Anmeldelse: Signe/Signes hjemkomst af Lars Johansson


Bøgernes forsiderFra pæn dansk kone over feltmadras til dänische Hure og endelig American slut og landsforræder
Kann denn Liebe Sünde sein?
Darf es niemand wissen,
wenn man sich küßt,
wenn man einmal alles vergißt,
vor Glück?

Kan det virkelig være syndigt at elske? Nej, selvfølgelig ikke. Men desværre er året 1942, han er tysk officer og hun dansk syerske. Signe og Felix kan først ikke få øjnene, derefter hænderne, fra hinanden.

Denne historie om dansk kvinde og tysk soldat er hørt før og behandlet i flere bøger (se nedenfor), men sjældent har vi mødt så viljefast en kvinde som Signe Gondrup. Hun elsker sin Felix og vil gøre alt for ham – og det gør hun, hvad andre mener, rager hende en høstblomst. Hun bliver en del af miljøet omkring Silkeborg Bad, der var tyskernes hovedkvarter, mister gamle veninder, men får nye, som er i samme situation som hende.

Felix hjemsendes for at lede en ammunitionsfabrik i Böhmen (det nuværende Tjekkiet), og de holder kontakten ved hjælp af censurerede breve og aflyttede telefonsamtaler. I begyndelsen af 1945 sender han bud efter hende, hans kone er omkommet i et bombeangreb.

En gribende del af bogen er beretningen om hendes rejse med troppetransporter gennem et Tyskland i krigens sidste krampetrækninger, til fods gennem den brændende Dresden, synet af de forbrændte lig – og lugten – forfølger hende. Lige så gribende er hendes forsøg på at slå til i Felix’ hjem, overtage moderrollen for hans tre børn, hvor især den ældste er meget skeptisk over for hende. Det er svigermoderen i sandhed også, hun kalder konsekvent Signe ”dänische Hure” foran børnene, indtil hun bliver sendt hjem af sønnen. Men Signe har svært ved at falde til, andre i det lille samfund mener at hun lige hurtigt nok rykker ind i dobbeltsengen efter begravelsen.

Efter sammenbruddet, som Felix nægter at tro på før til allersidst, må de flygte med Den Røde Hær i hælene. Felix giver hende en pistol og siger, at hvis han bliver taget, skal hun skyde først børnene og så sig selv fremfor at falde i hænderne på russerne. Set fra vort trygge liv virker hendes tanker absurde: hvem af børnene skal hun skyde først?

Signe er en stærk kvinde, hun er en dygtig syerske og meget ressourcefuld og klarer sig i lang tid, men i længden er hendes situation uholdbar. I begyndelsen af 1948 vender hun derfor hjem til Danmark, medbringende en pæn formue i danske penge, som hun havde med som reserve i 1945, men ak – alle ugyldige efter pengeomvekslingen. Med sig har hun også datteren, Kirsten, som er resultatet af en voldtægt.

I 2. del, ‘Signes hjemkomst’, ankommer hun med toget til Padborg, endelig hjemme til ordnede forhold. Her bliver hun imidlertid straks arresteret for stikkervirksomhed, der kan medføre dødsstraf. Anklagen bliver senere ændret til forrædderi, der kun giver fængsel. Hun kæmper sig gennem retssag, fængselsophold, ressourcefuld som altid, og forsøger at skaffe sig et liv. Samtidig tænker hun uafbrudt på Felix. De må forenes, og en dag rejser hun sydpå for at forenes med sin eneste kærlighed.

Bøgerne om Signe er fortællingen om en kvindes store kærlighed mod alle odds, hendes kamp for denne kærlighed. Den er også historien om en nations hævn over dem, der trådte ved siden af . Bortset fra betingelsesløs kærlighed bestod Signes forbrydelse i, at hendes veninde havde tilkaldt tyske officerer, der arresterede et par mænd, der på et konditori havde kaldt de to veninder feltmadrasser. Signe havde bagefter kontaktet kommandanten for at få dem frigivet. Hun var ikke så tyndhudet. Retssag og fængselsstraf stod ikke mål med forbrydelsen, men kvinder der gik med tyskerne skulle straffes. Nu da tyskerne havde tabt.

De to bøger bygger på en virkelig person og virkelige hændelser. De er skrevet som romaner af Signes svigersøn, forfatteren og filmmanden Lars Johansson. Kirsten voksede op hos sin mormor i Skanderborg, og i 2014 udgav hun og manden dokumentarfilmen ‘Den tyske hemmelighed’, der skildrer en rejse, hun som voksen foretog i moderens fodspor. Hun opsøgte folk, moderen havde haft kontakt med under og efter flugten fra Böhmen.

Jeg kan kun anbefale de to bøger og filmen.

Lars Johansson: Signe
Gyldendal, 2006. 593 sider

Lars Johansson: Signes hjemkomst
Gyldendal, 2014. 435 sider.

Den tyske hemmelighed 
Manuskript og instruktion: Lars Johansson
Final Cut Productions, 2014. 88 minutter

 


Læs også:
Romaner:
Ulven af Katrine Marie Guldager
Når krigen slutter af Bent Haller
Rosa af Lotte Hammer
Fortielse af Pia Grandjean Odderskov
Skyggespil af Marianne Toxboe

Biografier:
Det sku’ nødig hedde sig af Lotte Tarp

Faglitteratur:
I seng med fjenden: tyskertøsen, der levede op til sit ansvar af Leif Hansen
Tyskerpiger: under besættelse og retsopgør af Anette Warring
Det skal de ikke slippe godt fra: den skæbne, der overgik de kvinder i de besatte lande, der forelskede sig i en soldat fra værnemagten af Ebba D. Drolshagen
Feltmadrasser: kvinderne som tyske soldater efterlod af Peter Schmidt (1994)
Forræder: skæbner fra befrielsesdagene – historien om danskerne der blev dømt af deres landsmænd af Ebbe Holman (1985)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s