Ny skønlitteratur – august 2014

Booklover_200NB: Jeg har 16. august suppleret indlægget med nogle titler, jeg havde overset i første omgang. Disse er mærket NY i oversigten.

Efter en skoldhed juli, hvor der sikkert blev læst meget i hængekøjerne og på stranden, er efterårets bogsæson så småt ved at blive skudt i gang. Og det ser jo spændende ud. Et hurtigt blik på de forlagskataloger, der allerede foreligger, lover igen meget inden for krimigenren, bl.a. Karin Slaughter og Arne Dahl, men vi kan også glæde os til sidste del af Fredrik Sjöbergs trilogi og fjerde del af Jan Guillous serie om Det Store Århundrede.

Men først vil jeg præsentere, hvad jeg synes ser interessant ud blandt august måneds udgivelser. Tekst skrevet i kursiv er forlagsomtaler.

Listen er ikke fuldstændig, men et udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud.


Dansk skønlitteratur

Bogens forsideLisbeth Brun: Resten af livet
Lisbeth Brun afslutter sin ”serie” om adoptivbarnet Helle, de tidligere romaner hedder: ’Vejs ende’ (2006), ’Det du mister’ (2011) og ’Som brødre vi dele’ (2012).
Forlaget skriver: Adoptivbarnet Helle køber familiegården og får succes med ridelejr for børn, men følelsen af svigt og rodløshed plager hende stadig. Kan hun nogen sinde tilgive sin biologiske mor, og tør hun elske en mand? “Resten af livet” er båret af en fortættet stil og en fantastisk evne til at beskrive naturen. Den handler om at vende hjem og turde acceptere, at dét er anderledes end ventet.
Udkommer 14. august på Gyldendal


Bogens forsideDy Plambeck: Mikael
Klaus Rothstein efterlyste for nogle år siden litteratur om ”vort engagement i Afghanistan”. Der er efterhånden kommet flere bøger, bl.a. af Anne-Cathrine Riebnitzsky, som jeg personligt har fundet meget interessante og læseværdige. Dy Plambeck er efter min opfattelse en anderledes forfatter, så det bliver spændende at se hendes produkt. Forlaget Skriver: Mikael er en roman om krig og kærlighed. Journalisten Becky tager i 2011 til Afghanistan for at skrive om de danske soldaters liv. Hun forelsker sig i kampsoldaten Mikael, som hun lærer at kende, da han inviterer hende med til et bryllup på Sardinien. Mikael og Becky deler rastløsheden og lysten til nye landskaber.
Udkommer 14. august på Gyldendal


Bogens forside

Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Fald
Efter debutromanen ’Lette rejsende’ (2010) er forfatterinden med det meget sammenbragte navn tilbage med ”den svære toer”, også en roman fra den danske hverdag.
Mette og René har det svært med livet, men næsten tilfældigt strejfer de to skæbner hinanden. To mennesker i frit fald, som begge plages af skammen over ikke at slå til (forlaget)
Udkommer 20. august på Gyldendal


NY

Bogens forsideMadame Nielsen: Den endeløse sommer
Jeg overså i første omgang denne bog, da jeg ikke var klar over, hvilken Nielsen, det drejer sig om. Jeg bryder mig ikke særlig meget om ham, men det er der formodentlig andre der gør. Ifølge forlaget er det en roman om en gruppe vidt forskellige mennesker og en helt særlig sommer. Det lyder jeg meget idyllisk, men med dén Nielsen kan alt ske. Madame Nielsen har tidligere udgivet under navne som Nielsen, Das Beckwerk m.fl.
Udkommer 21. august på Gyldendal


Bogens forside

Katrine Marie Guldager: Peters død
Katrine Marie Guldager er nu nået til fjerde bind i Køge-krøniken, der foregår i 1972.
Forlaget skriver: Vi følger søskendeparret Henry og Leonora ind i den turbulente tid, hvor hippier og venstreorienterede sætter dagsordenen. Henry er blevet far og er flyttet i kollektiv, mens Leonora er ulykkelig over sin barnløshed, og Lilly bliver forladt af Ib Berthelsen. Da Leonora finder faren Peter død, mærkes det som et jordskælv, hvis rystelser forplanter sig ud i familien og i hele resten af fortællingen.
Hvis man skal starte forfra i serien er de tre første bind: ’Ulven’ (2010), ’Lille hjerte’ (2012) og ’Den ny tid’ (2013)
Udkommer 22. august på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideVibeke Marx: Af ingenting
Forfatterweb skriver om Vibeke Marx at hun er en forfatter, der ”skriver med en dybfølt social indignation, og hendes bøger er befolket af samfundets udstødte eksistenser og selvudslettende mennesker. Hendes karakterer kan sagtens arbejde sig ud af deres sociale arv, men aldrig for alvor gøre sig fri af den”.
’Af ingenting’ er fortællingen om Drines liv som børnehjemsbarn, som tjenestepige og som søster, mor og hustru, samt en fortælling om skammen, der ikke kan vaskes væk (forlaget) .
Udkommer 29. august på Modtryk


