Anmeldelse: Den stumme død af Volker Kutscher

Bogens forside”Gereon Rath var jo ikke en af de papirnussere i politikorpset, der bare sad og sad på deres fede bagdel, til stolen brød sammen under dem, han var på farten derude, hvor tingene skete. Kun dér lå sandheden gemt, dér, hvor forbrydelserne blev begået, ikke inde mellem to ringbind” (s. 213)

På mange måder minder Volker Kutschers hovedperson, Gereon Rath, om Ian Rankins John Rebus, blot forflyttet til Weimar-republikkens Berlin, i dette bind marts 1930. Begge foretrækker at køre i egne biler, holder sig langt væk fra cheferne, følger deres instinkter, bliver suspenderet for ikke at spille med på holdet og løser til sidst sagen. Rebus foretrækker single malt, Rath cognac.

I ’Den stumme død’ har Rath været i Berlin i godt et år og er ved at finde sig tilrette. Han har fået eget kontor med navn på døren på Alex, politihovedkvarteret på Alexanderplatz, og en makker han trives med, dvs. lader tage det sure arbejde og dække over sig hos Böhm, deres umiddelbare chef. Overbossen, Gennat, som er Raths beskytter, er rejst til Düsseldorf for at afsløre en seriemorder, og Böhm kan derfor frit sætte Rath til kedeligt rutinearbejde. Således bliver han sendt ud til et filmstudie, hvor der er sket en ulykke med dødeligt udfald.

Meeen – hvis Böhm ville i rampelyset, var det nok ikke en god idé. For offeret er den kendte skuespillerinde, Betty Vinter, og Rath finder tegn på at ulykken måske var iscenesat.

Flere skuespillerinder, der står foran at indspille deres første tonefilm, findes myrdet med fjernede stemmebånd. Er der en sammenhæng med det formodede mord på Betty Vinter?

Samtidig får han flere besøg hjemme fra Köln: barndomsvennen Paul, som er meget velkommen; og faderen, hvis korte besøg han er lidt mere loren ved, og det med god grund. Rath skal lige ordne en sag for faderens gode ven, overborgmesteren i Köln, en katolik med efternavnet Adenauer, der bliver afpresset. Klarer han det, er der en forfremmelse i sigte. Han klarer det, men er han interesseret i en overordnet stilling, der måske ikke giver ham mulighed for at arbejde i marken? Vi får se i næste bind, der netop er udkommet på dansk.

Volker Kutschers tidsbillede er efter min mening fremragende, hans research er der ikke noget i vejen med. Det er ikke politiske bøger, men man får alligevel et indtryk af hvad der rørte sig i tiden. Horst Wessels begravelse, der ikke går stille af, er en sidehistorie der får Rath til at gøre sig nogen overvejelser. Han er også en flittig avislæser og reflekterer over dagens begivenheder.

Man kan få flere oplysninger om Volker Kutscher og hans bøger om Gereon Rath på www.gereonrath.de , ikke mindst de mange fotos fra tiden bidrager til ens opfattelse af miljøet.

Min oplevelse af ’Den stumme død’ har været ekstra interessant, fordi Rath ”boede” skråt over for den lejlighed i Berlin, jeg boede i, da jeg læste bogen. Og han har givet mig en ny vinkel på områdets historie.

Volker Kutscher: Den stumme død

Sohn, 2012. 619 sider
Originaludgave: Der stumme Tod. 2009. Oversat af Hanne Lund


SE OGSÅ:
Bogens forsideGoldstein af Volker Kutscher
Fremragende tysk krimi fra Weimarrepublikkens Berlin. Gereon Rath får en kedelig opgave, men pludselig har han rigeligt at se til.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s