Kort og godt – romaner på under 200 sider

BogforsiderEn god roman behøver ikke være på 1000 sider, tværtimod. Det er en fornøjelse at læse en bog, hvor man kan mærke, at der er blevet kælet for sproget.
Jeg har i årenes løb anmeldt meget her på Bøgernes labyrint, bl.a. temmelig mange korte, men gode romaner, der alle er på under 200 sider.

Rigtig god fornøjelse!


Bogens forsideDet kommer til at ske af Lone Aburas 
Lone Aburas er et dejligt bekendtskab og desuden bevis på, at man kan skrive stor litteratur på under 600 sider.
Henry kommer fra det, man må kalde et dysfunktionelt hjem. Moderen er psykisk syg og lader jævnligt som om hun er død; faderen kan ikke have det, han samler på plæneklippere, men graver alligevel grave til hende i haven med Henrys hjælp.
170 sider


trives_ej_laengere her_100Trives ej længere her af Chinua Achebe
”At få en ”europæisk” stilling var næsten lige så godt som at blive europæer” (s. 97).
I tiden før Nigerias uafhængighed (1960) finansierer stammerådet den unge Obi Okonkwos uddannelse i England. Helst skulle han jo læse jura, men han vil hellere læse engelsk litteratur, og det er i orden, for uanset fag ville han kunne få en offentlig stilling i Lagos, og dermed vil hans, familiens og landsbyens lykke være gjort.
127 sider


Bogens forsideSpøgelserne af César Aira
Argentinerne er tilbage med guf for dem, der er vilde med ikke helt at vide hvad det lige er der sker i denne her bog.
31. december – der er bagende varmt (sydlige halvklode!): Formiddag: åbent hus for køberne og deres arkitekter – byggeriet er stærkt forsinket, et synonym kunne være ”byggesjusk”. Frokost: Håndværkerne spiser fælles frokost og har halv fridag. Nytårsaften: Familien på taget planlægger nytårsfest.
146 sider


Bogens forsideSkønhedssalon af Mario Bellatin
“Jeg ved ikke, hvor vi har det fra, at det at hjælpe en nødstedt er ensbetydende med at prøve at skåne ham for døden for enhver pris.” (s. 34)
Bogens fortæller har erfaret, at det er omsonst og kun forlænger dødsprocessen og giver derved den døende håb og unødvendige lidelser.
50 sider


Bogens forsideEn af os er morderen af Agatha Christie
10 mennesker alene på en ø, en efter en bliver de myrdet. Hvorfor? Og af hvem? For der ER ikke andre på øen. Uhygge og mistænksomhed stiger for hvert offer.
En af Englands største – og i al fald mest produktive – krimidronninger har begået et mesterstykke og en klassiker inden for undergenren: Det lukkede rum.
168 sider


Bogens forsideTre små kinesere af Kerstin Ekman
Der er visse bøger, man må genlæse en gang imellem.
For mit vedkommende er en af dem en tidlig Kerstin Ekmans krimi, ’Tre små kinesere’ fra 1961, hvori man tydeligt kan se den kommende vinder af Nordisk Råds Litteraturpris med ’Hændelser ved vand’, en bog jeg også har læst flere gange.
190 sider


Bogens forsideAndvake af Jon Fosse
Enkel og smuk lille roman om at finde fodfæste i livet – Norges store dramatiker har igen sat ord på menneskets grundvilkår
Et ungt par, en spillemand og hans kæreste, vandrer fra dør til dør og søger husly – men forgæves. Alt er optaget, og de bliver desperate, fordi den unge pige er højgravid.
74 sider


baadehuset_100_0Bådehuset af Jon Fosse
Kammerspil i mol for tre forpinte sjæle; et trekantsdrama udvikles som temaer i et musikstykke, der gentages, udbygges og gentages indtil den ubønhørlige og uundgåelige slutning
En mand skriver, han skriver for at holde uroen borte, den uro der indtog ham efter at Knut var vendt tilbage til bygden.
153 sider


det_gode_hjerte_100Det gode hjerte af Jens Gielstrup
København, september 1939 – et nyt årti står for døren – truende, måske? Der ventes i lummervarmen, hvornår bryder det løs? Og hvad så?
Vi har utallige romaner der omhandler 2. verdenskrig, men langt de fleste er skrevet senere med en bagklog viden om krigens udfald. Den viden havde Jens Gielstrup ikke da han udgav sin anden og sidste roman, ’Det gode Hjerte’, i 1939.
113 sider


kiffe_100Kiffe kiffe i morgen af Faïza Guène
Herlig sprogligt overraskende bog om at være ung indvandrer i Paris
At være næsten 16 er ikke altid nemt. Hormonerne raser, brysterne er for små, ingen lægger mærke til én, og når de gør, er det for at gøre nar. Man har drømme, man vil gerne imponere alle, men med hvad?
176 sider