Bogens forsideRune T. Kidde og Ida Holst: Friederikesdal.
I fjor mistede vi tusindkunstneren Rune T. Kidde, og denne fabulerende mailroman, som han har skrevet sammen med Ida Holst, er formodentlig den sidste roman fra hans krøllede hjerne.
Forlaget skriver: Adelaide de Bombelles finder et tabt visitkort til en koncert, og hun sender en e-mail til adressen på kortet. Det bliver starten på en vildtvoksende mailkorrespondance, der ikke bare involverer Adelaide og manden på visitkortet, men også en storkriminel familie, en forvirret kriminalkommissær, en underskøn førsteelsker og mange flere.
Udkommer 29. august på Modtryk


Oversat skønlitteratur

Bogens forsideDaniel Kehlmann: F
Endnu en spændende roman af den tyske forfatter, der trods sin unge alder har nået kultstatus.
Forlaget skriver: Familie, fusk og fiktion. F er nyeste roman fra den tyske forfattersuperstjerne Daniel Kehlmann (f. 1975), hvis bestseller Opmålingen af verden er oversat til 46 sprog og en af de mest succesfulde bøger i efterkrigstidens Tyskland. F handler om tre brødre, der hver på deres måde er sølet ind i hykleri, fusk og falskneri. Kehlmann har begået endnu et uovertruffet værk med mange lag og på en gang mystisk og skarpt.
Udkommer 1. august på Lindhardt & Ringhof


NY
Bogens forsideLydia Davis: Den trettende kvinde
Lydia Davis kaldes ”novellens mester” og er af Jonathan Franzen kaldet ”selvbevidsthedens tryllekunstner”. Hun er hædret med talrige priser bl.a. International Man Booker Prize og nomineret til National Book Award for Fiction. Hendes bøger er oversat til talrige sprog.
Den trettende kvinde fik 6 stjerner i Politiken, hvori Lillian Munk Rösing skrev: “Davis’ korte historier er på én gang gådefulde og klare, komplicerede og enkle, filosofiske og poetiske, triste og morsomme, etiske og æstetiske, skarpe og stemningsmættede. Litterært vid af den slags, der får læseren til at klukke. Så læs, læs, læs og læs.” (Forlaget)
Udkommer 6. august på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideKaren Mack & Jennifer Kaufman: Freuds elskerinde.
En roman, der er bygget over det virkelige liv, nemlig hvad der skete, da Freuds svigerinde, den smukke og begavede Minna, kommer til Wien. I dag ville hun have alle muligheder, men dengang kunne en ugift kvinde kun blive guvernante eller selskabsdame. Hun opsøger søsteren Martha, der er gift med Sigmund Freud, som hun fascineres af.
Udkommer 8. august på Klim


Bogens forsideTove Jansson: Billedhuggerens datter
Vi kender og elsker Mummitroldene, her er deres ”mors” barndomserindringer fra opvæksten i et frisindet og fantasifuldt kunstnerhjem i Helsingfors. …. Men frem for alt indfanger hun barnets oplevelse af livet og verden: det mystiske og magiske midt i hverdagen, spændingen mellem sikkerhed og terror, den grænseløse fantasi – elementer, der udgjorde byggestenene i hele Tove Janssons forfatterskab (forlaget).
Udkommer 9. august på Gyldendal


Bogens forsideSalman Rushdie: Grimus
Forlaget skriver: Salman Rushdies debutroman, Grimus fra 1975, for første gang på dansk. Om en ung indiansk dreng, der tilbringer 700 år på verdenshavene efter at have drukket en eliksir, som gør ham udødelig. Men livet som udødelig forvandler sig til en byrde, og han beslutter derfor at rejse til Calf Island for at genvinde sin dødelighed.
Udkommer 14. august på Gyldendal


