Anmeldelse: Øst for Paradis af Ulla Terkelsen

anmeldt af Beth

Bogens forsideDet er en finurlig, fornøjelig og fantastisk velfortalt rejseberetning om det Østeuropa, hvor den unge Ulla Terkelsen kom første gang som 19-årig og siden gav hende venner og det nuancerede billede af samfundet, som vi her nyder godt af.

Vil du blive klogere samtidig med, at du bliver underholdt? Personligt ved jeg altså ikke noget bedre end at læse en rigtig god bog, der har  substans, en bog der lærer mig noget, hvor jeg lige må træde på bremsen (jeg læser altid for hurtigt, erhvervsskade!) og tænke: Hvad var det lige, der stod dér?

Sådan en bog er denne krønike af Ulla Terkelsen. Hun tager en tur tilbage til det Østeuropa, hun kom til som ung, og fortæller os om oplevelser og tanker. Vi er i Polen, et smut i Hviderusland med et fantastisk busrejseselskab, vi er også i Ungarn og i det østlige Tyskland, det gamle DDR. Hvor var der mange ting, hvor jeg tænkte: Nåårh, sådan kan det hænge sammen! I hvert fald iflg. fru Terkelsen. Her er noget identitetsproblematik om fx det polske selvbillede (ingen skal komme her og sige, at det hele ikke er svært!). Mange beboere i det fhv. DDR lider iflg. hende af det samme (Vesten kom bare dér tromlende…), men demokratiet har jo trods alt fungeret, nok mere end før jerntæppet blev trukket fra.

Her er en guldgrube af interessante facts og fortællinger om landene, og de bliver hægtet op på virkelige mennesker, og det er vel det, der karakteriserer den gode fortæller. Hun gør det hele levende.

Ulla Terkelsen har som rejsekammerat i Polen fundet frem til en ven fra gamle dage, Mietek, som er endnu ældre end hende. Bogen afsluttes i øvrigt med et charmerende billede af de to (gamle!) venner, og har man brug for opmuntring som ældre, så er denne rejseskildring virkelig et fund. Det kan da godt være, man har diverse gebrækkeligheder, og at der ikke er så længe til, at det hele er slut, men who cares? Det går nok alt sammen.

Læs den endelig! Også selvom du ikke er gammel som undertegnede og Ulla Terkelsen, den er velfortalt og en lille perle for samfunds- og rejseinteresserede.

Ulla Terkelsen: Øst for paradis.
Politiken, 2021. 240 sider

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s