Ny skønlitteratur maj – juni 2014

BookloverMin blogkollega fra Bogbrokken har til og med april dette år holdt mig og andre interesserede opdaterede om kommende udgivelser på den skønlitterære front, men han har har åbenbart fået andre interesser.

Jeg har savnet hans indlæg, og da jeg ikke har fundet noget tilsvarende, har jeg besluttet at tage handsken op.

Nu er juli ikke en måned med mange bogudgivelser, til gengæld er det en måned hvor mange læser bøger, så jeg vil lave et opsamlingsindlæg, der lukker hullet siden Bogbrokkens sidste indlæg, nemlig månederne maj og juni 2014.

Titlerne er udvalgt efter hvad jeg selv kunne tænke mig at læse, omtalen af de enkelte titler er forlagets og ikke udtryk for min egen mening.

Indlægget er på ingen måde dækkende for de to måneder nyudgivelser, men jeg håber at have fået de væsentlige titler med.

 


MAJ 2014

Forside - Hardboiled Wonderland og Verdens endeHaruki Murakami: Hardboiled Wonderland og Verdens ende (Klim)
To fortællinger, der foregår i vidt forskellige universer, løber parallelt i et af Haruki Murakamis hovedværker.

I den ene er handlingen lagt i storbyen Tokyo i en ikke fjern fremtid, hvor den sidste overlevende fra et uhyggeligt hjerneeksperiment involveres i en hæsblæsende højteknologisk informationskrig, som byder på indtrængende små monstre, en vanvittig forsker dybt nede i kloakkerne under byen og en underskøn bibliotekar med en meget stor appetit.

I den anden fortælling er vi hensat til ’Verdens Ende’, en stille, afsondret og tidløs verden omgivet af en høj mur, hvor den navnløse fortæller brutalt skilles fra sin skygge og må forsøge at tolke de drømme, der stadig rummes i lysende enhjørningekranier.

Uafvendeligt nærmer de to universer sig hinanden.


Forside - Fyrre dage uden skyggeOlivier Truc: Fyrre dage uden skygge (Modtryk)
Fyrre dage uden skygge er en arktisk krimi som foregår i Sameland i de mørkeste og koldeste vintermåneder.

Den garvede Klemet Nango og den unge Nina Hansen, begge betjente ved renpolitiet, får til opgave både at efterforske mordet på en rensdyravler og sagen om en antik tromme, der er blevet stjålet fra det lokale museum. De bliver mødt af vrede, kulde og modstand – både fra naturens og befolkningens side.

Bogen her giver et både spændende og aktuelt indblik i et truet urfolks livsbetingelser.[…] Det er skandinavisk og grundigt researchet realisme, som giver kød og blod til selve plottes skelet.
Nordjyske Stiftstidende
Forfatteren formår at give et eksotisk billede af et gammelt samfund ramt af den moderne udvikling – og en tromme, der på dramatisk vis forener fortid med nutid.
Børsen


brugte_dage_100Anders Johansen: Alle de brugte dage (Modtryk)
Henry Henriksen er i krise efter parforholdskoks, fyring og penibel plagiatsag. Han søger tilflugt på den græske ø Samothrake, hvor han i sin tid mødte sit livs kærlighed. Her vil han gøre status over sit liv og dets bristede drømme og prøve at finde tilbage til dengang, dagene var unge og ubrugte og håbet intakt. Men ligene i lasten bliver ved med at komme på tværs.

… velskrevet og veltænkt i erindringens roderi og sit interessante studie af en mands deroute.
Århus Stiftstidende ★ ★ ★ ★ ★
Hvis du – som jeg – indimellem undrer dig over, hvad der foregår på indersiden af mænd, så er Anders Johansens ’Alle de brugte dage’ en mustread.
Femina


Forside - AmericanahChimamanda Ngozi Adichie: Americanah (Gyldendal)
Ny roman af Chimamanda Ngozi Adichie, vinder af The National Book Critics Circle Award og The Chicago Tribune 2013 Heartland Prize og forfatter til En halv gul sol: Americanah er en besættende roman om kærlighed, race og identitet.

Ifemelu og Obinze forelsker sig i Lagos som teenagere. Nigeria styres af militæret, og folk flygter fra landet. Selvsikre Ifemelu rejser til USA. Her oplever hun sejre og nederlag, finder og mister venner og konfronteres for første gang i sit liv med spørgsmål om race. Obinze har planer om at rejse efter Ifemelu, men efter terrorangrebet den 11. september nægtes han adgang til USA. I stedet kastes han ud i en farlig og illegal tilværelse i London.

