Anmeldelse: Ella er mit navn vil du købe det? af Mette Hegnhøj

mette-hegnhoj-ella-er-mit-navn-vil-du-kobe-det_150Bittersød historie om 11-årige Ella, der brændende ønsker sig en kat. En ikke helt almindelig bogudgivelse med maskinskrift og poetsne.

Ella bor alene sammen med sin mor i en lille lejlighed bagved moderens antikvariat, det eneste tegn på en far er mærkerne efter en seng langs den ene væg. Ella ønsker sig brændende en kat, men moderen siger at hun har astma; moderen, til gengæld, ønsker sig brændende et liv.

På Ellas 12-års fødselsdag går moderen ud i livet og overlader det til Ella at rydde op i kasserne efter et dødsbo, og stor er hendes glæde, da hun finder en kat i den ene kasse. Hun kalder den Kattekismus og forsøger at holde den skjult for moderen, men uden held i længden. Livet bliver så meget lettere med Kattekismus, så stor er hendes sorg da hun en dag kommer hjem, og Kattekismus er borte. Hun leder og kalder og kalder og leder uden held, og moderen siger at katte har det med at gå deres egne veje.

bogside
Hvor er Kattekismus? Er den virkelig løbet bort (fra hende)? Er den kørt over og blevet til ”jordiske rester”? Eller har moderen solgt den?  Kan man stole på mødre? Eller kan man ikke?

bogside

En dag, da moderen er ude at leve livet, lukker Ella antikvariatet og begynder at producere poetsne af antikvariatets bøger vha. en hullemaskine. Derefter sætter hun sit navn, som var moderens valg, til salg: Ella er mit navn vil du købe det?

Det lyder som lidt af en kedelig børnebog – eller en socialrealistisk moppedreng på 450 sider. Det er det ikke, det er en finurlig udgivelse skrevet på skrivemaskine med få, enkle sætninger på hver side. Illustrationerne er også lavet med skrivemaskinens bogstaver og tegn.

Den er udgivet i to udgaver: 1) indbundet bog, dog kun med tekst på den ene side og 2) en æske med 140 løse ark og poetsne. Poetsne er papiret fra hullerne i en hullemaskine. Ifølge forlaget er bogen Ellas efterladte notater, som man fandt i Privaten bag antikvariatet, efter at hun havde forladt den.

Som sagt, finurlig, underspillet, gribende og helt uimodståelig bog for børn, unge og ikke mindst voksne.

Mette Hegnhøj: Ella er mit navn vil du købe det?

Jensen & Dalgaard, 2014. 139 ark

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s