Litterær status 2013

Så er det tid til at se på året der gik – med læsebriller

boeger_i_kuffert_2502013 har været præget af mange rejser, og hver gang har jeg gjort mig mange overvejelser om hvilke bøger der skulle med i kufferten eller Skodaen. Om det er de mange rejser der har gjort at jeg ikke har læst så mange bøger, som jeg havde tænkt mig, ved jeg ikke. Men jeg har altid været litterær grådig – eller optimistisk, så jeg satser selvfølgelig på at læse flere i 2014.

Statistik:
Læste bøger: 39
Fagbøger: 3
B/U: 3
Lydbøger: 4
eBøger: 2
Krimi og spænding: 19
Norsk: 3
Engelsk: 5

Læste bøger i 2013:
Anbefales stærkt: 🙂
Anbefales ikke: 😦

 1. Per Petterson: Jeg nekter 🙂
 2. Leonardo Padura: Slangens hale
 3. Peter Øvig Knudsen: Hippie 2: den sidste sommer (lb) 🙂
 4. Rolf Boysen: De døde skal smile
 5. Victoria Hislop: The Island
 6. Unni Lindell: Sukkerdøden 🙂
 7. Ian Rankin: Standing in another Man’s Grave 🙂
 8. Cheryl Strayed: Wild: en fortælling om at fare vild og om at finde sig selv igen (e) 🙂
 9. Lene Kaaberbøl: Vildheks 4: Blodsungen
 10. Volker Kutscher: Den stumme død 🙂
 11. Eric Larson: I ondskabens have: kærlighed, terror og en amerikansk familie i Hitlers Berlin (e) 🙂
 12. Peter Asmussen: Det Der eR
 13. Chinua Achebe: Trives ej længere her 🙂
 14. Richard Birkefeld og Göran Hachmeister: Tysk mesterskab 😦
 15. Anne-Cathrine Riebnitsky: Den stjålne vej 🙂
 16. Morten Brask: En dreng og en pige 🙂
 17. Kristin Baldursdottír: Karitas – kaos på lærred (lb)
 18. Faïza Guëne: Kiffe kiffe i morgen
 19. Volker Kutscher: Goldstein 🙂
 20. Gillian Flynne: Kvinden der forsvandt
 21. Gunnar Staalesen: Manden med de to ansigter (Veum, 1) 🙂
 22. Gunnar Staalesen: I mørke er alle ulve grå (Veum, 5) 🙂
 23. Ruth Rendell: The Monster in the Box (lb)
 24. Susanne Staun: Helt til grænsen
 25. Olga Grjasnowa: Russeren er en der elsker birketræer 🙂
 26. Rosa Liksom: Kupé nr. 6 🙂
 27. Elsebeth Egholm: Eget ansvar 😦
 28. Erlend Loe: Kurtby 🙂
 29. Roy Jacobsen: Marions slør
 30. Caroline de Robertis: Perla
 31. Robert Galbraith: The Cuckoo’s Calling 🙂
 32. Caroline Albertine Minor: Pura Vida 🙂
 33. Linda Castillo: Tvunget til tavshed
 34. Knud Sørensen: Funchal: kulturhistorisk guide for rejsende til Madeiras blomstrende hovedstad
 35. Maren Uthaug: Og sådan blev det 🙂
 36. Tine Enger: Fjern
 37. Liam McIlvanney: Alle the Colours of the Town
 38. Anna Grue: Sidste forestilling
 39. Dan Turèll: Mord i mørket 🙂

Årets bedste bog: Absolut den finske kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris, Kupé nr. 6 af Rosa Liksom. Fremragende bog der tabte til en også værdig kandidat, nemlig Danmarks (og Norges og Grønlands) Kim Leine. Det kunne hun godt være bekendt, men hun havde jo også det handicap at hendes landskvinde, Sofi Oksanen, vandt prisen for to år siden – også for prosa. Selv om jeg var glad for Profeterne ved Evighedsfjorden, foretrækker jeg Rosa Liksoms stramme prosa.

Årets bedste danske bog: Valget står mellem to titler der indholdsmæssigt er meget forskellige. Derfor vælger jeg begge. Den meget personlige og indadvendte En pige og en dreng af Morten Brask om et par der mister for tidligt fødte tvillinger; og den udadvendte og internationalt orienterede Den stjålne vej af Anne-Cathrine Riebnitsky der tager sit udgangspunkt i Danmarks engagement i Afghanistan.

Årets skuffelse: Jeg er nok ved at blive lidt skuffet over Elsebeth Egholms Århus-krimier, men årets skuffelse er nok Tysk mesterskab af det tyske forfatterpar, Richard Birkefeld og Göran Hachmeister. Jeg havde hørt så meget godt om parrets tidligere bog, Den der bliver tilbage har ret, at jeg påtog mig at skrive en omtale af den nye til Krimisiden,. Jeg er meget følsom over for dårligt sprog – og dermed dårlige oversættelser. Og Tysk mesterskab var dårligt oversat, så vidt jeg kan vurdere. Og med den samme oversætter vælger jeg at prioritere noget andet – uanset hvor interessant Den der bliver tilbage har ret kunne være.

Årets bedste krimi: I 2012 læste (eller hørte) jeg Den våde fisk af tyske Volker Kutscher. I 2013 har jeg læst de to næste om Gereon Rath, Den stumme død og Goldstein – og er vildt begejstret. Sohns forlag har forsikret mig om at nr. 4 udkommer til foråret, men nu er forlaget jo overtaget af Lindhardt & Ringhof. Vil de videreføre en så velskrevet tysk krimiserie med et så fint periodebillede fra Weimarrepublikkens Berlin?

Årets bedste fagbog: Nu læser jeg ikke så meget faglitteratur, at det gør noget. Den må gerne være underholdende, oplysende og velskrevet. Det har Tom Buk-Swientys og Peter Øvig-Knudsens bøger været. Men i år løb canadiske Eric Larson af med “prisen” med den meget læseværdige, underholdende og tankevækkende I ondskabens have: kærlighed, terror og en amerikansk familie i Hitlers Berlin.

2 comments

 1. Det er altid dejligt at se, når der er flere anbefalinger end advarsler på årets læseliste. Så ved man, at det ikke har været så skidt endda! 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s