Anmeldelse: Mente I det af Thomas Korsgaard

Bogens forsideIntens skildring af de psykiske følger af en hadforbrydelse

”Jeg er alt muligt. Jeg er ven. Jeg er gudfar. Jeg er forfatter. Jeg er læser. Jeg er oversætter. Jeg er søn. Jeg er storebror. Jeg er udmærket til at lave mad. Jeg er god til crossfit. Jeg er 180 cm høj og er født en tirsdag. Jeg er mand. Jeg er homoseksuel”.
En helt igennem fin beskrivelse af et helt almindeligt menneske – bortset fra at nogen har problemer med det sidste.

Fortælleren bliver en aften på en bar antastet af tre yngre mænd, der tager fat i hans krave og siger Skal du dø? Det lykkes ham at slippe væk, men er meget skræmt. Mente de hvad de sagde? Ville de slå ham ihjel? Eller var det bare en flok fulderikker, der ville skræmme en, der er anderledes? Så skræmt er han, at han i mere end en uge ikke tør gå uden for en dør. Men kan de finde ud af hvor han bor? Han tør ikke tage telefonen; han tør ikke åbne, når det ringer på døren; han holder vejret, når der går folk i opgangen, og ånder først ud, når en dør smækker. Da han endelig vover sig ud, synes han at han ser dem alle vegne, han bliver bange når nogen siger ”Pas på”, selv om det bare er en vejarbejder, der advarer ham mod at gå i et hul.

Oplevelsen sidder på rygmarven. Skal han holde op med at holde sin ven i hånden på gaden? Skal han lade være med at gå på bøssebar? Skal han holde op med at være sig selv?

Skal han glemme det skete? Eller skal han huske det? Skal hele hans liv leves i angst for en lignende oplevelse?

En fremragende  kortroman om de psykiske følger af en hadforbrydelse, om hvordan de – også takket være tidligere oplevelser – gør én meget tyndhudet og sårbar.

Bogen er hurtigt læst, der er korte afsnit, til tider blot få sætninger på hver side. Men de går lige ind.

Forfatteren har i sine tidligere værker vist sin styrke i beskrivelsen af situationer, og jeg ser i høj grad frem til at læse den novellesamling, han udgiver sidst i denne måned.

Privat eksemplar

Thomas Korsgaard: Mente I det. Kortroman.
Lindhardt & Ringhof, 2023. 106 sider


Se mine anmeldelser af Thomas Korsgaards andre bøger:

Bogens forsideHvis der skulle komme et menneske forbi 
Sørgmunter debutroman om en problematisk opvækst for enden af verdens længste grusvej. (2017)


Bogens forsideEn dag vil vi grine af det 
Bliver alting godt, fordi man kommer til penge og får nye havemøbler? Tilsyneladende ikke. Endnu en stilsikker roman om livet på landet fra sidste års debutant (2017)


man_skulle_nok_have_vaeret_der_50Man skulle nok have været der
Nu tager vi afsked med Tue, læseren sukker, griner og græder og vil savne ham. Thomas Korsgaard har slået sig fast i det danske litterære landskab med syvtommersøm. (2021)


tyverier_50Tyverier
Letlæst, men sent glemt novellesamling om de eksistenser, der har det så svært i vort moderne samfund (2020)


Skriv en kommentar