Hvilke bøger skal med i kufferten?

Da jeg for nogen tid siden på Facebook annoncerede at jeg skulle en tur til Madeira, stillede en sjælefrænde det vigtigste spørgsmål: “Hvad skal du læse?”

boeger_i_kuffert_250

Kufferten er fundet frem, der skal pakkes til ferierejsen, lister udarbejdes, tøj vaskes og penge, pas og papirer tjekkes. Så er den nemme del af pakningen overstået. Den svære del har faktisk været undervejs i længere tid, for den er det første man tænker på, når rejsen besluttes. Hvilke bøger skal med i kufferten?

For hvad er mere vigtigt at pakke end den rette rejselekture? Og der er meget at tage hensyn til:

Hvor skal man læse? Undervejs – i tog, fly, lufthavne, ventesale …  På rejsemålet – hotelværelse, feriebolig, altan, terrasse, strand …

Hvad skal jeg læse undervejs? Ikke ‘Det store hus’ af Nicole Krauss, den kræver mere koncentration, end rejsemiljøet kan byde på. Her skal lettere litteratur til. En krimi? Men hvilken? Den skal både være ok litteratur og kunne holde i mange timer. Måske Rankin? For at komme ajour før Krimimessen.

Nicole Krauss er nok bedre egnet til hotelværelset eller altanen mens solen sænker sig i Atlanterhavet. Her er der tid til den eftertanke, netop denne bog kræver.

Man skal jo også have en bog i tasken, når man begiver sig ud i det fremmede – bortset fra guidebog og parlør. Man kunne jo få lyst til at sætte sig på en bænk i en park eller på et torv. Igen en ikke for opmærksomhedskrævende bog, der heller ikke er for tung. Og dog – i mange år bar jeg rundt på ‘Blæsten, sandet og stjernerne’ af Antoine Saint-Exupéry, lille sag, men med meget at tænke over.

For en del år siden var jeg på en tre-måneders rejse, her kunne man ikke pakke al lekturen ned i bagagen. På sådan en rejse er man afhængig af hvad man kan finde undervejs eller bytte med andre rejsende, som man krydser – bogstavelig talt som rejsende i natten. På den måde fik jeg læst bøger, jeg ellers aldrig ville have stiftet bekendtskab med, fx underholdt ‘Valley of the Dolls’ af Jacqueline Susann mig på mange hotel-og pensionatværelser, rutebiler og rutebilstationer i Chiles ørken. Ligeledes Robert Ludlum, Ken Follett, Dick Francis og andre spændingsforfattere, men også Heinrich Böll, Ignazio Silone og Graham Greene.  Og andre der er forsvundet i glemslens mørke.  “I dag vil man sige: Du kan da bare have det hele med på din iPad”. Jovist, men hvor ville overraskelsen og mødet med andre læseheste blive af? Alt andet lige er det sjovere at snakke om bøger end om forskellen på en iPad og en Sony-reader.

Andre læseheste end jeg har sikkert opdaget at godnatlæsning har trange kår på Sydeuropas hotelværelser, lampetterne giver simpelthen ikke ordentligt lys. Nogen gange må man ty til badeværelset for i det hele taget at finde ordentligt læselys, og ikke engang her kan man være sikker. Her kan iPad’en være med, den kan sammen med lydbøger på MP3-afspilleren sørge for læsenarkomanens godnatlæsning. Og de kan bruges udendørs om aftenen.

Nu nærmer afgørelsens time sig, samtidig er feltet udvidet med ‘Døden kører Audi’ af Kim Bang Foss, ’Øen’ af Victoria Hislop, ‘Dumhedens løvefødder’ af Henrik Nordbrandt, ‘I tider med aftagende lys’ af Eugen Ruge og ’Månen over porten’ af Per Petterson. Det dur jo ikke at tage alle med, jeg får overvægt, rygskade og stress,  jeg får jo heller ikke tid til at læse dem alle, var det ikke ferie, jeg skulle på? Og hvad nu hvis jeg faldt over noget interessant på rejsemålet?

Så jeg satser på en to-trins udvælgelsesmetode: 1) Læse lidt i dem, se om de fænger; 2) foretage sidste udvælgelse efter vægt.

4 comments

 1. Jeg kom sådan til at smile af dit indlæg, for det lyder fuldstændig som de tanker, jeg gør mig, når jeg skal på ferie! Vi har planlagt en forårsudflugt, og allerede nu er jeg begyndt at overveje, hvad jeg skal læse på rejsen! 😀
  Afhængig af sted, rejsetid og årstid vælger jeg enten tykke bøger (som kræver lang tid og mulighed for fordybelse) eller bøger i mere letbenede genrer. Ofte vælger jeg paperbacks, så de ikke vejer så meget i kufferten, og det er tit bøger, som jeg så giver videre til andre (eller efterlader til andre) på min rejse, så der er mere plads i kufferten til nye bogindkøb på hjemturen.

 2. Jeg bruger tit ferier som opsamling. Selvfølgelig både til det at mig selv og min familie igen men også at få læst noget af det, som jeg gerne ville have læst.
  Men jo, det kræver planer. Det skal ikke være alt for tungt (for mig), der skal være sider i det – og jeg skal være sikker på, at gider at læse det færdigt.
  Humor og spænding er altid godt, men garvede klassikere har også tit tung plads i rullekufferten.
  Skal jeg anbefale én bog – og du har sikkert læst den før – er det Joseph Hellers “Punkt 22”. Den indeholder alle tre elementer , og så er den tæskegod.

  • ‘Punkt 22’ er på min “To read”-liste – sammen med så mange andre. Men det er jo en klassiker, så læses skal den på et tidspunkt. Nu jeg har tid – haha!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s