Anmeldelse: Store Kongensgade 23. Et essay af Søren Ulrik Thomsen

anmeldt af Beth 

store_kongensgade_23Krystalklar essaysamling med – som der står på bagsiden: ”sproget som nøgle til forståelse af bevidstheden”.
Det er godt nok en beskrivelse af den rette psykiaters behandling af forfatterens angstplagede mor, men det er også en fin demonstration af hans egne fantastiske talent. Man læser en sætning og tænker: ”Nåh, sådan er det…”.
På bibliotekerne er denne fine lille bog anbragt under biografier, men forfatteren vælger selv at kalde den ”Et essay”. Naturligvis kendte jeg essay-genren fra mit bibliotekarliv, men havde ikke en konkret relation til den. Det har jeg nu. Her er klare skitser af tanker og situationer, her er gribende billeder fra unge Søren Ulriks liv, her er små ”forsøg”, som essay egentlig betyder, hvor han reflekterer over ting fra livet. Han går i dybden omkring moderens alvorlige depression og den massive medicinering, man brugte dengang, men her er også små skarpe billeder af forældrenes venner, der pludselig forsvandt. Hvor bliver de mennesker, man kendte, lige af?  Det kender vi godt.
Her er bitre og skarpe, syrligt ironiske skitser af forfatterens angst for alderdommen. Det ubarmhjertige billede af et ældre ægtepar: ”iført ens vindjakker og selvlysende kondisko……to leverplettede melboller hældt ned i uformelige stofposer”. Han er da vist tilhænger af, at man som gammel klæder sig mere formelt.
Baggrunden for titlen er den adresse, hvortil familien flyttede, omkring det tidspunkt, hvor depressionen holdt moderen i sit jerngreb. Men også det sted, hvor forfatteren startede sit ungdomsliv, hvor alt begyndte, hvor storbyen gav ham mulighederne for at leve.
En af de ting, der  karakteriserer den gode kunstner, er at iagttageren aldrig glemmer det tidspunkt, hvor han/hun oplevede det.
Personligt læste jeg det meste af bogen siddende som pårørende flere etager under jorden i Rigshospitalets afdeling for scanninger. Omgivelser der altid vil dukke op, hvis jeg genlæser denne bog.
Det var en stor oplevelse at læse denne fremragende bog.

Søren Ulrik Thomsen: Store Kongensgade 23. Et essay.
Gyldendal, 2021. 95 sider
Omslag: Ida Balslev-Olesen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s