En søndag på Ama’r

Da Bogfolket fik lys, luft og siddepladser.

I gamle dage – de sluttede for et år siden – kunne man, når man kom ind i BogForum og stod oven for trappen, snappe efter vejret: varmen, støjen, den kompakte gruppe af mennesker, der nedenfor bevægede sig langsomt afsted, skulder ved skulder – mave mod ryg.

Skulle man noget i den anden ende af hallen, måtte man give sig virkelig god tid; man skulle være heldig hvis man fandt et sted at sidde bare et øjeblik, og synet af de lange køer ved caféerne var en øjeblikkelig slankekur.

Så det var med en vis spænding, jeg i søndags begav mig ud på Ama’r, til et sted på Fælleden i nærheden af mit gamle kollegium. Ville de ekstra kvadratmeter ødelægge intimiteten – som så mange har snakket om?

Det mest trælse var at gå fra Metro-stationen rundt om hele komplekset for at nå til den rigtige indgang (især da jeg bagefter opdagede at en S-bus kunne have bragt mig fra mit midlertidige domicil lige til den rigtige indgang).

Meget overskuelig kø ved indgangene kort tid efter åbningstid søndag morgen, ditto ved garderoben. Man kunne i rask tempo begive sig til dagens første oplevelse! Hjælp! Er flytningen til Bella Centeret en fiasko? Men vi var jo så mange, der gik i samlet flok fra det éne tog. Hvor er de? Kun meget få bøjede af for at gå til loppemarked i en anden hal.

Miraklet er sket: der er plads og luft i gangene mellem standene, der også er blevet større. Man kan se solen, sågar blive blændet af den, gennem glastagene, man kan sætte sig i de mange lounge-områder og caféer, der befinder sig rundt omkring i de tre haller, der nu rummer BogForum. Og det samlede deltagerantal var ovenikøbet højere end forventet, 5000 flere end sidste år. Det eneste, man kan frygte, er at når folk hører dette, kommer der endnu flere, og så har vi den gamle trængsel tilbage. Men den tid, den sorg – eller glæde. Så de tidligere års tanke, når man drog hjem: Aldrig mer, aldrig mer! (som aldrig holdt), er afløst af udelt glæde ved tanken om næste år.

Er alt da fryd og gammen? Neeej, scenerne, ialtfald DR-scenen, som jeg besøgte, er i ét niveau, dvs kun de der sidder på de første rækker kan se andet end rygge. Et hævet podie eller teatersal-indretning ville være at ønske. Især når man kun er lidt over halvanden meter høj og ikke udstyret med rundsave på albuerne.

Noget andet er, at man ikke har tænkt større og forbedret indhold ind i de større og forbedrede rammer. Det er Tordenskjolds Soldater, mange fremragende danske forfattere – og dem skal vi absolut have på BogForum – men hvorfor ikke internationale navne af den kaliber som Lousiana Literature og Verdenslitteratur på Møn kan tiltrække.

Årets BogForum har brystet sig af (undskyldt sig med) at Ken Follett har åbnet det første BogForum i Bella – og han er da international! Jovist! En produktiv og populær forfatter, der skriver effektiv underholdning, men verdenslitteratur er han nu ikke.

Næste år forventer jeg at møde Murakami, pakkeløsningen Hustvedt-Auster, Jonathan Safran Ffoer, Jonathan Lethem, Jonathan Franzén, Mo Yan, Marilynne Robinson, Carlos Ruiz Zafón, Antonia Byatt, Julian Barnes, César Aire, Hilary Mantel, Kerstin Ekman, Jennifer Egan, Salman Rushdie, Kjartan Fløgstad, Fred Vargas, Houellebecq, J.K. Rowling, måske en Twilight-forfatter …

Hvem – ud over Tordenskjolds Soldater – forventer I at møde på BogForum næste år?

Også publiceret på Litteratursiden

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s