Ny skønlitteratur – april 2016

Kejserkrone“April is the cruellest month” skrev T.S. Eliot i ‘The Waste Land’, og det har sin rigtighed, hvad bogudgivelser angår i år. Der er simpelthen for mange, jeg skal have læst! Både danske og udenlandske 😄

Af de danske skal jeg have fat i Morten Brask, Kirsten Thorup og Charlotte Weitze, og blandt de oversatte er der først og fremmest Fred Vargas og Håkan Nesser,  ‘Ensomheden’ af Hurley er allerede reserveret på engelsk på biblioteket, den ser ret så interessant og læseværdig ud. Dertil kommer den japanske, den islandske og den norske – og selvfølgelig ‘Læseren i toget’. Puha, jeg bliver helt svedt og frygter at haven bliver forsømt på det grueligste. 

Udvalget er som sædvanlig udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger om bøgerne inkl. udgivelsesdato er hentet på forlagenes hjemmesider og saxo.dk


Danske udgivelser

Bogens forsideOfrene af Morten Brask
Efter den fremragende ’En pige og en dreng’ får vi igen en roman fra Morten Brask om menneskers reaktion på de katastrofer, skæbnen tildeler én.
En kvinde voldtages, det lykkes hende at komme hjem til sin kæreste og sammen anmelder de forbrydelsen. Alt i deres forhold forandres.
Udkommer 7. april på Politikens Forlag


Bogens forside

Erindring om kærligheden af Kirsten Thorup
Der er længe imellem, dansk litteraturs grand old lady udgiver noget, men så er det også altid godt. Den nye roman handler om forholdet mellem mor og datter og er et kraftfuldt tidsbillede fra anden halvdel af det tyvende århundrede.
Udkommer 13. april på Gyldendal


Bogens forside

Piger kan leve længe måske for evigt af Iben Konradi Brodersen
Debutroman om det første, fatale dybe venskab mellem to unge piger, en beskrivelse af de voldsomme kræfter i et venskab og af en ung piges på én gang bekymrede og vægtløse tilstand. Forfatteren afslutter Forfatterskolen i 2016.
Udkommer 14. april på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideDen afskyelige af Charlotte Weitze
I en nær fremtid, hvor klimaforandringerne er slået igennem, møder Heidi Kenneth på det hospital, hvor hun arbejder.
Forlaget beskriver bogen som en økopolitisk satire om det umulige CO2-regnskab og det enkelte menneskes ansvar for at gøre noget. … Men hvad kan det enkelte menneske stille op? Og hvor langt vil det gå?
Udkommer 15. april på Samleren


Bogens forside

Astas skygge af Eva Tind
Som sædvanlig tager Eva Tind udgangspunkt i sig selv, denne gang i det faktum at hun bor i den ejendom, hvor Asta Nielsen i sin tid blev født. Og Asta Nielsen gav sin datter fra sig, ligesom forfatteren er adopteret, sådan er der så mange lighedspunkter, hvis man leder efter dem. Og det gør Eva Tind, der har skrevet ”en usædvanlig biografi. Fortælleren Evas researcharbejde og selve præsentationen af Asta Nielsens liv løber i forskellige spor, der giver den polyfone biografi sin form; en vekslen mellem nutid og fortid, mellem Evas og Astas stemmer og noter, mellem indre dialoger og en ydre dokumentarisk virkelighed. ’Astas skygge’ er derfor et dobbeltportræt af to kvinder og undersøger betydningen af dobbeltidentitet og køn, indre og ydre virkelighed, spejling og selviscenesættelse, overlevelses- og beskyttelsesmekanismer, fremmedhed og ensomhed” (forlaget).
Udkommer 21. april på Gyldendal


Andet af interesse:

Larverne, Ansaldo og Krydderihandlerens søn af Robert Zola Christensen. Udkommer 1. april på Gyldendal

Girafhuset af Gorm Henrik Rasmussen. Udkommer 1. april på Rosinante

Happy Ending af Anne-Sophie Lunding-Sørensen. Udkommer 4. april på Gyldendal

Eva af Louise Østergaard. Udkommer 5. april på People’s Press

Bundfald af Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm (Krimi). Udkommer 7. april på People’s Press

Bindingerne af Morten Chemnitz. Udkommer 8. april på Gyldendal

Grand Danois af Daniel Dencik (noveller). Udkommer 12. april på Gyldendal

Svin af Christian Dalsgaard. Udkommer 28. april på Lindhardt & Ringhof


Oversatte udgivelser

Bogens forsideKvinden ved havet af Hiromi Kawakami
Nyt fra japanske Hiromi Kawakami, hvis roman ’Senseis mappe’ vi stiftede bekendtskab med for nogle år siden.
I et forsøg på at finde ud af, hvorfor Keis mand for 12 år siden pludselig forsvandt og efterlod hende alene med deres firårige datter, rejser hun ud til Manazuru, en lille by ved havet, som hendes mand har omtalt i sin dagbog. Forlaget skriver:”… en ganske usædvanlig roman om kærlighed og erindring, en lavmælt, drømmende og poetisk historie om en kvindes forsøg på at komme til rette med sit liv”
Udkommer 6. april på Hr. Ferdinand