Bogens forsideLena Andersson: Brugstyveri – en roman om kærlighed
Forlaget skriver: Brugstyveri er beretningen om et uagtsomt kærlighedsforhold. Om hvor blind man kan være når man bliver udsat for en stormende passion, og hvor langt vi vil gå i håb om at blive elsket. Banal som lærestykke, storslået i sin fuldkomne hengivenhed.
Udkommer 15. august på Batzer & Co


Bogens forsideJoyce Carol Oates: De forbandede
Forlaget skriver: er en monumental historisk roman af en af Amerikas helt store litterære stemmer. En alarmerende fortælling om besættelse, magt og nederlag i det tidlige 20. århundredes Princeton – skillevej for de magtfulde og de fortabte.
Udkommer 15. august på Gads Forlag


Bogens forsideDavid Mitchell: Jacob de Zoets tusind efterår
David Mitchell slog for alvor igennem herhjemme med Skyatlas, der af Politiken blev betegnet som ”blæret og betagende”. Han er nu tilbage med hvad der lyder som en en røverroman, der foregår i Japan omkring år 1800.
Udkommer 15. august på People’s Press


NY

Bogens forsidePeter Fröberg Idling: Sange til den storm som skal komme
Forfatteren har tidligere skrevet en fagbog om Cambodja, ’Pol Pots smil’ (2009) og udgiver nu sin første roman om samme emne, en politisk kærlighedsroman.
Forlaget fortæller om handlingen: Cambodja, 1955. Landet står over for det første demokratiske valg. Midt i den feberagtige stemning møder vi Sar, en stille, sympatisk, ung mand, som er kandidat for oppositionen, men i hemmelighed arbejder for en bevæbnet kommunistisk magtovertagelse. Flere år senere vil verden komme til at kende ham som Pol Pot.
’Sange til den storm som skal komme’ blev nomineret til Augustprisen i sit hjemland og er udgivet i bl.a. Holland, England og Norge.
Udkommer 18. august på Gyldendal


NY

Bogens forsideAthena Farrokhzad: Vitsvit
Vi hørte først om svenske Athena Farrokhzad herhjemme, da hun i TV opponerede på Yahya Hassan.
Forlaget skriver om digtsamlingen: I bogen taler en håndfuld stemmer fra den samme familie, citeret af en datter, der både står midt i og milevidt fra de andre. De taler om hvidhed og vold, om revolution og migration, om mor og datter, om det sted der er forladt og det sted man konstant må arbejde for at høre til. Et kor af andre tekster taler i munden på familiens stemmer, der er gennemtrængt af alverdens citater.
Udkommer 19. august på Gyldendal


Bogens forsideMargaret Atwood: MaddAddam
Forlaget skriver: Margaret Atwood kombinerer på blændende vis eventyr, humor, romance og alt det bizarre, som var så rigeligt tilstede i de to første bøger, og den ambitiøse trilogi afsluttes på fornemmeste vis.
’Maddaddam’ er en roman om menneskeskabte klimaproblemer og afslutter trilogien, der også indeholder ’Oryx og Crake’ og ’Syndflodens år’.
Udkommer 20. august på Lindhardt & Ringhof


NY

Bogens forsideHerta Müller: Livsangst og ordsult
Forlaget skriver: I denne lille interviewbog udvikler Herta Müller sin æstetik og erindringskunst i samtale med den tyske forfatter Michael Lentz. I samtalen beskriver og behandler hun de centrale æstetiske og eksistentielle aspekter af sit forfattervirke. Hun gør det tydeligt, at hendes liv og skrift står i klar modsætning til hendes erfaringer med den rumænske efterretningstjeneste og det totalitære styres formsprog, som begrænser den selvstændige tanke. En fin introduktion til forfatterskabet.
Udkommer 20. august på Gyldendal


Bogens forsideTom Rachman: Storhed og fald
En af de seneste års store oplevelser har været at læse Tom Rachmans ’De ufuldkomne’, en ikke nem men alligevel fascinerende kollektivroman fra journalismens verden. Denne ser helt anderledes ud, og handler om Tooly der som lille pige bliver kidnappet fra sit hjem og rejser verden tynd med en gruppe karismatiske svindlere. Men hvem er disse mennesker, hvorfor har de stjålet hende, og hvad er det egentlig, de vil?
Som årene går forliger Tooly sig med tanken om, at hun nok aldrig finder ud af sandheden om sin fortid, men en dag modtager hun en foruroligende mail fra en tidligere kæreste, som ripper op i gamle sår, skaber endnu flere spørgsmål og sender hende af sted på en lang rejse i søgen efter svar(forlaget).
Udkommer 21. august på Politikens Forlag