Tretten år senere er Obinze en velstående mand i det nye demokratiske Nigeria, og Ifemelu har fået succes i USA som forfatter til en anerkendt blog. Men har de efter så mange års adskillelse modet til at mødes igen?   Americanah udspiller sig på tre kontinenter og skildrer en række stærke menneskeskæbner. Den er en rig fortælling, der foregår i nutidens globaliserede verden. Først og fremmest er den dog en roman om kærlighed.


Forside - GravgæstJohan Theorin: Gravgæst (Lindhardt &Ringhof)
Fjerde og sidste bog i Johan Theorins Ølandskvartet om en hjemsøgt sommer. Første bog var Skumringstimen, anden bog Natstorm og tredje bog Blodlag.

Den gamle skipper Gerlof Davidsson bliver vækket midt om natten af en dreng, som banker på hans dør. Drengen kommer nede fra stranden og beretter om et skib fyldt med lig og døende sømænd og en gal mand med en økse.

Øland kan se frem til en travl højsæson, når titusinde turister ankommer til den nordlige del af øen for at fejre midsommer. Men en af sommergæsterne er på hævntogt og efterlader sig død og skræk i sommernatten. I myldret af mennesker er det kun Gerlof, som begynder at mistænke, hvem hævneren kan være, og hvorfor han er ude efter en hel slægt. Det er kun ham, som har mødt manden før i sin ungdom, da de begge stod på kirkegården og pludselig hørte klagende lyde fra en nygravet grav …


Forside: Frit fletMette Moestrup, Line Knutzon og Naja Marie Aidt: Frit flet (Gyldendal)

Mette Moestrup, Line Knutzon og Naja Marie Aidt har meget til fælles, bl.a. er de alle tre deres forældres førstefødte. De har alle tre søstre. De har alle tre siddet i elevråd. De har alle tre født børn, da de var i 20’erne. De har alle tre sønner. De har alle tre en eller flere skilsmisser bag sig. De har alle tre delebørn. De har alle tre boet alene i lange perioder. De er alle tre over 40 år.

De tre forfattere kender hinanden rigtig godt – Line Knutzon og Naja Marie Aidt helt tilbage fra barndomsårene – og med fællesbogen FRIT FLET har de lavet en kollage om venskab, frihed, køn, ensomhed, latter, moderskab, kærlighed, sex, magt, penge og meget andet.

Vi ønskede at lave et værk, der kunne bidrage til debatten om køn og feminisme i Danmark, som virker så forstenet og kedsommelig. Og vi ville forsøge at finde ud af, hvad frihed overhovedet er for os. Selve formen måtte derfor udtrykke frihed og rummelighed. Derfor ville vi lave en stor kollage med alle mulige slags tekster,” skriver de 3 i forordet.

Under pseudonymerne A, B og C har de 3 komponeret tekster i forskellige genrer, bl.a. interview, logbøger, lege, sange, sms’er, lister, digte og breve. Deres stemmer fletter sig sammen til én, som ledsaget af en masse private billeder bliver til FRIT FLET, et udadvendt, musikalsk, poetisk bidrag til debatten.


JUNI 2014

Forside: SønnerPhilip Meyer: Sønner (Gyldendal)
Philip Meyers roman Sønner er en stor fortælling om indianere, Texas og olie. Og en historie om familiekonflikter, kærlighed, penge og magt.

En stor roman om det moderne Amerikas tilblivelse. En fortælling om tre generationer, der tager læseren med fra det vilde vestens kultivering til det olierige, moderne Texas. Om 13-årige Eli McCullogh, hvis familie myrdes af en hærgende comanche-stamme. Selv bliver han optaget i stammen som høvdingens adoptivsøn, indtil han på ny bliver alene og tvinges til atter at prøve at finde en plads i en verden, han ikke hører til i. Det bliver til en rejse, der præger de følgende generationer i McCullogh-familien, som bliver en af de rigeste i Texas.

Galen kender ikke sin far, hans voldelige stedfar er død og hans bedstemor er skibet af sted på plejehjem. Han og hans mor lever af familiens arv – gamle penge Galens tante og kusine er stålsatte på at indkassere.


Foside: JordDavid Vann: Jord (Gyldendal)
Galen er New Age, han ser sig selv som en gammel sjæl og drømmer om forandring: at løsrive sig fra det fysiske, at blive så vægtløs som luft, at gå på vandet. Men han kan ikke modstå sin maniske overspisning og bliver mere og mere fikseret på forbudt begær. Fanget i sin ukontrolerbare krop bliver han besat af sin flirtende kusine og af at skille sig af med sin krævende og klynkende mor.

