Anmeldelse: The girl on the Train af Paula Hawkins

Bogens forsideRachel er ikke et troværdigt vidne – hun drikker nemlig. Udmærket spændingsbog i Domestic Noir-genren med en fremragende skildring af en alkoholiker.  

Det er et par år, siden jeg læste ‘The Girl on the Train’ af Paula Hawkins. Den danske titel, ‘Kvinden i toget’, er faktisk bedre, for Rachel er ikke en “pige”,  hun er en kvinde med problemer.

Jeg læste den i sin tid, fordi den i den grad blev hypet: debut, bestseller, filmrettigheder og jegskalkommeefterdig, men jeg blev ærlig talt lidt skuffet. Den var underholdende nok, men plottet var noget rodet.

Når jeg nu, 1½ år senere alligevel sætter mig ned og anmelder den, skyldes det, at der er et element i bogen, jeg ikke kan slippe, nemlig beskrivelsen af alkoholikeren.

Rachel har været gift, men da ægteskabet var barnløst, sled det på parforholdet, og Rachel begyndte at drikke. Det endte med skilsmisse, og manden fik en ny kone, der fluks producerede det eftertragtede barn. Fra toget, der kører forbi baghaven, betragter Rachel idyllen. Hun betragter også et andet par, der ligner det ideelle forhold og digter historier om dem. Da kvinden i dette par forsvinder, erindrer hun at hun har set en episode i deres have og går til politiet. Men hun er jo et utroværdigt vidne, hun har et alkoholproblem.

Hun har andre probemer, hun bor hos en veninde indtil videre og tager troligt toget ind til London hver morgen og hjem igen om eftermiddagen. Hun tør ikke fortælle at hun har mistet sit arbejde pga alkoholproblemet, så hun tilbringer dagen med at gå rundt og hænge på pubber. Fredag eftermiddag, når alle pendlerne slapper lidt af, tillader hun sig en gin (eller to eller tre) i toget, for “det er jo weekend”. Det mest tragiske er dog, at hun hver morgen må gennemgå sin mobiltelefon for at se hvem hun har ringet til og hvilke SMSer, hun har sendt i nattens brandert – se om der er noget, der kan reddes. Hver aftens beslutning om at “i morgen ændrer jeg mit liv”.

Hun forsøger selv at efterforske, hvad der er sket med den forsvundne kvinde. I dag husker jeg ikke så mange detaljer, men hun roder sig ind i håbløse situationer, fordi hun ikke er i stand til at vurdere situationen.

Genren Domestic Noir dækker over psykologiske thrillers, der hovedsageligt udspiller sig i familien eller inden for hjemmets fire vægge. Genren er utrolig populær, og man kan få inspiration til videre læsning på Litteratursidens bogliste om emnet

Bogen er læst på originalsproget

Paula Hawkins: The Girl on the Train

Doubleday, 2015. 316 sider
Dansk udgave: Kvinden i toget. Gyldendal, 2015. 390 sider. Oversat af Steffen Rayburn-Maarup

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s