Bogens forside

Kobbermark af Gyrðir Elíasson
Islandske Gyrðir Elíasson modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2011 med novellesamlingen ’Mellem træerne’. Siden har vi fået romanen ’Ved Sandåen’ (2012), og nu beriger det fine lille forlag Vandkunsten os med endnu en novellesamling. Forlaget præsenterer forfatteren: ”i et komprimeret sprog fortæller Gyrðir historier fra grænselandet mellem det vi kan se, og det vi kun kan ane. Den islandske natur er klangbund og ramme for de fortællinger, der ofte har den lille mand som hovedperson”
Udkommer 7. april på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideDen barmhjertige guillotine af Fred Vargas
Fred Vargas er en af de krimiforfattere, jeg absolut skal læse. Hendes (ja, det er en kvinde) hovedperson, den excentriske chef for den pariske drabsafdeling, kriminalkommissær Adamsberg er en af de fiktive personer, jeg holder allermest af.
Forlaget præsnterer bogen: ”I Paris findes to lig kort tid efter hinanden. Alt peger på selvmord, bortset fra én ting: det mystiske symbol, man finder ved siden af begge ofre. Da Kommissær Adamsberg drages ind i efterforskningen, opdager han en helt anden lighed: Begge ofre deltog for mange år siden i den samme mysterieomgærdede rejse til Island. Mens de brutale mord fortsætter i Paris, drager Adamsberg og hans team mod nord. For hvad skete der egentlig dengang på den islandske klippeø? – en begavet krimi om ondskab og brutalitet”
Udkommer 8. april på Rosinante


Bogens forsideHar du selv haft en familie af Bill Clegg
”De bedste romaner om sorg … indfrier vores stærke længsel efter visdom … og tilbyder lys så vi kan navigere i det mørke, der rammer selv den lykkeligste tilværelse … Netop denne stærke længsel indfrier ’Har du selv haft en familie’ igen og igen.” – Washington Post

Udkommer 12. april på Gyldendal


Bogens forsideEnsomheden af Andrew Michael Hurley
Stemningsmættet debutroman om et sted ud for Lancashires kyst kaldet Ensomheden. “Mest af alt ligger styrken i alt det, som Hurley tør udelade. Det er en roman om alt det usagte, det ufattelige, fyldt med mørke huller, som din fantasi er tvunget til at udfylde. Det kræver både selvtillid og talent at skrive sådan.” – Observer
Udkommer 14. april på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideElleve dage i Berlin af Håkan Nesser
Igen en af mine favoritter.  Håkan Nesser er svær at sætte i bås, men én ting er sikkert: han skriver fremragende, hans bøger er umulige at lægge fra sig, og de svæver deroppe, hvor man ikke helt kan forstå noget – ud over at det er umanerlig godt.
Arne har altid troet, at hans mor er død, men på dødslejet fortæller hans far ham, at hun i virkeligheden stak af til Berlin med en musiker, og nu skal Arne finde hende. Arne er ikke nogen globetrotter, og hans tysk kunne være bedre, men han forbereder sig nøje, inden han tager af sted. Vel ankommet til den tyske hovedstad finder han vej ved hjælp af kort og Guds forsyn, i al fald i begyndelsen, men hans snirklede vej krydses af både gode og onde kræfter. En gal professor og en ung kvinde i kørestol, for eksempel. Og et par gule sko. Og en hekseproces
Udkommer 15. april på Modtryk


Bogens forside

Nattergalen af Kristin Hannah
Et gribende portræt af to søstre i det besatte Frankrig under 2. verdenskrig og de ofre, de er villige til at bringe for deres land og dem, de elsker.
Udkommer 21. april på Cicero


Bogens forsideLæseren i morgentoget af Jean-Paul Didierlaurent
International bestseller, der vil appellere til alle, der elsker at læse og altid sidder med snuden i en bog. Forlaget skriver: ”Det er en stilfærdig, humoristisk og klog roman om, hvordan litteraturen har magt til at berøre og ændre menneskers liv”.
Udkommer 25. april på Politikens Forlag


Bogens forsideBonita Avenue af Peter Buwalda
Stort familiedrama, der spænder over 20 år og tre kontinenter – en voldsom, medrivende og uforudsigelig læseoplevelse af det hollandske svar på Jonathan Franzen (forlaget).
Udkommer 25. april på People’s Press


Bogens forside

Biernes historie af Maja Lunde
Igen en roman om en verden hvor klimaet ændrer sig, om menneskets sårbarhed og om forældre og børn.
’Biernes historie’ er norske Maja Lundes romandebut som voksen skønlitterær forfatter. Bogen blev solgt til udgivelse i 16 lande allerede før udgivelsen i Norge. Og i efteråret 2015 modtog Maja Lunde, hvad der svarer til De Gyldne Laurbær i Danmark, nemlig Bokhandlerprisen.
Udkommer 29. april på Rosinante


Andet af interesse:

Alt det jeg ikke husker af Jonas Hassen Khemiri. Udkommer 7. april på Gyldendal

Lake House af Kate Morton. Udkommer 7. april på Cicero

Baseret på en sand historie af Delphine de Vigan. Udkommer 20. april på People’s Press

Bombemageren og hans kvinde af Leif G.W. Persson. Udkommer 21. april på Modtryk

Slagteren af Tony Parsons. Udkommer 29. april på Rosinante

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s