Da familien tager på tur sammen spidser tingene til. Og snart opdager Galen, hvor langt han faktisk er villig til at gå for at opnå den transcendens, han sådan higer efter.

JORD er en oprivende roman om vold og vanvid, og om hvordan begge dele går i arv.

Af forfatteren til CARIBOU ISLAND og FORTÆLLING OM ET SELVMORD.


Forside - De savnedeAnna Hope: De savnede (Klim)
Ingen engelske familier er uberørt efter 1. verdenskrigs blodbad i skyttegravene, og Anna Hope skildrer, hvordan krigen former tiden lige efter gennem historien om tre kvinder, der ikke kender hinanden, men, som uden de ved det, er bundet sammen af en dyb hemmelighed.

FEM DAGE I NOVEMBER 1920
Mens et opgravet lig af en ukendt soldat transporteres fra slagmarken i Frankrig og hele vejen til London, følger vi tre kvinder, der på hver sin måde kæmper for at få deres liv på fode igen. Fem dage tager den makabre transport af den døde soldat, der skal symbolisere alle de savnede, døde mænd.
Fem dage, der skal vise sig at blive skelsættende for de tre kvinder.

Hettie danser for penge – sixpence for en vals – på det fine Hammersmith Palais for at hjælpe sin mor med at forsørge broren. Han slap levende fra krigen, men er nu kun en skygge af sig selv. Og han skriger sig gennem nætterne.

Evelyn behandler sager for den endeløse række af krigsinvalider, der søger hjælp til dagen og vejen på det arbejdsanvisningskontor, hvor hun er ansat, men hun har i faretruende grad lukket af for sine følelser efter tabet af sit livs store kærlighed.

Ada har mistet sin eneste søn. Nu ser hun ham alle steder, jagter ham gennem gaderne og glemmer alt omkring sig – også sin mand.

En dag lukker Ada en udmattet dørsælger ind i sit køkken. Han er krigsveteran, og han bærer på en dyb hemmelighed. En hemmelighed, der binder disse tre kvinder sammen – og som på godt og ondt bringer dem videre.


Forside -Tåge over DarjeelingMikael Bergstrand: Tåge over Darjeeling (Modtryk)
Tåge over Darjeeling er en fritstående fortsættelse af Delhis smukkeste hænder, som udkom i 2012 og handler om Göran Borg og hans møde med Indien og den uventede kærlighed. Vi er nu tilbage i Malmø, hvor Göran igen sidder foran sin terapeut med de gamle destruktive grublerier, tomhedsfølelsen og besatheden af det lokale fodboldhold. Han er over 50, og livet har været sjovere.

Men så dukker der en mulighed op. Hans bedste ven, den optimistiske og livsglade tekstileksportør Yogendra Singh Thakur, kaldet Yogi, skal giftes. Göran bestemmer sig til at tage til Indien og hjælpe ham med forberedelserne til bryllupsfesten. Vel ­ankommet går alt galt, og Göran og Yogi trækkes ind i skumle affærer, som tvinger dem ud på en dramatisk rejse.

Tåge over Darjeeling er skrevet med varme, humor og kærlighed til Indien, og den er en bog, man bliver i godt humør af at læse.

Tåge over Darjeeling’ [er] ren hygge og spøjse indfald af den allerfortræffeligste art.
Jyllands-Posten


skyggedrengen_100Carl-Johan Vallgren: Skyggedrengen (Modtryk)
Carl-Johan Vallgren indleder med Skyggedrengen en serie spændingsromaner med Danny Katz som hovedperson.

Sommeren 1970 forsvinder en lille dreng fra en tunnelbanestation i Stockholm. En fremmed kvinde hjælper ham op ad trapperne – og væk er han. Mange år senere forsvinder også drengens bror, Joel Klingberg.

Joels kone henvender sig til Danny Katz, Joels gamle soldaterkammerat, et sprog- og computergeni med en blakket fortid, og beder ham om hjælp. Katz har brug for pengene og går med til at forsøge at finde Joel, men opdager snart, at der er mange hemmeligheder i den rige og mægtige Klingberg-familie.

Til sidst har Katz intet andet valg end at tage til Den Dominikanske Republik, hvor grunden til Klingberg-familiens formue blev lagt, til et sted, der er præget af historien, kolonimagten og slavehandlen, af folkelig overtro og vold.

