Forlaget Vandkunsten

Stik: FlyvefiskJeg vil gerne præsentere et forlag, der udgiver med hjertet og et øje for det sjældne, det nødvendige og det smukke

Da jeg forleden lavede suppleringer til mit indlæg om Ny skønlitteratur – august 2014, opdagede jeg at det fine lille, men kvalitetsmæssigt store forlag Vandkunsten udgiver en hel stribe god skønlitteratur her i august. Så gode titler, at de ikke skal drukne i mængden, derfor får de lige deres eget indlæg – jeg kan simpelthen ikke prioritere.

Forlaget Vandkunsten er kendt for at udgive udsøgt litteratur, man kan fra deres forlagskatalog se, at de med stor viden og nysgerrighed, men også med stor præcision udvælger litteratur, både skøn og fag, der ikke følger den slagne landevej.

Forlaget siger om sig selv: Forlaget Vandkunsten udgiver bøger, som vi selv synes er sjove eller interessante at læse – og helst begge dele! Det kan til gengæld også være næsten alt. Vi udgiver klassikere og bøger om rejser, om musik, tale- og fortællekunst samt arkitektur, kunsthistorie og design, foruden biografier og erindringer.

Det er altid spændende og dejligt at følge Vandkunstens udgivelser, også dejligt at se et forlag, der ikke kun interesserer sig for tallene på bundlinjen.

Vandkunsten udgiver bl.a. bøger i serien Carsten Niebuhr Biblioteket, smukke bøger fra den arabiske verden. I 2013 så den første danske oversættelse af ’1001 nat’ lyset i denne serie, dvs. den første der er oversat direkte fra arabisk til dansk og ikke via fransk som de tidligere udgaver, vi har set. For den bedrift fik oversætteren Ellen Wulff meget fortjent Dansk Oversætterforbunds Ærespris 2013.

’1001 nat’ er ligesom seriens – og forlagets andre bøger utrolig smukt bogarbejde. Der bliver virkelig kælet for design og udseende, og bøgerne er en fornøjelse at sidde med. Faktisk går man på gammeldags manér ud og vasker hænder, før man rører ved dem.

Det er ikke gået ubemærket hen, for allerede tre år efter forlagets start, fik det i 2006 F. Hendriksen-medaljen, som er en udmærkelse, Forening for Boghaandværk giver for særlig vel udført bogarbejde.

Ud over de to nævnte i mit tidligere indlæg, ’Den trettende kvinde’ af Lydia Davis og ’Dæmning mod Stillehavet’ af Marguerite Duras, kan vi i august glæde os til følgende titler:

Bogens forsidePetrusjeskaja: Der var engang en kvinde, som ville slå sin nabos baby ihjel
I Ljudmila Petrusjeskajas eventyrlige dystopier skildres samfundets myter og tabuer nådesløst. Dagligdag, krig og følelsesliv registreres på én gang nøgternt og grotesk – selv familielivet udstilles som et brutalt mini-Gulag. Alligevel rummer Petrusjevskajas historier en rørende menneskelighed, der kan virke næsten mirakuløs midt i alt det makabre (forlaget).
Dette er vort første møde med den russiske novelleforfatterinde
Udkommer 20. august


Bogens forside

Émile Zola: For en nats kærlighed
Den franske forfatter og samfundskritiker Émile Zola (1840-1902) er en af de vigtigste repræsentanter for den litterære naturalisme. Hans noveller og romaner er gennemsyret af sort humor, og han skriver nøgternt og brutalt om den menneskelige psykologi (forlaget).
Udkommer 21. august


Bogens forside

Skogekär Bergbo: Wenerid
Forlaget: en samling kærlighedsdigte til og om den elskede. Teksten er forfattet omkring 1650 og er skrevet under pseudonym.
Udkommer 28. august


Bogens forside

Cristovão Tezza: Den evige søn
I denne prisvindende selvbiografiske roman fører Cristovão Tezza sin læser ind i hovedet på en ung far til en søn med Downs syndrom. …en overbevisende roman hvor intet bliver bortcensureret og hvor alt hele tiden bliver undersøgt og gentolket og tilbage står den hårdt tilkæmpede filosofi over hverdagens liv. Bogen er en ærlig og indsigtsfuld roman af en af Brasiliens største nulevende forfattere (forlaget).
Udkommer 28. august


Bogens forsideJoseph Roth: Den tusind og anden nat.
Under et statsbesøg i Wien udtrykker shahen af Iran et stærkt ønske om at tilbringe en nat med den smukke, men gifte Grevinde W. …Historien foregår i Wien i slutningen af det nittende århundrede. De kontrasterende billeder af pomp og pragt og dyb melankoli er baggrunden for Joseph Roths sidste roman, som han afsluttede i eksil, et par år før sin tragiske død i 1939 (forlaget).
Udkommer 28. august


Se forlagets hjemmeside: Forlaget Vandkunsten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s