Ny skønlitteratur – december 2014

JulestmningI december måned langes der mange bøger over boghandlernes diske, og netboghandlernes pakker fylder godt op i posten. Til gengæld udgives der ikke meget nyt, forlagene har travlt med at rydde op efter sæsonen og slappe af efter BogForum, samt at forberede næste sæson.

Derfor ser vi typisk titler fra forlag med større passion for bøger end for profit.

Nedenstående oversigt over forventede skønlitterære udgivelser på dansk er udelukkende et udtryk for hvad jeg selv synes, ser interessant ud. Data, herunder udgivelsesdatoer, er hentet fra saxo.dk og forlagenes hjemmesider.

Der kan ske opdateringer i månedens løb. Giv endelig besked, hvis jeg har overset en væsentlig titel.


Bogens forsideDavid Grossman: At falde ud af tiden
For to år siden stiftede vi bekendtskab med den israelske forfatter David Grossman, da vi fik ’Kvinde på flugt fra meddelelse’ om moderen, der ikke ønskede at være hjemme, når meddelelsen om hendes genindkaldte søns død kom. Så længe hun ikke ved noget, lever han.
’At falde ud af tiden’ har også sit udgangspunkt i sorg og tab. Forlaget skriver: et moderne sørgespil om tab og om den grænsebrydende oplevelse, det er at miste et elsket menneske og leve med sorgen.
En far begiver sig ud på en rejse for at søge efter sin døde søn. Gennem møder med halvt mytologiske personer, der har kendt sønnen (kentauren, hertugen, byens krønikeskriver), forsøger han at skabe kontakt til den afdøde. Undervejs stiller han spørgsmålet, om døden kan overvindes gennem erindring?
Udkommer 02.12.14 på Forlaget Vandkunsten


Bogens forsideGunnar Ekelöf: Diwan. Digte
Gunnar Ekelöf (1907-1968) var en af de ledende forfattere inden for svensk modernisme. Kun det første bind i denne trilogi har tidligere været oversat til dansk, og det kun i udvalg. Forlaget Vandkunsten har med vanlig kvalitetssans udgivet hele trilogien i Karsten Sand Iversens oversættelse.
’Diwan’ er et hovedværk i Gunnar Ekelöfs forfatterskab, den består af ’Diwan over fyrsten af Emgión’ (1965), ’Eventyret om Fatumeh’ (1966) og ’Vejviser til underverdenen’ (1967).
’Diwan over fyrsten af Emgión’ vandt Nordisk Råds litteraturpris i 1966.
Udkommer 5.12.14 på Forlaget Vandkunsten


George Saunders: Tiende december. Noveller
Bogens forsideJeg annoncerede udgivelsen af denne amerikanske novellesamling i sidste måned, men forlaget har valgt at udsætte den, formodentlig for at få titel og dato til at passe sammen ;-).
Den er rost til skyerne af kolleger som fx Zadie Smith, der skriver at ikke siden (Mark) Twain har Amerika produceret en så vittig satiriker med så udsøgt en prosastil. Og ifølge Time Magazine er han den bedste engelsksprogede novelleforfatter i verden – ikke ’en af’, ikke ’formentlig’ – men den bedste.
Jeg har haft mulighed for at smugkigge i den amerikanske udgave, og det var ligesom at læse Alice Munro, man begynder at læse – og så fortsætter man til. Ren sproglig nydelse.
Udkommer 10. december på Forlaget Ordenes By.


Bogens forsideKjell Westö: Det ulyksalige ved at være en Skrake
Efter Kjell Westö med ’Luftspejling 38’ vandt Nordisk Råds litteraturpris 2014, har Arild Batzer skyndt sig at genudgive hans tidligere roman, der i første danske udgave hed ’Faren ved at være en skrake’ (2004). Dengang skrev Weekendavisen Kjell Westös store roman om Skrake-slægtens mange ulykker, spejlet i det 20. århundredes finske historie er poetisk, melankolsk og meget, meget morsom – en ny-klassiker.
Udkommer 12. december på Batzer & Co


Bogens forsideRikke Villadsen & Bjørn Rasmussen : 9 piger – Liftet. Grafisk novelle
Forlaget skriver: den første af 9 tegneserier i samarbejdet mellem forfatter Bjørn Rasmussen og tegner Rikke Villadsen. I 9 mørke eventyr følger vi 9 pigebørn på jagt og på flugt.
’Liftet’ fortæller om en pige, der dukker op af jorden en mørk nat og får et lift af en lastbilschauffør. Hun drømmer om en lyshåret fremtid i bjergene, mens han kæmper med et skamfuldt begær.
Udkommer 12. december på Forlaget Gladiator


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s