Ny skønlitteratur – januar 2015

Tulipaner i vindueBøgernes labyrint vil gerne ønske alle sine læsere et godt nytår. Ved et nyt års begyndelse er man altid lidt spændt på, hvad året vil bringe, ikke mindst på bogfronten.

Forlagene lægger stille ud her i januar, derfor omtaler jeg også lige et par væsentlige titler, jeg overså i december måneds indlæg.

Jeg præsenterer de skønlitterære titler, som jeg selv synes ser interessante ud. Oplysninger og data stammer fra forlagene.

Der kan forekomme opdateringer i løbet af måneden.


 Opsamling fra december 2014

Bogens forsideAlejandro Zambra: Træernes privatliv.
Sidste forår læste jeg chilenske Alejandro Zambras første bog på dansk,  Bonsai, og jeg glæder mig meget til at læse denne nye, der i K’s bognoter beskrives som “Endnu en næsten perfekt kortroman…”.
Citat fra bogen: “Historien fortsætter, indtil hun kommer hjem, eller indtil Julian er sikker på, at hun ikke kommer hjem.”
Udkom 5. december 2014 på Skjødt forlag


Bogens forsideKjell Westö: Det ulyksalige ved at være en Skrake.
Denne bog udkom første gang på dansk på forlaget Athene i 2004 under titlen ’Faren ved at være en Skrake’. Efter at forfatteren i fjor modtog Nordisk Råds Litteraturpris, har Batzer & C0 snarrådigt erhvervet sig rettighederne og genudgiver den med en mere skæbnetung titel.
I 2004 skrev Weekendavisen: ”Kjell Westös store roman om Skrake-slægtens mange ulykker, spejlet i det 20. århundredes finske historie er poetisk, melankolsk og meget, meget morsom – en ny-klassiker”
Udkom 12. december 2014 på Batzer & Co


Dansk skønlitteratur

Bogens forsideAnne-Marie Vedsø Olesen: Bastarden
Anden del af forfatterens serie om Madeleine de Montdidier, der nu er kommet til Spanien i tiden efter fordrivelsen af maurerne. Forlaget skriver … en stemningsfuld og sansemættet skildring af en voldsmættet og skelsættende periode i Europas historie, og frem for alt en fortælling om en kvinde, som midt i et væv af forstillelse og svig må tage stilling til hvad og hvem, der i virkeligheden er ægte. Første del, ’Dronningens dame’, udkom i 2013. ’Bastarden’ kan læses uafhængigt
Udkommer 23. januar på Politiken


Oversat skønlitteratur

Bogens forsideMargie Orford: Fars pige
Den sydafrikanske journalist, filminstruktør og krimiforfatter er et nyt bekendtskab, et bekendtskab der ifølge The Times løfter krimigenren.
Politiet har svært ved at opklare bortførelser og mord på små piger, og da kommissær Faizals 6-årige datter forsvinder, må han stå på sidelinjen. Og nemmere får han det ikke, da han selv anklages for bortførelsen. Det lyder som om det godt kan være en neglebidende thriller og kunne måske være en velkommen konkurrent til diverse skærgårdskrimier, som pt hærger vore tv-skærme.
Udkommer 15. januar på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideGaute Heivoll: Over det kinesiske hav
Jeg stiftede første gang bekendtskab med denne norske forfatter med ‘Før jeg brænder ned’ og blev betaget af hans evne til at komme ind under huden på folk. Forlaget skriver om ‘Over det kinesiske hav’: Med en historie baseret på virkelige hændelser har Gaute Heivoll skrevet en dybt humanistisk roman om værgeløse mennesker, om stærke bånd mellem søskende og en mors livslange kærlighed til sit barn
Udkommer 16. januar på Samleren


Bogens forsideJean Hanff Korelitz: Det burde du have vidst
Forlaget skriver: Mange forlag har i kølvandet på Gillian Flynns ’Kvinden der forsvandt’ forsøgt at finde noget tilsvarende – en lige så mørk, uforudsigelig, velskrevet og fascinerende roman. ’Det burde du have vidst’ er den, der kommer tættest på og vil appellere til samme store målgruppe: (kvindelige) læsere, der sætter pris på psykologisk indsigt og ægteskabeligt drama i særklasse!
Udkommer 21. januar på Gads forlag


Bogens forsideDanny Wattin: Herr Isakowitz´ Skat
Forlaget skriver: …en på en gang sørgmodig og sjov fortælling om et af historiens mørkeste kapitler. Fuld af dramatiske skæbner, livsvigtige sammentræf og stærke, ekcentriske personer, der formes og lutres i nazismens skygge er ’Herr Isalowitz skat’ et fund for de læsere, der hungrer efter det næste hit efter ’Den hundredeårige der kravlede ud af vinduet’
Udkommer 26. januar på Politikens forlag


