Anmeldelse: Jeg nekter af Per Petterson

jeg_nekter_150En gang imellem får man en litterær mavepuster – helt uventet får man en læseoplevelse af de helt store.

Sådan var det med ’Ud og stjæle heste’ af Per Petterson, som jeg læste for så mange år siden, at en genlæsning vil være på sin plads. Denne nye bog, som snart kommer på dansk, minder om ’Ud og stjæle heste’ i stil og tema, men lever ikke helt op til sin forgænger. Alligevel skal man ikke nægte sig Pettersons stilfærdige prosa.

”Jim og jeg var venner alle dage” kunne man nynne, for Tommy og Jim er uadskillelige som børn trods forskellig baggrund; Jim kommer fra et stabilt lærerhjem, mens Tommy er ældste barn i en familie, hvor moren er flygtet fra farens vold, der nu går ud over børnene.

Men venskabet glider ud, de forandres, og det er svært at beholde kontakten. Efter et selvmordsforsøg indlægges Jim på Psykiatrisk Hospital, og efter udskrivelsen forsvinder familien fra området. Tommy gør oprør mod faren, der forsvinder, hvorefter Kommunen, som ikke greb ind over for børnemishandlingen, skiller børnene ad og sætter dem i pleje hos forskellige familier.

Der går mange år, pludselig en tidlig morgen mødes de igen, rollerne er byttet: Tommy kører Mercedes, mens Jim tydeligvis er ”down and out”. Mødet sætter noget i gang hos begge, og vi får deres forhistorie, samt hvad der sker denne begivenhedsrige dag – for Jim og Tommys gensyn er ikke det eneste skæbnemøde den dag.

’Jeg nekter’ kræver en opmærksom læser, den springer i tid og fortællestemme, men Per Petterson skuffer ikke. Bogen udkommer på dansk på det fornemme enmandsforlag Batzer & Co i foråret 2013.

Læs også anmeldelsen af Ud og stjæle heste

Per Petterson: Jeg nekter

Oslo: Oktober, 2012. 294 sider
Dansk udgave: Jeg nægter. Batzer & Co.
Oversat af Annelise Ebbe.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s