Ny skønlitteratur – januar 2016

træer md rimfrostGodt nytår til alle min læsere. Jeg håber alle er kommet godt gennem julen – måske ovenikøbet med tilfredsstillende hårde pakker under juletræet.

Men et nyt år bringer nye bøger – og forlagene er så småt ved at vågne, eller rettere sagt gøre noget ved det, de planlagde i det gamle år.

Rent personligt vil jeg holde øje med Lone Aburas og Erica Jong.

Oversigten er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysninger og udgivelsesdatoer er hentet på forlagenes hjemmesider og saxo.dk, og jeg kan derfor ikke holdes ansvarlig for eventuelle fejl.

Tekst skrevet i kursiv er citater fra forlagenes hjemmesider.


Danske udgivelser

Bogens forsideOrkansæsonen og stilheden af Anne-Cathrine Riebnitzsky
Med lidt forsinkelse er Anne-Cathrine Riebnitsky tilbage med en roman om to veninder, der vikler sig ind i en fortælling om tro, retfærdighed, selvtægt, kærlighed, sorg, drab og tilgivelse. De to veninder er henholdsvis præst og forsvarsadvokat, to stillinger i samfundet hvor man beskæftiger sig med mennesker.
Udkommer 5. januar på Politikens Forlag


Bogens forside

Forestillinger om Ana Ivan af Mikkel Rosengaard
… en fængslende historie om venskab og kærlighed, om anekdoter og røverhistorier og om besættelse og skuffelse. I særdeleshed er det historien om fortællingers evne til at forføre og forvandle verden omkring os, og om hvor vigtigt det er både at finde frem til og finde sig til rette i sin egen livsfortælling.
Udkommer 19. januar på Gyldendal


Bogens forsideDet kommer til at ske af Lone Aburas
Det er altid spændende, når der er nyt fra Aburas – og denne fjerde roman ser ikke ud til at skuffe. Emnet er autofiktion, som man altid kan ty til, hvis man har haft en ulykkelig barndom. ’Det kommer til at ske’ er en fortælling om at have en dårlig barndom og få succes på at skrive om den og derefter blive konfronteret med de mennesker, man skrev om, der ikke er tilfredse og vil hævne sig.
Udkommer 29. januar på Gyldendal


Andet af interesse:

Brændte sjæle af Inger Wolf. Udkommer 22. januar på People’s Press

Mordersken af Anne-Marie Vedsø Olesen (Madeleine de Montdidier, 3). Udkommer 22. januar på Politikens Forlag


Oversatte titler

Bogens forsideDen anden af Harriet Lane
Psykologisk spændingsroman om et venskab mellem to kvinder i London. De mødes ved et tilfælde, og kun den ene husker at deres veje tidligere har krydset hinanden. Under dække af venskabet planlægger hun en grusom hævn.
Udkommer 13. januar på Gads Forlag


Bogens forside

Villa America ad Lisa Klaussmann
Romanen bygger på en sand historie om ægteparret Sarah og Gerald Murphy, der i 1920’erne slog sig ned på den franske riviera, hvor de omgikkedes de unge, de rige og de smukke, især kunstnere og forfattere. Deres liv har inspireret forfattere som F. Scott Fitzgerald (Blid er natten) og Ernest Hemingway (Edens have), som givetvis har tilbragt tid hos dem.
Forlaget skriver om romanen: De slår sig ned i Villa America ved den franske riviera, som hurtigt bliver centrum for Murphy-parrets flamboyante omgangskreds af bohemer. Men inden længe får en fremmed fodfæste imellem dem med en intensitet, der sætter deres ægteskab og Villa Americas fremtid på en prøve. Og da tragedien rammer, må Gerald og Sara en gang for alle indse, at intet længere vil være, som det var i de gyldne mellemkrigsår i Villa America.
Udkommer 14. januar på Politikens Forlag


