Anmeldelse: Ude af Ragnar Jónasson

udeFire gamle venner på rypejagt på Islands højslette. Hvad kan være mere hyggeligt? Alt – viser det sig. Ingen vender uændret tilbage.

Daniel, Gunnlaugur, Helena og Armann har gået sammen på handelsskolen, men er nu videre i livet som hhv skuespiller, advokat, ingeniør og rejsearrangør. Men nu skal de mødes igen, og Armann arrangerer en weekend på den islandske højslette, hvor de skal skyde ryper og senere hygge sig i en isoleret jagthytte.

Et par af deltagerne er ikke så fjeldvante og føler sig ikke helt trygge ved situationen, men synes ikke de kan trække sig ud. De fortryder endnu mere, da den strålende vejrmelding gøres til skamme, og en snestorm gør terrænet ufremkommeligt og nedsætter sigtbarheden betragteligt. Armann insisterer på at have helt styr på det, og miraklet sker – de når frem til jagthytten, dog uden at have set skyggen af en rype.

Af omslaget fremgår det, at ikke alle vil overleve weekenden, spørgsmålet er hvem og hvordan. Da de kommer ind i jagthytten, viser det sig at de ikke er alene. Et rædselsvækkende syn møder dem.

Gode råd er dyre, der er ikke mobildækning, men der må hentes hjælp, ude huserer stormen. I mine øjne begår de alle de fejl, man kan begå i vildmarken, men det er der en grund til.

Som bogen skrider frem, opdager læseren, at alle har hemmeligheder, nogle måske en hemmelig agenda.

Ragnar Jónasson er en velskrivende forfatter, han kan dreje et plot som ingen anden. Jeg var helt opslugt af Hulda-trilogien, knap så meget af den enkeltstående ‘Byen’, men jeg kan styre min begejstring for denne.

At synsvinklen skifter mellem de fire, det giver i og for sig en god effekt, men bogen virker lidt fortænkt. Det der irriterede mig mest, var at forfatteren forholder læseren væsentlige oplysninger, som afsløres hen ad vejen. Man kan sagtens opnå en overraskende slutning uden snyd.

Spændende ja, men psykologisk dybde nej.

Ragnar Jónasson: Ude
Gads forlag, 2023. 269 sider.
Originaludgave: Úti, 2021. Oversat af Rolf Stavnem
Omslag: Harvey Maculay, Imperiet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s