Anmeldelse: Anders Lassens krig af Thomas Harder

anmeldt af Beth

Bogens forsideEn gedigen, omhyggelig og spændende beretning om en af vores markante skikkelser fra 2. Verdenskrig.

Den har en lidt speciel titel: ‘Anders Lassens krig’, hvorfor lige HANS krig? Tænker man så. Det er fordi Thomas Harder, som den gode historiker han er, ønsker at give det bedste perspektiv på Anders Lassens oplevelser under krigen. Altså fx ”hvor befandt han sig?”, ”hvordan kom han lige dér?”, ”hvem var han sammen med? Og hvorfor dét?”.

Anders Lassen var en dreng fra det bedre borgerskab, han voksede op på en herregård og elskede at være i det fri, fx at jage – især med bue og pil. Hans skoleresultater var ikke prangende, og så snart det overhovedet var muligt stak han hjemmefra og kom til søs. Nærmest fordi det var det nemmeste.

Også lidt tilfældigt kommer han som frivillig ind i den britiske tjeneste, der leverede soldater til commandoraids mod tyske garnisoner fx på øerne i Den Engelske Kanal og ikke mindst i det græske øhav. Vi oplever en meget ung mand, han var 19, da han blev optaget i den britiske hær, en meget rastløs og højspændt ung mand.

Skildringerne af træningsmiljøet i England, hvor de farverige personligheder gennemgår forløb rundt om på herregårde, er som at se en spændende film. Det samme kan siges om deres oplevelser i Ægæerhavet 1944.
Men Anders Lassen befandt sig jo stadigvæk i krigens periferi, han ville gerne ud i ”den store krig”, det kom han så, da han blev sendt til Italien, hvor han faldt d. 9. april 1945 i den lille by Comacchio.

At Thomas Harder er en god fortæller, er jo også en stor del af grunden til at man fanges af denne bog.  Han kan også i denne genre siges at være i liga med fx Anthony Beevor og vores egen Tom Buk-Swienty.
Thomas Harder har haft adgang til rigtig mange forskellige kilder, den omfattende liste ses bag i bogen sammen med liste over militære enheder, korps etc, desuden et omfattende noteapparat og et afsluttende afsnit om de udgivelser, der eksisterer om Anders Lassen. Hvorfor så endnu en bog om denne danske, markante skikkelse? Her fandt jeg – tilfældigt må jeg indrømme – et foredrag med Thomas Harder på YouTube, hvor han meget underholdende og oplysende fortæller om bogens tilblivelse. Her fortæller han også, at han fandt yderligere arkivalier om hændelserne i det græske øhav i slutningen af krigen, der er derfor skrevet to nye afsnit i 3. og 4. udgave.

Se Thomas Harders foredrag på YouTube her

Thomas Harder: Anders Lassens krig. 9. april 1940-9. april 1945
Informations Forlag, 2010. 591 sider
Omslag: Imperiet
Senere udgaver: 
2. udgave, 2015. Informations Forlag, 591 sider
3. udgave, 2018. People’s Press, 621 sider
4. udgave (nyeste), 2020. Gads Forlag, 633 sider

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s