt bokssæt i et begrænset oplag.
Harry Potter behøver ikke yderligere præsentation, vi kender og elsker både ham og hans venner, Hermione, Ron, Neville, Hagrid, Luna og mange flere og hans fjender, især Draco Malfoy. Han læses og genlæses af børn og voksne. Serien er på syv bind, et for hvert skoleår på troldmandsskolen Hogwarts, og man kan nikke genkendende til barndommens romaner fra engelske kostskoler.
Udkommer 13. oktober på Gyldendal. 3948 sider. Oversat fra engelsk af Hanna Lützen. Genudgivelse.
https://www.gyldendal.dk/produkter/harry-potter-1-7-25-ars-jubilaumsudgaver-i-bokssat-9788702390292


Bogens forsideÆrligt spil af Tove Jansson
Vi ved efterhånden, at Mumi-troldenes mor også skrev for voksne. Den sidste roman udkom i 1989 og bygger på forfatterens livsmotto: “at arbejde og at elske”.
Forlaget skriver ”en smuk og livsklog kunstnerroman om ensomhed og fællesskab, kunst og liv, længslen efter glimt af lykke og trangen til at forsvinde ind i sit eget værelse. Den handler om den eventyrlige mulighed for en helt egen ensomhed i fred og forventning, som man kan tillade sig, når man er velsignet med kærlighed”.
Udkommer 20. oktober på Gyldendal. 144 sider. Oversat fra svensk af Agnete Dorph Stjernfelt
https://www.gyldendal.dk/produkter/arligt-spil-9788702382952


Bogens forsideVerden af i går af Stefan Zweig
Kort før forfatteren begik selvmord i sit eksil i Brasilien, udgav han denne erindringsbog, der er i dag regnes for et hovedværk i europæisk litteratur
”Uden andet kildemateriale end sin hukommelse tegner Zweig et bevægende tidsbillede fra sin fødsel til sin død. Med Wien som udgangspunkt fortæller han i bogen om sine tre liv: livet i den sikre verden før 1. Verdenskrig, livet i den usikre og forandringsprægede mellemkrigstid og endelig livet som forfulgt efter Hitlers indlemmelse af Østrig i Det Tredje Rige” (forlaget).
Forord af Jens-Christian Grøndahl.
Genudgives 24. oktober på Gyldendal. 400 sider. Oversat fra tysk af Jørgen Herman Monrad og Judyta Preis
https://www.gyldendal.dk/produkter/verden-af-i-gar-9788702405873


Bogens forsideLysende fragmenter af Péter Nádas
”I dette erindringsværk bruger Péter Nádas sin egen og sin jødiske families historie som afsæt til at fortælle om Ungarn og Europa op igennem det 19. århundrede og frem til den Ungarske Opstand i 1956. Dufte, lyde, følelser, alle sanseindtryk og detaljer samles op, analyseres og væves sammen med de større kollektive erfaringer og de historiske begivenheder, der formede den tid, Nádas voksede ud af.
Lysende fragmenter er en undersøgelse af, hvordan individer formes, når ethvert personligt minde er uløseligt sammenflettet med verdens gang” (forlaget).
Udkommer 26. oktober på Gyldendal. 1016 sider. Oversat fra ungarsk af Peter Eszterhás
https://www.gyldendal.dk/produkter/lysende-fragmenter-9788763862523


Bogens forsideHvalbensteatret af Joanna Quinn
Selv om alt strandet gods tilhører kongen, men da en hval i 1928 strander på den sydengelske kyst, beholder den 12-årige Christabel skroget, og i det afpillede skelet bygger hun et teater. Her kan hun udvikle sin fantasi fjernt fra guvernanter og andre autoriteter.
Teatret får stor succes, men da 2. Verdenskrig bryder ud, bliver hun hvervet af den britiske efterretningstjeneste, hvor der er brug for hendes skuespillertalent.
Udkommer 26. oktober på Gyldendal. 592 sider. Oversat fra engelsk af Kirsten Heltner.
https://www.gyldendal.dk/produkter/hvalbensteatret-9788702391077


Kommende krimier – oktober (Krimimessen)

Skriv en kommentar