Bogens forsideVore sjæle om natten af Kent Haruf
Varm, kærlig og solidarisk bog om at blive gammel og ensom – og hvad man så kan gøre
Addie er enke efter Carl, og Louis er enkemand efter Diane. De bor på samme gade, men kender ikke hinanden særlig godt. En dag banker Addie på Louis’ dør og stiller ham et forslag, der forbavser ham. Hun inviterer ham ind i sin dobbeltseng – for at snakke og holde hende ved selskab om natten
187 sider


Bogens forsideBOB af Helle Helle
‘BOB’ lægger sig til striben af Helle Helle-romaner, der tilsyneladende ikke handler om noget – og alligevel handler om alt.
‘BOB’ er en smuk bog, og Bob er en venlig mand. Faktisk er det den smukkeste bog jeg har set, siden Fredrik Sjöbergs trilogi.
158 sider


komedie_i_mol_100Komedie i mol af Hans Keilson
Nænsom og fin lille bog om menneskelige relationer i umenneskelige tider
Da Vim og Marie indvilger i at skjule en jødisk perfumehandler under 2. Verdenskrig, ved de at de udsætter sig selv for fare. De ved også at deres liv vil ændre sig i den tid det tager, måske for evigt. For ingen ved hvor længe situationen er nødvendig. Hvornår slutter krigen? Hvem vinder?
127 sider


Bogens forsideI får ikke mit had af Antoine Leiris
Smuk og tankevækkende lille bog om den uudslukkelige sorg, der rammer de efterladte efter et terrorangreb
Hélène er ung og smuk, hun elsker livet, at danse, og hun elsker musik. Den 13. november 2015 er hun til koncert på spillestedet Bataclan i Paris sammen med en god ven. Hun er en af de mange, der aldrig kom hjem.
119 sider


doegnkioskmennesket_100Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata
Lykke må være at være normal, eller…? Både morsom og sørgelig skildring af at være single i nutidens Japan.
Keiko arbejder i en døgnkiosk og nyder sit rutineprægede liv, hvor hun trods sin anderledeshed passer ind. Desværre forventer folk omkring hende, at hun finder en mand, så hun laver en aftale med den arrogante og utilpassede Shiraha
149 sider


kaere_agnes_100Kære Agnes af Håkan Nesser
En brevroman mellem to midaldrende veninder – ikke om madopskrifter og teaterbesøg, men om hvordan man begår et mord!
Agnes og Henny var uadskillelige veninder, da de gik i skole, men som det jo tit sker, mistede de kontakten, da de blev voksne.
155 sider


adressaten_ubekendt_100Adressaten ubekendt af Kathrine Kressmann Taylor
Hvordan kunne (næsten) et helt folk falde for nazismen og Hitlers retorik. Vi kan i bagkundskabens ulideligt klare skær se, hvad der var galt. Men hvis vi nu havde levet dengang?
Denne kortroman (47 sider) består af en brevveksling mellem to nære venner og kompagnoner, Martin Schulse og Maxel Eisenstein, der sammen driver et kunstgalleri i San Fransisco. Det første brev er dateret i november 1932, hvor Max, der er jøde, skriver til Martin, der netop er vendt hjem til Tyskland
47 sider


Bogens forsideIldens døgn af Anne Marie Têtevide
Lille stor roman om vrede og afmagt, men også om styrke og kærlighed
Et sted i Nordsverige for ca. 100 år siden forlader Malin en tidlig morgen sine sovende børn, spænder skiene på og løfter rygsækken op på ryggen, den rygsæk, hvori hun har pakket det absolut nødvendigste, bl.a. tændstikker og petroleum. Hun har taget en skæbnesvanger beslutning.
184 sider


store_kongensgade_23_100Store Kongensgade 23 af Søren Ulrik Thomsen
Krystalklar essaysamling med – som der står på bagsiden: ”sproget som nøgle til forståelse af bevidstheden”.
Det er godt nok en beskrivelse af den rette psykiaters behandling af forfatterens angstplagede mor, men det er også en fin demonstration af hans egne fantastiske talent. Man læser en sætning og tænker: ”Nåh, sådan er det…”.
95 sider


tamburlaine-skal-do_100Tamburlaine skal dø af Louise Welsh
Kit Marlowe var en populær skuespilforfatter på Shakespeares tid – men hvorfor skulle han dø?
Christopher (Kit) Marlowes død er omgærdet med megen mystik og har i flere århundreder beskæftiget forskere samt elskere af konspirationsteorier.
147 sider


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s