Anmeldelse: De sidste venner af Jane Gardam

Bogens forside”Titanerne var borte. De havde kæmpet mod hinanden for sidste gang. Sir Edward Feathers, gerne kærligt omtalt som Filth (Failed In London Try Hong Kong), og sir Terence Veneering, de to ypperste eksponenter for engelsk og international ret i bygge-og anlægsindustrien og de førende eksperter i forureningsetik, var døde.” Sådan indledes tredje og sidste bind om Eddie, Betty og Terry.

Første del, ’Imperiets mand’, var Eddies historie, dernæst blev Bettys historie fortalt i ’Manden med træhatten’ og nu er turen så kommet til Terry. Men det er den samme historie, der fortælles med hver sin hovedperson – men ikke fortalt af hovedpersonen, og for hvert bind bliver man klogere på de tre. Klogere på Eddie og Betty og deres fornuftsægteskab, og på Bettys og Terrys dybe forelskelse. Omkring dem har der været en række bipersoner, som vi hører mere til i dette bind, hvor de tre hovedpersoner alle er døde, bl.a. Dulcie og Fiscal-Smith, som afskyr hinanden, men er de sidste venner, der husker alt.

Terry er anderledes end Eddie og Betty, der begge kom fra familier med penge. Han er søn af en nordengelsk kulhandlerske og en russisk akrobat, og det var ikke meningen at han skulle have en uddannelse. Ud af skolen og hen på fabrikken, det kunne ikke gå hurtigt nok, men skæbnen ville det anderledes. Hans karriere skyldes lige dele intelligens og held, samt en der troede på ham.

En sidste gang har vi så været sammen med disse herlige repræsentanter for ”Old England”. Bogen veksler mellem Terrys historie og begivenhederne, der fulgte mindehøjtideligheden for Eddie i Temple Church, hvor mange genså hinanden og til en vis grad får deres liv viklet ind i hinanden, og det er med vemod, man tager afsked med den brogede skare.

Jane Gardam skriver et smukt engelsk med underspillet humor, som oversætteren igen har fanget melodien i.

Det er som sagt med vemod, man tager afsked med de venner, man har fået gennem de tre bind, og det er med vemod man afslutter den store læseoplevelse, trilogien har udgjort. Nu er der kun én ting tilbage: at genlæse alle tre bind i et hug. Det bliver så godt.

Forbrugermeddelelse: Selv om de tre bind i princippet er tidsmæssigt sideløbende, er det ingenlunde ligegyldigt i hvilken rækkefølge man læser dem. Oplysninger bliver af forfatteren lige så stille afsløret efter en nøje udtænkt plan.

Bogen er modtaget fra forlaget til anmeldelse

Jane Gardam: De sidste venner (Gamle Filth, 3)
Modtryk, 2017. 236 sider.

Originaludgave: Last Friends, 2013. Oversat af Jakob Levinsen


Læs også anmeldelserne af

Bogens forsideImperiets mand af Jane Gardam (Gamle Filth, 1)
Der er godt nyt til anglofile, endnu en velskrevet serie om en dysfunktionel familie i den britiske overklasse har set dagens lys.


manden_med_traehatten_100Manden med træhatten af Jane Gardam (Gamle Filth, 2)
Hvis man ikke kan få den, man elsker, må man elske den, man kan få – det er hvad den unge Betty Macintosh må erkende i denne fremragende anden del af trilogien om Gamle Filth .


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s