Læg mærke til navnet. Danny Katz. Han er hovedpersonen i Carl-Johan Vallgrens thriller-serie. Og denne Katz er sgu noget af en karakter.[…]

Vallgren serverer detaljerne virtuost, mens spændingen stiger side for side.
Ekstra Bladet ★★★★★

En uforudsigelig, velskrevet og bluesy krimi.
BT ★★★★

Dragende plot og ditto personer.
Børsen ★★★★

Læs anmeldelsen her på bloggen


Forside -Så efterlades alt flæskendeMikkel Brixvold: Så efterlades alt flæskende (Lindhardt  & Ringhof)
Mikkel Brixvold har tidligere været udstationeret elitesoldat i Irak, hvilket er udgangspunktet for hans debut. Så efterlades alt flæskende er en samling digte fulde af både politisk engagement og lyrisk nerve.

Han skriver konkret og sanseligt om hverdagen i en krigszone og debatterer Danmarks deltagelse i krigen. Samtidig beskriver hans digte livet efter krigen, og hvor svært det er at komme hjem til en almindelig dagligdag.


billie_100Anna Gavalda: Billie (Lindhardt & Ringhof)
Billie – opkaldt efter sangen af Michael Jackson – og Franck er et umage par, som bliver sat sammen i gymnasiet for at opføre et par scener fra et teaterstykke af Alfred de Musset. Det huer dem ikke, for Billie er en vred teenager med en rodet baggrund, og Franck er mere stille og belæst. Men mod alle odds går de til opgaven med krum hals og leverer en pragtpræstation på scenen, da de skal opføre det overfor hele klassen. I processen har de lært hinanden bedre at kende og har smidt hæmningerne og det overfladiske af sig. Et smukt venskab er født mellem den grænsesøgende Billie og den homoseksuelle Franck.

Efter at have været fra hinanden nogle år, mødes de igen og beslutter aldrig at vige fra den andens side. De flytter sammen i Paris, hor Billie arbejder som blomsterhandler. Under en udflugt i Cevennerne styrter de ved et uheld ned i en klippespalte, hvor Franck kommer slemt til skade. Billie tror, at han er døden nær, og hele natten tilbringer hun med at tale til en lille stjerne på den sorte nattehimmel om deres opvækst, mens hun venter på hjælp.


Forside -Offer uden ansigtStefan Ahnhem: Offer uden ansigt (Lindhardt & Ringhof)
Fabian Risk er 43 år og arbejder i politiet. To af hans kolleger blev dræbt under efterforskingen af en kompliceret sag, og Risk beslutter at forlade Stockholm og begynde på en frisk i sin fødeby Helsingborg.

Risk kommer til Helsingborg sammen med sin hustru og sine to børn midt i en smeltende varm juli, og det er meningen, at Risk skal starte sit nye liv med en seks uger lang sommerferie, inden han tiltræder som efterforsker på stationen i Helsingborg. Men allerede efter nogle få timer i byen, bliver han kontaktet af sin nye chef, Astrid Tuvesson, angående et brutalt mord. Liget af Jørgen Pålsson, som er Risks gamle klassekammerat, er blevet fundet – han er blevet brutalt myrdet og har fået begge hænder skåret af.

Der går ikke længe, før flere lig af tidligere klassekammerater dukker op, og Risk befinder sig meget hurtigt i en alvorlig sag, hvis opklaring bliver en kamp mod tiden. Og hvor han i høj grad selv kan komme til at spille en rolle…

Offer uden ansigt er historien om, hvordan det at blive ignoreret og overset, hvordan følelsen af ikke at høre til noget sted i verden, kan skade et menneske, så alvorligt og ødelæggende at man ophører med at være menneske. Det er også historien om den ultimative hævn og driften efter ikke at forsvinde ind i glemslen – selv længe efter døden.
Offer uden ansigt er det første bind i Fabian Risk-serien


Læs tidligere indlæg i Bogbrokkens serie Kommende bøger

3 comments

  1. Hvor fint at du tager handsken op – jeg har selv savnet Michaels opdateringer gevaldigt. Gad vide hvad han får tiden til at gå med nu?? 😉 😀

  2. Tak for jeres pæne ord, der er også kommet et par tilsvarende mails. Så jeg fortsætter som planlagt med en oversigt over august måneds planlagte skønlitterære udgivelser ca 1/8. Og der er mange spændende ting på vej, så I kan trygt glæde jer!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s