Anmeldelse: Sølvblik af John le Carré

anmeldt af Beth

soelvblikPosthumt udgivet, typisk Le Carré-historie, korte dialoger, der fortæller mere end en halv sides beskrivelser, og karakterer, læseren kan engagere sig i. Men også tænke: ”Hvad foregår der egentlig her?”. Og et gennemført elegant sprog. Er den spændende? Næh, ikke rigtig, men den er dybt fascinerende.

Hvad handler den så om? En ung succesrig finansmand, Julian, har opgivet sit blanke og nypudsede liv for at købe en lille boghandel i en kystby et sted i Suffolk eller Norfolk. Her møder han en lokal original, Edward, ældre, belæst, men hvad er hans baggrund egentlig? Han har kendt Julians far, siger han.

Sideløbende med den historie følger vi, hvordan spionchefen i London får en advarsel om en læk i organisationen.

Fokus er på Edward med det specielle strejf af noget midteuropæisk, og på hans ønske om at etablere en afdeling for litterære klassikere i boghandelens kælder, samt at få adgang til en computer for at lave en litteraturliste.

Edwards kone ligger for døden, hvad er hendes baggrund?  Som i alle le Carrés bøger skal man have opmærksomheden skærpet, og det er først til allersidst at vi får en (for)løsning – eller gør vi?

Jeg havde meget stor fornøjelse af at læse bogen, miljøskildringerne er dejlige, naturligvis ligger mine egne 40 års tilknytning til den del af England også til grund for det.  Historien er som sagt slet ikke spændende, men den er interessant og fornøjelig, de ”rigtige” agenter bliver skildret med megen humor, de er briter når de er bedst.

Jeg læste den på engelsk (Penguin har en for ældre øjne fin udgave med store typer), og kan derfor ikke mene noget om fordanskningen, men det var en god bog. En af den slags jeg kunne finde på at tage frem igen.

John le Carré: Sølvblik
Gyldendal, 2021. 272 sider

Originaludgave: Silverview. Penguin, 2021. 288 sider. Oversat af Jette Røssel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s