I maj måned blomster markerne gult, både af mælkebøtter og raps, og boghandlernes hylder vil blomstre af forårsæsonens sidste udgivelser, før sommerstilheden sætter ind.
Der er en del vægtige mandlige forfattere, fx Morten Sabroe, William Stoner og Richard Flanagan, men også omfangsmæssigt lettere danske, kvindelige lyrikere, samt hvad der ligner et solid dansk billede af 1950’erne på Amager af Anna Grue. Så der er noget at se frem til.
Bøgerne på listen er som sædvanlig udvalgt efter hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Jeg fralægger mig ansvaret for eventuelle faktuelle fejl i udgivelsesdatoer o.lign. Oplysningerne stammer fra forlagenes hjemmesider og saxo.dk
Danske udgivelser
Drengen der løb med Gud af Morten Sabroe
Morten Sabroe er tilbage med historie om blind hævn og forspildt kærlighed. ‘Jeg vil tage dig ind i mørket, så langt som ingen nogensinde har været’
Udkommer 12. maj på Politikens Forlag
Blaffende rum nænnende alt af Signe Gjessing
Signe Gjessings svære toer er ifølge forlaget digte med en forkærlighed for finurlige ordspil, vittigheder, talemåder der tages bogstaveligt, genkendelige normalsætninger med overraskende udskiftninger af ordene, og en utrættelig trang til at udvide billedet og give det et led mere
Udkommer 15. maj på Gyldendal
Fælleden: digte af Liv Sejrbo Lidegaard
Forfatteren er en af Lars Bukdahls protegéer. Hun debuterede i Hvedekorn i 2013, og udgiver nu sin bogdebut, der ifølge forlaget er Poesi, der bevæger sig i natur og byrum, og som interesserer sig for, hvordan vi deler og ødelægger mulige verdener.
Udkommer 22. maj på Gyldendal
Udgående fartøj af Ursula Andkjær Olsen
Fra to relativt ukendte navne til en digterinde, der er et etableret navn i dansk lyrik. ’Udgående fartøj’ er udarbejdet i samarbejde med fotografen Sophia Kalkau.
Udkommer 25. maj på Gyldendal
Italiensvej af Anne Grue
Efter al den lyrik er det på tide at få fingrene i en regulær roman. Anna Grue har sendt den skaldede detektiv på ferie og præsenterer en kærlighedsroman fra Amager. Italienske Vittoria kommer til København med frygt og hemmeligheder i bagagen. Bogen er også et tidsbillede fra Amager i 1950’erne.
Udkommer 28. maj på Politikens Forlag
Andet af interesse:
Dan Turèll – hele historien af Steen Møller Rasmussen, Asger Schnack og Lars Movin. Udkommer 7. maj på Informations Forlag.
Bror og søster af Katrine Marie Guldager (5. del af Køgekrøniken).Udkommer 21. maj på Politikens Forlag
Syner og fristelser af Harald Voetmann. Udkommer 22. maj på Gyldendal
Gale hunde af Irene Pedersen. Udkommer 26. maj på Gyldendal
Mine helte af Jørgen Leth (Essays) Udkommer 29. maj på Gyldendal
Oversatte udgivelser
Butcher’s Crossing af John Williams.
John Williams, der fik et noget forsinket gennembrud med ’Stoner’, giver os endnu et stykke af USA’s historie i romanform. I 1873 drager fire mand på bisonjagt i Kansas’ vildmark, og intet er det samme, da de vender hjem. Samme tid huserede Wilhelm Dinesen i Wisconsins skove.
Udkommer 8. maj på Lindhardt & Ringhof
Den smalle vej til det dybe nord af Richard Flanagan
Hvis man – som Thorkild Bjørnvig og undertegnede – har et vagt punkt for smukke bogtitler, er denne bog et must. Det ser den også ud til at være af mange andre grunde.
Den tasmanske forfatter, der også er kendt for ’Goulds bog om fisk’, vandt Booker-prisen for ’Den lange vej til det dybe nord’ i 2014. En klassiske krigshistorie om en ung australsk læges deltagelse i 2. verdenskrig; kærlighed og krig er altid en god kombination, og denne gang ser det ud til at være gjort ualmindeligt godt, for bogen er mødt med akklamation af verdenspressen.
The Guardian kalder den et mesterværk, ”en symfoni af ømhed og kærlighed, en bevægende og kraftfuld historie, der fanger et livs vægt og bredde”, Washington Post kalder bogen ”et klassisk stykke krigslitteratur af en forfatter i verdensklasse”, mens The Observer ”nøjes” med at kalde den ”En klassiker in spe”.
