Synes du historiske romaner er svære? Begynd her!

The Broke and the Bookish har denne uge opfordret os til at anbefale 10 historiske romaner til folk, der ellers ikke læser denne genre. Her er mine bud:

Bogens forsideUmberto Eco: Rosens navn
Hvem husker ikke Sean Connery som munken William af Baskerville med lærlingen Adso som en anden Watson i filmatiseringen (1986) af romanen af samme navn? Bogen er absolut værd at læse, velskrevet og spændende, en rigtig middelalderkrimi.
Hvis du er for ung – læs bogen, se filmen!


Bogens forsideVictor Hugo: De elendige
Alle – undtagen jeg – har set ’Les Miserables”. Jeg læste ’De elendige’, som musicalen er bygget over, som 16-årig og vil ikke have ødelagt mit billede af Jean Valjean og de nætter, hvor jeg liiige skulle læse et kapitel til. Musicalen er sikkert rigtig god, men musicals er ikke lige mig.


SerienVilhelm Moberg: Udvandrerne/Indvandrerne
Vilhelm Mobergs serie om de fattige, der forlod deres hjem og slægt på den svenske bygd for at søge et liv uden sult og nød på den anden side af Atlanterhavet, blev sendt som tv-serie i 1970’erne.
I den forbindelse læste jeg bøgerne, alle otte (tror jeg det var).
Tv-serien var fremragende med stjerne-skuespillere som Liv Ullmann og Max von Sydow m.fl., men uden Mobergs fremragende litterære forlæg ville serien ikke have haft den samme kvalitet.


Bogens forsideHerman Bang: Tine
I år (2014) mindes vi 150 året for hvad der regnes for et skæbneår i dansk historie, 1864 hvor vi takket være mange faktorer måtte afstå den sydlige del af Jylland.
15 år efter denne nationale tragedie skrev Herman Bang en fin lille kærlighedshistorie fra Als om pigen Tine, der midt i tilbagetogets kaos forelsker sig. En tragedie midt i tragedien.


Bogens forsideKarsten Lund: Den amerikanske sømand – en Skagen-krønike
En amerikansk sømand driver i land i Skagen, og fiskerkonen Ane tager sig af ham. Han forsvinder, og ni måneder senere nedkommer Ane med en meget mørk søn, der ikke ligner sin far, Jens Peter.
År senere ankommer deres oldebarn til Skagen for at finde ud af hvad der skete dengang.
En meget fin skildring af Skagen og byens udvikling fra fiskerflække til driftig fiskerihavn.


Brandenburgertor i begyndelsen af 1030'erneVolker Kutscher
Jeg holder utroligt meget af Volker Kutschers krimiserie fra Weimarrepublikkens Berlin med Gereon Rath som gennemgående figur.
Krimierne foregår i årene fra 1929 og frem og giver et fremragende billede af Tysklands hovedstad i en meget turbulent tid.
’Den våde fisk’, ’Den stumme død’, ’Goldstein’ og i efteråret 2014 udkommer ’Sagen Vaterland’


Bogens forsideAndrew Taylor: Miss Penhows blødende hjerte
Nogenlunde samtidig i London forlader Lady Langbourne sin mand pga. ægteskabelig vold.
Hun flytter ind på Bleeding Heart Square hos sin fordrukne far og bliver involveret i mysteriet om husets forsvundne ejer, Miss Penhow.
Sideløbende følger vi udviklingen af British Union of Fascists ledet af Oswald Mosley og deres forsøg på at præge samfundet.
Velskrevet topunderholdning med mening.


Bogens forsideErik Larsson: I ondskabens have: kærlighed, terror og en amerikansk familie i Hitlers Berlin
Det samme kan man sige om Erik Larssons dokumentariske beretning om den amerikanske ambassadør i Berlin (1933-1938) og hans familie lige efter Hitler magtovertagelse.
Min hjemrejse fra Berlin blev forsinket i seks timer pga. en togulykke, men jeg var dybt begravet i beretningen om den naive amerikaners oplevelse af Hitlers Berlin – for slet ikke at tale om hans viltre datters, så den ekstra rejsetid gik forbavsende hurtigt.


Bogens forsideHans Keilson: Komedie i mol
En meget smuk og fin lille roman om en ung hollandsk familie, der gemmer en jøde under 2. verdenskrig – og hvad der sker, da han uventet og helt udramatisk dør.


Bogens forsideJ. G. Ballard: Solens rige
2. verdenskrig i Europa er stærkt repræsenteret i litteraturen, men den huserede også i Østen.
I 1937 angreb japanske styrker Shanghai, og en forkælet engelsk overklassedreng bliver skilt fra sine forældre og ender i en japansk koncentrationslejr.
Det er en selvbiografisk udviklings-og overlevelseshistorie af de stærkeste i litteraturen.
I 1987 blev bogen filmatiseret af Steven Spielberg og er en af de få filmatiseringer, der kvalitetsmæssigt når op på siden af bogen. Jeg har set filmen og læst bogen flere gange.


Se også Litteratursidens boglister: Historiske krimier, Historiske romaner (danske), Historiske romaner (udenlandske)

2 comments

  1. Jeg vil gerne lægge et godt ord ind for Miss Penhows blødende hjerte. Man kan i London besøge Bleeding Heart Yard, gå om på den anden side og se det katolske kapel, der spiller en rolle i bogen. Da jeg var der, så jeg et par, der gik op og ned ad gaden og standsede foran kapellet. Ok, jeg var ikke den eneste, der havde læst bogen og var på “pilgrimsfærd” 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s