Anmeldelse: Skyggedrengen af Carl-Johan Vallgren

Bogens forsideEn af Sveriges rigeste familier ser ud til at være ramt af en forbandelse. I 1970 bliver et barn kidnappet for aldrig at dukke op igen. Mange år efter forsvinder hans bror. Familien har forbindelser til Caribien – kan det være voodoo?

Danny Katz er et nyt og spændende bekendtskab for krimilæsere, tidligt forældreløs, misbruger og småkriminel med et ustyrligt temperament. Dertil computernørd og sproggeni, og det er vist første gang siden Kemelmans rabbiner vi møder en jødisk detektiv.

Egentlig er han ikke detektiv, men har et lille enmandsfirma, der laver oversættelser og informationssøgninger, bl.a. for Forsvaret, hvor han har en fortid. En dag bliver han opsøgt af en gammel vens kone, vennen er sporløst forsvundet, og hun vil gerne have Dannys hjælp til at finde ham.

Han indvilger, men opdager hurtigt at han har stukket hånden i en hvepserede. Efter få dage er han selv en jaget mand, både af politiet og ? Alt tyder på at “nogen” har lokket ham i en fælde, og han begynder at overveje årsagen til at han, trods sin blakkede fortid, blev håndplukket til specialuddannelse inden for Forsvaret sammen med sønnen i en fornem svensk industrifamilie.

Hans fortid som hjemløs og misbruger har dog givet ham nogen forbindelser og ressourcer, samt et overlevelsesinstinkt, som han virkelig får brug for, ikke mindst da han må rejse til Den Dominikanske Republik.

På Anklagemyndighedens kontor befinder sig en person fra hans fortid, en der også har kæmpet sig op. Eva Westin, også tidligere hjemløs misbruger, og offer for et mordforsøg angiveligt foretaget af en meget ung Danny Katz. Hun er dog den eneste, der kender forbindelsen, men at Katz igen eftersøges for vold ripper op i hendes fortid, samtidig med at hun ligger i forældremyndighedstvist med sin ex-mand.

Vallgren har i ‘Skyggedrengen’ givet sig god tid til at præsentere sin hovedperson, og det kan jeg godt lide. Samtidig er der hele tiden spændingsmomenter, og hen mod slutningen glemmer man alt og alle. Kun ét er vigtigt, nemlig at læse videre!

I 2002 modtog forfatteren Augustprisen (for årets bedste svenske roman) for romanen med den smukke titel ‘Den vidunderlige kærligheds historie’ og har siden udgivet en række “almindelige” romaner. Nu har han sadlet om, vil prøve noget nyt og har derfor lanceret Danny Katz som hovedperson i 3-4 romaner. Det er et godt bekendtskab, som jeg ser frem til at følge. Der er rigeligt med emner at tage fat på, både i det svenske samfund og i Dannys fortid.

‘Skyggedrengen’ er en meget spændende og meget velskrevet thriller, dertil kommer at den er lydefrit oversat. Så kan man ikke ønske sig mere en varm sommerdag i hængekøjen.

Carl-Johan Vallgren: Skyggedrengen

Modtryk, 2014. 348 sider.
Originaludgave: Skuggpojken. 2013. Oversat af Anders Johansen

Bogen er modtaget til anmeldelse fra forlaget.

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s