Bogens forsideAlaa Al-Aswany: Den kongelige egyptiske automobilklub
Den populære egyptiske forfatter er tilbage med en farverig, sprudlende og uimodståelig fortælling, som vi kender ham fra Yacoubians hus. Han er en eminent fortæller, og han formår med elegance at belyse en verden, hvor vi får indblik i de dominerende klassers ekstravagance så vel som i den ekstreme fattigdom, som er vilkårerne for dem, der er født i det nederste sociale lag. Aswany har en vidunderlig evne til at gøre sine personer menneskelige; man mærker deres længsler og behov, så det gør helt ondt.
Udkommer 21. august på Hr. Ferdinand


Bogens forsideMichael Ondaatje: Kattens bord
I 1954 rejser en 11-årig dreng med skib fra Ceylon til England. Her bliver han venner med de jævnaldrende drenge Cassius og Ramadhin og møder et farverigt galleri af medpassagerer som åbner for hidtil ukendte verdener, hvor venskab, kærlighed og en vågnende seksualitet sidder til bords med halsbrækkende vovemod, heksekunst og mordere (forlaget)
Udkommer 22. august på Batzer & Co


Bogens forsideHåkan Nesser: Levende og døde i Winsford
Håkan Nessers behøver ingen præsentation, han har trofaste læsere i Danmarl ’Levende og død i Winsford’ er ikke del af hans krimiserier, men en bog om at flygte fra sit gamle liv. Om at forsøge at nå til en afklaring. Og om måske at begynde forfra, selv om man ikke længere er ung (forlaget).
Udkommer 22. august på Modtryk


Bogens forsideFredrik Sjöberg: Rosinkongen
De, der har læst Fredrik Sjöberg, ved hvad de går ind til, vi andres nysgerrighed blev måske vakt af Søren Ryges program om den svenske fluesamler og forfatter. I dette sidste bind i trilogien, der også indeholder ’Fluefælden’ og ’Kunsten at flygte’ får vi ifølge forlaget, bl.a. svar på hvad der skete med Sjöbergs fluesamling. En meget speciel skandinavisk forfatter, som undertegnede i al fald vil se nærmere på.
Udkommer 28. august på Hr. Ferdinand


NY
Bogens forsideMarguerite Duras: Dæmning mod Stillehavet
’Dæmning mod Stillehavet’ regnes for en af de helt store romaner i fransk litteratur i det 20. århundrede, og det var med denne bog, at Marguerite Duras i 1950 for alvor slog igennem som forfatter. I hundredåret for forfatterens fødsel foreligger den her for første gang på dansk (forlaget).
Udkommer 28. august på Forlaget Vandkunsten


Oversigten over september måneds udgivelser vil blive publiceret ca 1. september

7 comments

 1. Kære Frk. Skou og Mia!
  Tak for jeres kommentarer, det giver mig endnu mere lyst til at fortsætte. Og, Mia, jeg glæder mig også til Rachmans nye.
  Ved lejlighed vil jeg kigge på jeres blogs, men lige nu er jeg ved at male vinduer :-).

 2. Super med et indlæg, der giver et hurtigt overblik. Det er mest den udenlandske litteratur, der frister i denne omgang, og jeg ser mest frem til afslutningen på Atwood MaddAdam trilog. Jeg var helt pjattet med de to første bind, så det bliver spændende at se, hvordan den slutter.

 3. Atwood er ikke lige mig, men jeg kunne godt tænke mig at kaste mig over Køgekrøniken og Fredrik Sjöberg, hvor jeg skal starte helt forfra hos begge, samt Tom Rachman og Vibeke Marx. Men først bliver det Daniel Kehlmans nye, for den har jeg modtaget til anmeldelse.

 4. Slutter mig til koret – fantastisk, at du har taget fanen op, selvom jeg stadig undrer mig over, hvad der mon er sket med bogbrokken 😮

 5. Ja, det er supergodt, at du orker at skrive disse appetitvækkere. Tak for det!

  Jeg har helt klart Kehlmann og Rachmann på min liste. Måske også Oates, Mitchell og Sjöberg.
  Guldager er til gengæld ikke min kop te.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s