Anmeldelse: Endnu en bog jeg aldrig skrev af Ida Jessen

af Beth

Bogens forsideDette må være den ultimative litteraturformidlingsbog, guf for den bibliotekar, der arbejder med at finde inspiration til gode bøger til gode læsere.

Den handler om at læse, og da den er skrevet af en forfatter også om at skrive – og hvis vi ser godt efter, handler den dybest set også om forfatterens eget liv med bøger.

Det er meget personlige emnevalg, Ida Jessen har truffet i denne essaysamling. Hun er jo (foruden en af de fine forfattere) en af vores gode oversættere, så vi møder både Alice Munro og Marilynne Robinson, som hun selv har oversat. Ud over dem får vi en forrygende gennemgang af Steen Steensen Blicher, som hun har haft en ambition om at skrive en roman om. Vi møder hans kone Erneste Blicher, som forbløffer, hun var virkelig en skæbne. Hun nåede både at få en bunke (levende!) børn og være Blichers bedstefars barnebrud.

Ida Jessen kan fortælle, så det funkler, jeg har ellers aldrig har brudt mig om jysk hjemstavnslitteratur, men jeg fik fat i en bog af Blicher med en oplysende indledning. Og så har vi afsnittet om Judas, han er jo nærmest her beskrevet som en moderne tvivler, det ville have været spændende at læse et længere skønlitterært portræt af ham, men Ida Jessen syntes ikke selv, at hun fandt en fair indgang til hans karakter.

Vi får også et essayportræt af Anna Grigorjevna, der var gift med Fjodor Dostojevskij, det fyger og gnistrer omkring de to, hvis man ikke som læser må hen og lede efter en bog om/af Dostojevskij, så ved jeg snart ikke …

Hvad er det, der driver en forfatter? Det har Ida Jessen også et bud på, men ikke at svar. Man skal undres, men skal bare blive ved!

Det er en god bog om litteraturformidling! Det er en god bog om at skrive og ikke mindst at læse!
Læs den!

Ida Jessen: Endnu en bog jeg aldrig skrev.
Gyldendal, 2022. 242 sider

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s