Anmeldelse: Pers og Lottes jul af Elsa Beskow

Bogens forsideEn hyggelig julehistorie fra dengang verden var tryg 

Da jeg var barn, var der ikke mange billedbøger; samtryk var ikke opfundet, og børn blev ikke anset for at være en økonomisk målgruppe.

Jeg husker dog Elsa Beskovs (1874-1953) billedbøger, bl.a. den magiske ‘Puttes eventyr i Blåbærskoven’ og den mere realistiske ‘Tante Grøn, tante Brun og tante Lilla’ – sidstnævnte betyder en del for bibliotekarer af den gamle skole. 

De tre tanter bor i en lille by og er indbegrebet af pænhed, anstændighed og godhed. Fx har de taget to forældreløse børn til sig, Per og den lidt yngre Lotte. Det er disse børn der er hovedpersonerne i denne lidt sene bog i Beskows produktion, ‘Pers og Lottes jul’.

Børnene skal opleve deres første rigtige jul, de henter juletræ i skoven sammen med tanternes husven, Hr. Blå og farer vild. Alt går selvfølgelig godt, og de får alle en mageløs juleaften, indtil Julebukken dukker op. Han skræmmer børnene, men de formildes af de gaver han har med – og det er altsammen hvad de har ønsket sig.

Plottet er nu, at tanterne fortæller børnene at Julebukken er en forhekset prins, der resten af året bor ude i skoven – helt derude, hvor de ikke må færdes alene, men de opsøger ham selvfølgelig.

Bogen slutter næste juleaften, hvor Julebukken dukker op igen.

Når jeg kalder det en billedbog, er det en sandhed med modifikationer, der er billeder på højresiderne og en hel del tekst samt nogle vignetter på venstresiderne, så der er meget der skal læses. Tegningerne, som Elsa Beskow selv udførte i alle sine bøger samt i en del andres, er meget enkle og realistiske, men alligevel udtryksfulde. Historien er enkel og pædagogisk, man skal være god ved andre og hjælpe dem, der er dårligt stillet.

En billedbog, der er præget af sin tid, men lidt hyggelig at læse her i julemåneden.

Advents-anmeldelse 2/3

Pers og Lottes jul af Elsa Beskow

Illustrationer: Elsa Beskow
Gyldendal. Oversat fra svensk af Anine Rud
Originaludgave: Petters och Lottas jul, 1947.

 

One comment

  1. Det var klart en af mine yndlingsbøger, når jeg skulle have læst bøger højt ude ved mine bedsteforældre. Jeg har længe overvejet at anskaffe mig et eksemplar til reolen 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s