Den skal læses
Udkommer 13. maj på Politikens Forlag
Det ubetydeliges fest af Milan Kundera
Det er så længe siden, vi har hørt fra Milan Kundera, at jeg helt havde glemt ham. Den tjekkiske forfatter (f. 1929) var blacklistet pga kritik mod Sovjetunionen og flygtede i 1975 til Frankrig, hvor han har boet siden. Denne lette og ubetydelige bog er ifølge forlaget en dyb og fjerlet roman om værdien af det ubetydelige.
Udkommer 18. maj på Gyldendal
Svøm med dem som drukner af Lars Mytting
Denne lidt besynderlig titel dækker over en stor norsk slægtsroman, der blev i bestseller i Norge i 2014.
Hovedpersonen, Edvards forældre blev dræbt ved en gådefuld ulykke i Frankrig, og han er vokset op hos sin bedstefar i de norske fjelde. Da bedstefaderen dør, bliver Edvard nødt til at opklare familiegåden, han kommer vidt omkring og helt tilbage til 1. verdenskrig.
Udkommer 22. maj på Rosinante
Fremmed af Riikka Pulkkinen
Finnerne er begyndt at stå stærkt i eurpæisk litteratur. Man tænker straks på Nordisk Råds prisvinder, Kjell Westö, men også Riikka Pulkkinen er med til at skabe dette ry. Vi har tidligere fået ‘Sandt’ (2012) og ‘Grænsen’ (2013), og nu denne om præsten Maria og hendes identitetsproblemer, problemer man ikke kan rejse fra. Finsk litteratur er ikke længere ekotiske bøger fra “de 1000 søers land”, men vægtig europæisk, international litteratur.
Udkommer 22. maj på Gyldendal
Søvn og torne af Neil Gaiman
Snehvide møder Tornerose, og en dronning trækker i rustning for at redde prinsessen og det halve kongerige – Neil Gaiman vender op og ned på de klassiske eventyr.
Bogens illustrationer er også et kig værd og begået af Chris Riddle
Udkommer 29. maj på Høst & Søn
Den begravede kæmpe af Kazuo Ishiguro
Japansk fødte Kazuo Ishiguro blev i 2008 af The Times udnævnt til nr 32 af de bedste britiske forfattere, og han har skrevet en række svært afrystelige romaner. Mest kendt hrhjemme er han nok for filmatiseringen af hans roman, ‘Resten af dagen’ med Anthony Hopkins og Emma Thompson. Denne syvende roman handler som tidligere bøger hukommelsen og dens betydning for hvem vi er.
Udkommer 29. maj på Gyldendal
Andet af interesse:
Og alt skal være kærlighed af Kristian Lundberg (2. del af ’Yarden’). Udkommer 1. maj på Batzer & Co
Eddie Skiltemaler af Adam Schwartzman. Udkommer 2. maj på Batzer & Co
Arven af Katherine Webb. Udkommer 6. maj på Cicero
Tør aldrig tårer bort uden handsker – Del 3: Døden af Jonas Gardell. Udkommer 7. maj på Tiderne Skifter
Dem der flygter og dem der bliver af Elena Ferrante. Udkommer 8. maj på C&K Forlag
Faldet af Arnaldur Indridason (10. del i serien om Erlendur). Udkommer 13. maj på Rosinante
Kvinden i mørket af Anna Lyndsey. Udkommer 15. maj på Rosinante
Savner dig af Harlan Coben. Udkommer 18. maj på Gads Forlag
Camille af Pierre Lemaitre. Udkommer 21. maj på Lindhardt & Ringhof
Sinon af Dan T. Sehlberg (2. del af Mona). Udkommer 22. maj på Modtryk
Lavlandet af Jhumpa Lahiri. Udkommer 23. maj på Batzer & Co
Dobbeltliv af S. J. Watson. Udkommer 28. maj på Lindhardt & Ringhof
Ripper af Isabel Allende. Udkommer 28. maj på Gyldendal
Forløberen af Ola Bauer (sidste del af serien om Tom fra ’Magenta’ og ’Sortefod’). Udkommer 30. maj på Batzer & Co
Interessante genudgivelser:
Den gamle mand og havet af Ernest Hemingway
Hemingways klassiker fra 1952 bliver nu genudgivet, så yngre generationer kan stifte bekendtskab med dette mesterværk.
Forlaget skriver: ’Den gamle mand og havet’ er en saga om fiskeren og havet og ikke mindst en mytisk beretning om menneskets vilkår. Forfatteren modtog både Nobelprisen og Pulitzerprisen for bogen.
Udkommer 7. maj på Lindhardt & Ringhof