Anmeldelse: Krigsdagbøger 1939-1945 af Astrid Lindgren

Bogens forside“Gud hjælpe vor arme, af vanvid slagne planet”
Den 1. september 1939 begyndte en svensk husmor at føre krigsdagbog: “Åh! I dag begyndte krigen. Ingen ville tro på det. I går eftermiddags sad Elsa Gullander og jeg i Vasaparken, og børnene løb rundt og legede omkring os, og vi skældte i al gemytlighed ud på Hitler og blev enige om, at der nok ikke blev krig – og så i dag!”

Astrid Lindgren, for hende var det før hun blev ”Astrid Lindgren”, var hjemmegående husmor med to børn. Hun var intenst optaget af, hvad der foregik omkring hende, både ude i verden og hjemme hos sig selv, og man kan derfor læse om både troppebevægelser og problemer med at holde børnefødselsdag, når der var rationering – det store og det små. Vist er det forfærdeligt, hvad der foregik ude i verden, og i neutrale Sverige havde man det jo godt i sammenligning, men man vil jo så gerne skabe en god fødselsdag for den femårige.

Sverige var neutralt under Anden Verdenskrig, men derfor blev man alligevel påvirket af den krig, der rasede uden for landets grænser. Der var rationeringer, beskyttelsesrum, og som tiden gik kom flygtninge over grænserne. Man får et godt indblik i hendes hverdag, åbenhjertigt for dagbøgerne blev ikke skrevet med henblik på udgivelse. Fra ”snuskejobbet”, som hun kaldte det job, hun på et tidspunkt havde i brevcensuren, fik hun kendskab til en række menneskeskæbner, soldater, flygtninge, sømænd og mange andre, som af forskellige grunde opholdt sig udenlands i krigstider. De satte også hendes eget liv i perspektiv.

Hun fulgte aviserne nøje, som en anden general fulgte hun troppebevægelserne, parternes triumfer og fiaskoer, hun var analytisk og kommenterende, men altid ud fra et humanistisk synspunkt, hun klippede specielt interessante artikler ud og limede dem ind i dagbogen med kommentarer.

Det har været en fornøjelse at læse disse velskrevne og interessante dagbogsindlæg om bogstavelig talt stort og småt i en verdenskrig, skrevet af den kvinde, der har beriget os med Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg.

Pippi opstod som godnathistorier for datteren Karin midt i al krigsgalskaben. I 1945 blev de udgivet på Rabén & Sjögrens Forlag. Hun henvendte sig først til Bonnier, som sikkert mange gange har ærgret sig over at give den unge mor afslag.

Bogen er forsynet med et forord af Kerstin Ekman og et efterord af forfatterens datter Karin Nyman, samt en omfattende personoversigt og et artikelregister.

Privat eksemplar

Astrid Lindgren: Krigsdagbøger 1939-1945
Gyldendal, 2016. 360 sider
Originaludgave ”Krigsdagböcker 1939-1945”, 2015. På dansk ved Kina Bodenhoff
Omslag: Ida Balslev-Olesen med forfatterfoto i privateje

Adventskalender 2023, 1/4
Adventskalender 2023, 2/4: I cirkelns mitt af Arne Dahl

2 comments

Skriv en kommentar