Nordisk Råds Litteraturpris 2024 – de nominerede

BogforsiderSå er kampen om Nordisk Råds Litteraturpris 2024 indledt
Kandidaterne til Nordisk Råds Litteraturpris er nu fundet. De to danske kandidater er en gammel kending og en yngre forfatter, begge med spændende bøger, som er værd at læse. Jeg har læst dem begge og håber at bringe anmeldelser her på bloggen inden længe.
Det er to meget forskellige romaner: Helle Helles stramme fortælling om Hafni, der bearbejder sin skilsmisse ved at tage på smørrebrødsrejse fra Roskilde til Gråsten, og Theis Ørntofts brede fortælling om tre slægtled i fortid, nutid og fremtid.

Hafni fortæller af Helle Helle. Roman, Gutkind Forlag, 2023. Roman
Helle Helles forfatterskab bliver ved med at udvide sig og være i bevægelse. Ind i busser, op på trappetrin, ud i skoven, hen over marker, ovenpå tankstationer. I Hafni fortæller udstikker hun en ny retning. Her tager Helle Helle os med på en smørrebrødsrejse ned igennem Danmark.
Hafni fortæller er en radikalt eksperimenterende og vild bog. En roman om krise og om fald, om livsvilje, fremmedgørelse, om frihed, skyld og skam og forventningernes konsekvenstunge blikke. Slet og ret en roman om, hvordan man er til. ”Hvis jeg kunne, skulle også jeg ville være”, som Hafni siger i romanen med brug af modalverbernes hensigtserklærende form. Med sportsstrømperne stramtop om læggene er Hafni i et evigt tilløb til handling
Læs mere her

Jordisk af Theis Ørntoft. Roman, Gyldendal, 2023. Roman
Hvordan fortæller man den komplicerede tilstand, der er blevet kendt som det antropocæne? Dvs. en tidsalder hvor mennesket er blevet en geologisk faktor, der forandrer planeten. Kan man fortælle det i en roman? Svaret er formentlig, at det kan man ikke. For de bagvedliggende faktorer er så indviklede, at de næppe kan narrativeres. Fortællinger kræver bestemte mennesker, kausalitet, intentioner, agens. Alle ting som ikke giver mening indenfor betegnelsen det antropocæne. Men man kan fortælle om de stakkels mennesker, der befinder sig i miseren. Mennesker der er underlagt, hvis ikke skæbnen, så i hvert fald planetens tilstand, og som ikke kan gøre andet end at blive i besværet og på bedste beskub forsøge at få det hele til at fungere et tilfældigt sted i et ufatteligt stort solsystem, der har været så følgesvangert at udvikle liv på en af sine otte planeter. Dette er udgangspunktet i Theis Ørntofts Jordisk.
Læs mere her

Læs Litteratursidens artikel om de to kandidater her  https://litteratursiden.dk/artikler/helle-helle-og-theis-oerntoft-er-nomineret-til-nordisk-raads-litteraturpris

De andre landes kandidater:

FINLAND
Vill du kyssa en rebell? af Eva-Stina Byggmästar
. Schildts & Söderströms, 2023. Digte
Læs mere

101 tapaa tappaa aviomies. Menetelmällinen murhamysteeri af Laura Lindstedt & Sinikka Vuola. Siltala, 2022. Roman
Læs mere

FÆRØERNE
Lívfrøðiliga samansetingin í einum dropa av havvatni minnir um blóðið í mínum æðrum af Kim Simonsen
Verksmiðjan, 2023. Digte
Læs mere

ISLAND
Jarðsetning af Anna María Bogadóttir.
Angústúra, 2022. Biografisk roman.
Læs mere
Tól af Kristín Eiríksdóttir. Forlagið, 2022. Roman
Læs mere

NORGE
Fars rygg af Niels Fredrik Dahl. Forlaget Oktober, 2023. Roman
Læs mere

Jeg plystrer i den mørke vinden af Maria Navarro Skaranger. Forlaget Oktober, 2023. Roman, Forlaget Oktober, 2023
Læs mere

DET SAMISKE SPROGOMRÅDE
Leŋges hearggi Sáhčal fatnasa af Fredrik Prost.
DAT, 2023. Personlig beretning
Læs mere

SVERIGE
Minnen från glömskans städer af Gunnar Harding.
Wahlström & Widstrand, 2023. Digte
Læs mere

Nollamorfa af Johan Jönson. Albert Bonniers förlag, 2023. Digte
Læs mere

ÅLAND
För att ta sig ur en rivström måste man röra sig i sidled af Mikaela Nyman.
Ellips förlag, 2023.Digte
Læs mere

Nordisk Råds Litteraturpris er uddelt siden 1962, prisen består af 300.000 danske kroner og statuetten Nordlys. Prisen for 2024 uddeles på Nordisk Råds session i Reykjavik til efteråret.

Læs mere om prisen her

Skriv en kommentar