Anmeldelse: Raven Black af Ann Cleeves

Bogens forsideRolig og velskrevet krimi fra Shetlandsøerne. En ung pige findes myrdet, den oplagte morder er en gammel tosse, som ”man” mener helt sikkert også havde noget at gøre med et barns forsvinden for nogen år tilbage.

Jeg har haft det med Ann Cleeves som med Arnaldur Indriðason, forfattere som har ligget i baghovedet og skulle læses på et tidspunkt. For nogle år fik jeg hul på islændingen, og nu har jeg tilbragt nogle underholdende og spændende timer sammen med Jimmy Perez på Shetlandsøerne.

Fran Hunter er ny på øen, fraskilt med en lille pige. Hun kan også siges at være lidt af en ulykkesfugl, først finder hun naboens teenagedatter, Catherine, kvalt på marken neden for huset få dage efter nytår, senere finder hun resterne af Catriona, der som 12-årig forsvandt sporløst for nogen år siden. Er der en sammenhæng? Har den evnesvage Magnus, der bor i nærheden, noget med de to piger at gøre. Det mener folkestemningen.

Den lokale strømer, Jimmy Perez, er ikke sikker på Magnus’ skyld, men han skjuler noget, og det logiske er at hente ham ind, så det gør man. Egentlig ville Perez gerne opklare mordet selv, men sagen overtages af et team fra fastlandet. Den dynamiske leder, Taylor, bliver efterforskningsleder og tror, at dette bare er ”a piece of cake”, som de nemt kan afvikle og vende tilbage til civilisationen. Men så nemt er det ikke.

Som tiden går, bliver en del af fastlands-teamet kaldt hjem, men Taylor insisterer på at blive – tager sågar ferie. Som Perez berøres han af mordet og vil se det fuldstændigt opklaret, og med tiden nærmer de to mænd sig hinanden: den hyperaktive fastlands-og byboer og den lidt mere sindige øbo, hvis forfar formodentlig var en spansk sømand, der drev i land.

Shetlandsøerne er en øgruppe beliggende nord for Skotland. Klimaet er barskt, og befolkningen er på godt og ondt afhængige af hinanden. Når noget så uhyggeligt som et mord rammer et lille samfund, berøres alle. Og man kan godt gå og skæve lidt til hinanden, men gudskelov har man jo tossen. Men selv om han er fængslet, begynder man alligevel at låse sine døre.

Ann Cleeves’ krimier lægger sig op ad andre, der foregår uden for den såkaldte civilisation, fx Arnaldur Indriðason, Olivier Truc og Tony Hillerman.

Trods det langsomme tempo er bogen elementært spændende – og slutningen havde jeg slet ikke set komme 😟

Ann Cleeves: Raven Black.
MacMillan, 2006.
Læst udgave: Pan Books, 2015. 390 sider

Dansk udgave: Sort som ravnen. Cicero, 2008. 238 sider. Oversat af Anders Juel Michelsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s