Anmeldelse: Torsdagsmordklubben af Richard Osman

Bogens forsideHvem har sagt, at det er kedeligt at blive gammel og komme på plejehjem?
Nu er Coopers Chase ikke ligefrem et plejehjem, men et luksusoldekolle for dem, der kan betale.
Dog med en plejeafdeling, som ikke er uvigtig i bogen.
Betale kan Elizabeth, tidligere agent hos MI6, psykiatrikeren Ibrahim, sygeplejersken Joyce, der netop er blevet enke, og – af uransagelige grunde – fagforeningsmanden Ron, der i Thatcher-årene udkæmpede drabelige arbejdskampe og hader kapitalismen og al dens væsen af et godt arbejderhjerte. Disse fire mødes for at diskutere mordgåder i puslespilsrummet, der er reserveret til dem hver torsdag eftermiddag.
Byggeriet ligger i et gammelt nonnekloster, men nu planlægges en udvidelse, der bl.a. inddrager kirkegården, hvor alle de gamle nonner hviler. På et møde ruller Ron sig ud i al sin magt og oratoriske vælde, statutterne siger nemlig at ændringer skal konsulteres med beboerne.
Og så sker der noget – først et mord, så et til, og endelig finder man knoglerne af et gammelt mordoffer i en af gravene på kirkegården.
Torsdagsmordklubben viser, at de ikke kun dur til teoretiske mord. Forskellige som de er, udgør de et formidabelt team. De samarbejder med politiet – når det passer dem, og bruger deres forskellige kontakter og evner på forbilledlig vis.
Der er mange sidegrene og bipersoner, men alt går op i en højere enhed. Man læser, og man klukker, fx når Ron over for politiet spiller halvsenil og insisterer på kun at ville snakke med den elskværdige politidame, der så sødt havde snakket om vigtigheden af at låse sin dør.
Hvis du er til engelske krimier fra Agatha Christie til Elly Griffiths, vil du elske Richard Osman’s bøger – ja, der er netop udgivet en toer, som jeg glæder mig til at læse.
Persontegningen er i top, man knuselsker de fire skælme, og er man til det engelske miljø, føler man sig i den grad hjemme. Personligt synes jeg ikke, at han når helt op på siden af Elly Griffiths, kun næsten. Og det er jo heller ikke helt ringe.

Bogen er læst på engelsk.

Richard Osman: Torsdagsmordklubben.
Cicero, 2021. 443 sider
Originaludgave: The Thursday Murder Club. Viking, 2020.  Oversat af Marianne Linneberg Rasmussen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s