Trives ej længere her af Chinua Achebe

Bogens forside”At få en ”europæisk” stilling var næsten lige så godt som at blive europæer” (s. 97).

Da Nigerias store forfatter, Chinua Achebe døde for ikke så lang tid siden, tænkte jeg: ”Ham har jeg da en bog af, men har jeg læst den?” Jeg gik hen til reolen, lagde hovedet tilbage og kiggede op på øverste hylde under A, men måtte hente en trappestige for at konstatere at jo, jeg har to – begge ulæste, den ene sågar uopsprættet . Derfor begyndte jeg på ’Trives ej længere her’ og blev hurtigt opslugt af den.

I tiden før Nigerias uafhængighed (1960) finansierer stammerådet den unge Obi Okonkwos uddannelse i England. Helst skulle han jo læse jura, men han vil hellere læse engelsk litteratur, og det er i orden, for uanset fag ville han kunne få en offentlig stilling i Lagos, og dermed vil hans, familiens og landsbyens lykke være gjort.

Efter fire års studier og hjemvé kommer han hjem til en stilling i Eksamenskommissionen, der uddeler legater til studerende, der vil til England. Man gnider sig i hænderne, det er en virkelig lukrativ stilling, for ud over lønnen er der rigelig mulighed for bestikkelse.

Men Obi er en moderne mand, han ønsker at leve i et samfund uden korruption, så han er standhaftig og nægter at modtage penge eller andre ydelser af ansøgerne. Og så opstår problemerne: ud over at leve standsmæssigt, have lejlighed med tjener og bil med chauffør, forventes han at sende penge hjem til familien og landsbyen bl.a. til brorens uddannelse, samt tilbagebetale det lån, han selv fik til studierne. Dertil kommer uventede udgifter og ikke mindst den underskønne Clara, som han mødte på hjemrejsen.

Vi ved allerede på første side, at han bukker under for presset, det er ikke nemt at bryde med gamle traditioner.

Skildringen af den unge mands splittelse mellem den nye tid og de gamle traditioner er fornemt skildret. Det gælder også livet i landsbyen, Umuofia, som Obi kommer fra. Faren er hjælpepræst, dvs. kristen og har selv brudt med hedenske traditioner i sin egen slægt, men alligevel er han bundet af dem og forstår ikke sønnen. Bl.a. insisterer Obi på at gifte sig med Clara, selv om hun er ”uren”, for hvad betyder det i moderne tid? Han står meget alene med den holdning.

Den anden bog i min reol er debutromanen ’Alt falder fra hinanden’. Hovedpersonen hedder også Obi Okonkwo og er forfader til nutidens Obi. I lighed med ’Trives ej længere her’ er temaet kultursammenstød, en gammel tids kollision med en ny, denne gang omkring englændernes kolonisering af området i slutningen af 1800-tallet.

Chinua Achebe: Trives ej længere her

Samlerens Paperbacks, 1986. 127 sider.
Originaludgave: No longer at Ease. 1960. Oversat af Leif Bertelsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s