Litterær status 2022

20222022 er gået – og det er gået godt. I al fald hvad læsning angår.
Der er gået nogle år siden min sidste litterære status, men det betyder ikke, at jeg ikke har læst noget – tværtimod.
Jeg er blevet medlem af en læsegruppe, og der har vi læst og diskuteret mange gode bøger. Af uransagelige grunde har vi læst mange norske mandlige forfatter, Lars Saabye Christensen, Karl Ove Knausgård, Jan Kjærstad, Dag Solstad, Per Petterson og Johan Harstad, og for tiden er vi i gang med Carl Frode Tiller. Men vi har også læst andet, bl.a. Ida Jessen, Ali Smith og Rosa Liksom. Mange af disse bøger og forfattere ville jeg måske ikke have læst, hvis det ikke var på grund af læsegruppen.

Jeg har også, i året der gik, deltaget i to kurser på Folkeuniversitetet om engelsk litteratur i det 20. og 21. århundrede


Litterær status for 2022

pige_kvinde_andetÅrets bedste bog
Girl, Woman, Other af Bernardine Evaristo
”12 shades of black” kunne denne kollektivroman kaldes. Tolv engelske kvinder, nogen født i landet, andre er indvandrere, nogen er af blandet race, nogen veluddannede, nogle kunstneriske, nogen fra arbejderklassen. De knyttes alle sammen omkring premieren på et alternativt teaterstykke på National Theatre. Jeg boede selv i London dengang i 1970’erne og besøgte ofte den alternative teaterscene, så det var som at komme hjem. Men det er en knagende god bog om identitet, klasse, race og køn.
Dansk udgave: ’Pige, kvinde, andet’. Gad, 2021. 441 sider. Oversat fra engelsk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen.


noejsomheden_100Årets bedste danske bog
Nøjsomheden af Stine Askov
Stine Askov er en af vores bedste yngre forfattere. Jeg nød ´Katalog over katastrofer´ (2020) og blev ikke skuffet over denne. Pige og dreng, hun ressourcestærk fra et socialt boligbyggeri, ”Nøjsomheden”, han fra en kulturel og tolerant familie fra Strandvejen. Hvordan går det? Læs bogen!
Gyldendal, 2022. 365 sider


faedrenes_synder_100Årets bedste krimi
Fædrenes synder af Åsa Larsson
Jeg har læst mange gode krimier i årets løb, fx Louise Penny, Ragnar Jónassson, Anna Grue og Jørn Lier Horst, så det var svært at udpege den bedste. Men alligevel blev det sjette og sidste bind om advokaten Rebecka Martinsson fra Kiruna. Det bedst er næsten, at jeg stadig mangler at læse bind fem.
Modtryk, 2022. 546 sider. Oversat fra svensk af Lilian Kingo


de_nye_silkeveje_100Årets bedste fagbog
De nye Silkeveje: mod en anden Verdensorden af Peter Frankopan
Et modsvar til vores opfattelse af at Europa og USA er verdens navle, også når det gælder handel. I denne velskrevne bog belyser den engelske historiker et handelsimperium med Kina som centrum
Kristeligt Dagblad, 2019. 286 sider. Oversat fra engelsk af Lone Østerlind.


mord_paa_menuen_100Årets dårligste bog
Mord på menuen af Rosemary Shrager
Stjernekok opklarer mord på engelsk herresæde, assisteret af et barnebarn. Forfatteren, der selv er TV-kok, skulle have holdt sig til gryderne. Men alligevel ret fornøjelig, især hvis man elsker Downton Abbey og engelske herresæder i al almindelighed.
Cicero, 2019. 314 sider. Oversat fra engelsk af Brian Christensen


Bogens forsideÅrets skuffelse
Pigen i violinen af Knud Romer
Jeg var meget begejstret for Knud Romers debutroman, ´Den der blinker er bange for døden´ og havde derfor store forventninger til denne, der skulle være en bog med musik i. Det var det, men den levede desværre ikke op til mine forventninger.
Lindhardt & Ringhof, 2021. 140 sider.
Læs min lunkne anmeldelse her


annas sang_100En bog med musik i
Annas sang af Benjamin Koppel
Til gengæld er musikeren Benjamin Koppels debutroman, ‘Annas sang’ en læseværdig bog med musik i. En slægtsroman om den jødiske familie Koppelmann i Fiolstræde over ca 100 år fra 1920’erne. Der er ingen tvivl om, at romanen er bygget over forfatterens egen familie og familieskrøner, men jeg er i tvivl om bogen på sigt kan leve op til al den hype, der er bygget op omkring den. Men den er værd at bruge tid på.
Gyldendal, 2022. 505 sider.


Læste bøger: 62
Lydbøger: 25
E-bøger: 11

Fag: 4
Børn/unge: 2
Krimi & spænding:  28

Bøger på andre sprog: 21
Norsk: 5
Svensk: 4
Engelsk: 11
Spansk: 1

Se hvad jeg har læst her

Bøgernes labyrint:
Aktiviteten på bloggen har ikke været imponerende, men takket være at jeg i efteråret 2021 fik to faste gæsteanmeldere, er det ikke gået helt galt. Men der er absolut plads til forbedring – især fra min side.

Anmeldelser: 16
Marit: 5
Beth: 9
Anne Grete: 2

Artikler: 3
Lister: 1

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s