Anmeldelse: Indkredsning I-III af Carl Frode Tiller

BogforsiderFascinerende og udfordrende værk i tre bind om det norske samfund i dag – uden for Oslo
Norge har fostret mange gode forfattere fra Henrik Ibsen over Sigurd Hoel til Jon Fosse, Per Petterson og Karl Ove Knausgård. Og så er der Carl Frode Tiller. Hvis det ikke var fordi min læsekreds havde valgt værket i mit fravær, havde jeg aldrig drømt om at læse ham. Han stod for mig som mørk, dyster og uforståelig. De to første beskrivelser stemmer, for nogen humørspreder er han ikke, men hvor kan den mand skrive.

En annonce i den lokale avis efterlyser venner og bekendte til David, der lider af hukommelsestab. De bliver bedt om at skrive breve til ham om hans liv, deres samvær – hvad som helst – i håb om at han kan genfinde sig selv.  Og der kommer en del breve – fra stedfaderen, fra barndoms-og ungdomsvenner, fra gamle kærester og studiekammerater og andre.

Nogen skriver om fælles oplevelser, andre er mere filosofiske, og alle forsøger at stille sig selv i et godt lys. Et lys der ændres, når de omtales i andres breve. Sideløbende skildres de i nutiden, og sjældent har jeg mødt så mange usympatiske mennesker, triste skæbner og spildte liv. Heller ikke David fremstår som sympatisk.

Alligevel suges man ind i den  tour-de-force gennem det norske samfund, bøgerne er. Ikke det Norge, vi kender fra Lars Saabye Christensen og andre storbyforfattere, men det man kunne kalde ”udkantsnorge”. Vi befinder os i et lille samfund nord for Trondheim, landbrug og fiskeri er de væsentlige leveveje, og gamle værdier hersker. Bøsser er noget man bruger når man går på jagt, børn (og kvinder) tager ikke skade af et par på hovedet, og i Oslo er alle narkomaner.

Det er et fantastisk værk, brug den tid det kræver – giv for Guds skyld ikke op. I tredje bind kommer forløsningen, eller hvad man nu skal kalde det. Jeg er så glad for at de andre valgte Tiller, og jeg er allerede i gang med hans nyeste, ‘Flugt’, som netop er udgivet. Den er anderledes, men ser ud til at leve op til alle de rosende anmeldelser, den har fået.

Carl Frode Tiller:
Indkredsning I. C&K, 2010/Gutkind, 2021. 346 sider.
Indkredsning II. Gutkind, 2021. 480 sider
Indkredsning III. Gutkind, 2022. 541 sider.
Det første bind er oversat af Karsten Sand Iversen, de to sidste af Sara Koch. Originaludgave:  Innsirkling I-III, 2010-2014.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s