Forside, amerikansk udgaveFlammekasterne af Rachel Kushner
’The Flamethrowers’ er et af de mange bud på den store amerikanske roman i det 21. århundrede, selv om nogen mener at det kan en kvinde da ikke! Men det kan jo komme an på en prøve.
Hovedperson og fortæller, Reno, opkaldt efter sit fødested, kører på sin Valera-motorcykel til New York for der at udleve sine drømme om at blive alternativ kunstner. Hun slår sig ned i The Village, og da kalenderen siger 1970’erne, er der gang i den.
’The Flamethowers’ blev af The New York Times Book Review udnævnt til en af årets bedste ti bøger.
Udkommer den 28. januar på Gyldendal


Bogens forsidePatrick Modiano: Et forbasket forår & Smertepunktet
Da Patrick Modiano modtog sidste års Nobelpris i litteratur, var der ikke mange der kendte ham. Med disse to titler, samlet i ét bind, fordobles udbuddet på dansk. Og det lyder som om det er noget for elskere af den franske hovedstad, fordi Paris og erindringen danner rammen i begge disse værker.
Udkommer 29. januar på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideVore forfædre af Italo Calvino
Trilogien VORE FORFÆDRE fra 1950’erne udkommer for første gang på dansk i sin helhed. Allergoriske fabler om livets eksistentielle vilkår, fortrædeligheder og moralske valg fra det tidlige forfatterskab. Fortalt med Calvinos finurlige skarphed og charme (forlaget).
Udkommer 29. januar på Gyldendal


Bogens forsideLeonardo Padura: Kættere
Endnu et bud på en god krimi, denne gang en gammel kending: cubanske Leonardo Padura og hans melankolske detektiv, Mario Conde. Vi befinder os i 2007 og Conde påtager sig at hjælpe en efterkommer af en tysk, jødisk familie med at finde frem til hvad der skete med et uvurderligt Rembrandt-maleri, der i 1939 skulle have købt hele familiens liv og frihed. Sådan gik det ikke, og nu er maleriet dukket op igen.
Jeg glæder mig som altid til et gensyn med Conde og Havana.
Udkommer 30. januar på Lindhardt & Ringhof


Interessante genudgivelser

Bogens forsideHarper Lee: Dræb ikke en sangfugl
Denne bog har betydet meget for mig, ikke blot fordi det er en god bog, men fordi det var den første hele roman, jeg læste på engelsk. Ikke Easy Reader eller noget. Og så var jeg jo også optaget af indholdet, jeg minder stadig mig selv om Atticus Finch’s råd til sine børn: ”Put yourself in the other man’s shoes!” Hvis flere levede efter denne regel, ville verden måske være et bedre sted
I lyset af flere nylige episoder i USA, hvor farvede borgere, sågar børn, har mistet livet i mødet med ordensmagten, har denne bog stadig en historie at fortælle.
Genudgives 15. januar på Lindhardt & Ringhof


Næste oversigt udgives ca 1. februar


4 comments

 1. Kære Marit
  Som sædvanlig interessant læsning.
  Må jeg supplere med en enkelt – norsk- Gaute
  Heuvoll : Over det kinesiske hav. En meget smuk og rørende bog
  Om et ægtepar med 2 børn, som tager såkaldte åndssvage til sig.
  Bogen udkommet den 16. januar på
  Samleren
  Godt nytår og bedste hilsner fra Anne Grete

 2. Godt nytår i lige måde!
  Som altid spændende at læse dine oversigter over nyudgivelser. Jeg er selvfølgelig enig i fremhævelsen af Zambras “Træernes privatliv” (tak fordi du linker :-)).
  Patrick Modiano fik jeg umiddelbart nok af efter “Askeblomster”, som ikke rigtig fangede mig, så den nye udgivelse af ham bliver nok ikke det første, jeg hopper på.
  Kushners “The Flamethrowers” læste jeg på engelsk i 2014 – med store forventninger, men den skuffede desværre lige så stort. Den var mig umådelig træg at komme igennem, selv om hun har en virkelig god pen.
  Til gengæld lyder den “nye” Westö spændende. Og mere Calvino står også på min liste. Og så fik du mig mindet om, at jeg faktisk aldrig har læst Harper Lee (pinligt, men nu kom det frem) – det kunne måske være en lejlighed, selv om jeg nok hellere vil læse på engelsk.

  Men ak, jeg har netop i dag annonceret et nytårsforsæt om at læse mindst 20 bøger fra den alt for tunge hylde med ulæste bøger i min egen reol, inden jeg får lov at købe nyt…. Jeg må tage nogle af de korte :-).

  • Oh, hylden med ulæste bøger bliver bare større og større – en rigtig stressfaktor. Men i det mindste behøver vi ikke kede os.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s