Anmeldelse: Kupé nr. 6 af Rosa Liksom

Bogens forsideSmukt og poetisk mesterværk om at rejse ud og finde sig selv.
“Morgengryet flygter for dagen. Sneen kravler fra jorden op ad træernes stammer, stilheden i trætoppene dør ud, en høg sidder på flanken af en orange sky og ser på toget, der snegler sig af sted nede på landjorden” (s.112). Hvis skønheden, poesien og musikken i denne sætning rammer dig, vil ’Kupé nr. 6’ give dig stor glæde.

’Kupé nr. 6’ er historien om en togrejse, om det umage par, Pigen og Manden, der kommer til at dele kupé nr. 6 i toget fra Moskva til Mongoliets hovedstad, Ulan Bator. De er navnløse, kun omtalte som Manden og Pigen, og selv om hans navn afsløres i bogens slutning, har det ingen betydning.

Han er en midaldrende russer, han drikker, han omgiver sig med lyde og lugte, han er brovtende og grov, både fysisk og verbalt. Nogen gange må Pigen flygte fra hans overgreb – ligesom hendes rejse er en flugt fra et rodet kærlighedsforhold. Hun er finne og studerer i Moskva, og ligeså meget som Manden taler og fylder, ligeså tavs og stille er hun; kun langsomt, bid for bid, får vi hendes historie.

Pigen og mandens samliv i kupé nr. 6 eller i de byer, toget gør ophold i, veksler med beskrivelser af det, de ser passere forbi uden for togets vinduer. Ligeså forskellige, de to er, ligeså forskelligt er landskabet udenfor, der veksler mellem storslået natur og grå, forfaldne byer, menneskelig elendighed, døde dyr. De passerer talrige trøstesløse betonbyggerier eller jord, der er ødelagt: ”Bag dem ligger jorden, der er kvalt af sværindustrien og olieraffinaderierne, en tung by omgivet af forladte, rådnede stålbetonplader …” (s. 150). Året er 1986, Sovjetunionen er stadig i Afghanistan, men man aner at landet allerede er i opløsning.

Toget kører mod øst, mod daggryet og solopgangen; det er vinter, men foråret viser sig tøvende. Trods den i bogen herskende tristesse tolker jeg det som om Pigens dannelsesrejse får en positiv udgang. At hun kommer frem til den nødvendige afklaring.

Det, der især slår en, er sproget, der er unikt og uforudsigeligt,  smukt, poetisk og musikalsk, uanset om det beskriver landskabet, forfaldet eller Manden – han er så intenst og fysisk beskrevet, at man næsten kan lugte ham.

En stor tak til forlaget Tiderne Skifter og oversætteren, der har givet os denne lille perle af en bog. Den er uden tvivl den bedste bog, jeg har læst i år.

Rosa Liksom er med ’Kupé nr. 6’ er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i år, og hun er en meget værdig kandidat. Jeg har kun læst en anden af hendes konkurrenter, nemlig ’Profeterne i Evighedsfjorden’ af Kim Leine, som jeg også var meget begejstret for. De to romaner er meget forskellige, og man kan umuligt sammenligne dem.

Men jeg vil sætte mine penge på Rosa Liksoms lille, stramt komponerede mesterværk.

Rosa Liksom: Kupé nr. 6
Tiderne skifter, 2013. 205 sider.
Oversat fra finsk af Birgita Bonde Hansen efter ‘Hytti nro 6’.

SE OGSÅ:
Litteraturliste: Finland i litteraturen (Litteratursiden)

4 comments

  1. Meget, meget fin anmeldelse og beskrivelse af Kupé nr 6, som jeg jo gik temmelig sur i….
    Jeg ville ønske, at jeg havde kunnet skrive en lige så god – og lige så godt skrevet – anmeldelse af bogen, men jeg har jo næsten lovet dig, at jeg vil prøve igen på et tidspunkt.

  2. Tak Michael. Det var faktisk meget svært at skrive anmeldelsen. Der var så mange aspekter, og man vil jo nødig trætte læseren – eller afsløre for meget.
    At skuffes over en bog kan ske for os alle, fx fatter jeg stadig ikke, hvorfor folk i den grad faldt for Dinosaurens fjer ;-).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s