Bogens forsideVingeskudt af Erica Jong
Ingen kvinde i min alder har forsømt sin Erica Jong i de unge dage, ’Luft under vingerne’ (Fear of Flying) og ’Fanny’ var simpelthen en del af vor kvindelige bagage.
Nu er hun på banen med romanen ’Vingeskudt’ (originaltitel: ’Fear of Dying’). Ifølge forlaget er det en morsom, hjerteskærende og smuk historie, om hvad der sker, når en kvinde modvilligt træder ind i sit livs efterår.
Mange kender situationen: forældrene er gamle og trænger hende, datteren er gravid og trænger hende og gemalen er af uforklarlige grunde blevet gammel og trænger hende. Men er der plads til hende selv? Hovedpersonen foretager sig noget drastisk, men var det nu det rigtige træk.
Udkommer 20. januar på Gyldendal


Bogens forside

Hvide hejrer af Derek Walcott
Derek Walcott fra Trinidad var ret så ukendt herhjemme, da han i 1992 modtog Nobelprisen i litteratur. Det er der ikke rokket meget ved siden. Gyldendal har dog besluttet at følge op på udgivelsen af hovedværket, ’Omeros’ (dansk: 2008) ved at udgive nærværende digtsamling og beskriver den som en bevægende digtsamling fra en af de vigtigste digtere i det 20. århundrede. Det er en hyldest til livet og sproget i Vestindien, til skønheden, kærligheden og – måske mest overraskende – til det at blive ældre.
Oversætteren er Jon Høyer som fik ros for sin oversættelse af ’Omeros’.
Udkommer 21. januar på Gyldendal


Bogens forside

Om vinteren af Karl Ove Knausgaard
Andet bind af fire i en personlig encyklopædi af den norske forfatter Karl Ove Knausgård. I essayform beskriver han den virkelighed, der omgiver os alle. Alt bliver taget under kærlig, følsom og humoristisk behandling: himlens blå, solens stråler, luften mod huden; et ansigt, et træ, en lampe, en pyjamas, en sko.
Udkommer 29. januar på Lindhardt & Ringhof


Bogens forside

Eddie Skiltemaler af Adam Schwartzman
Den unge afrikaner, Eddie, frister tilværelsen som illegal indvandrer i Paris, da han opsøges af sin onkel, der konfronterer ham med fortiden. Forlaget skriver: …betagende roman – fuld af humor og storslåede skildringer af det afrikanske landskab – om en generations rodløshed og længsel efter noget bedre, om skyld og ansvar og misforståelser mellem generationer der får fatale konsekvenser.
Forfatteren sammenlignes med forfattere som Faulkner, Ondaatje, Nabokov og Coetzee.
NB Titlen blev omtalt både i maj og oktober sidste år uden dog at materialisere sig. 3. gang er lykkens gang?
Udkommer (måske) 29. januar på Batzer & Co


Andet af interesse:

Iskold død af Bernard Minier. Udkommer 14. januar op Lindhardt & Ringhof

En mørkere himmel af Mari Jungstedt. Udkommer 15. januar på People’s Press

Jægere i natten af Oliver Bottini. Udkommer 22. januar på People’s Press

Babysitteren af Sofie Sarenbrant. Udkommer 22. januar på People’s Press

Pigen uden navn af Christine Baker Kline. Udkommer 27. januar på Gads Forlag

Banesår af Thomas Enger (En Henning Juul-krimi). Udkommer 28. januar på Modtryk

Mios Blues af Kristina Ohlsson (En Martin Brenner-krimi). Udkommer 28. januar på Modtryk

Fotografiet af Carina Bergfeldt. Udkommer 31. januar på Lindhardt & Ringhof


Genudgivelser:

Bogens forsideGruppen af Mary McCarthy
Denne moderne klassiker fra 1963 (dansk 1964) siges at have inspireret Candace Bushnell til at skrive ’Sex and the City’. Nu har jeg ikke læst Bushnell, så jeg ved ikke om det har noget på sig, men jeg læste i rimelig ung alder ’The Group’ på engelsk, ikke helt nemt, men en bog jeg ikke har glemt.
’Gruppen’ handler om otte unge kvinders liv i 1930’ernes USA. Efter studietiden på Vassar College mødes “gruppen” i New York i anledning af en af kvindernes bryllup, og syv år senere samles den igen til samme kvindes begravelse. Kvinderne er fulde af gåpåmod, de vil leve et uafhængigt liv og realisere sig selv på deres egne præmisser.
Lad os håbe at denne genudgivelse vil få flere til at stifte bekendtskab med ”damen med barberbladet”, som forfatterinden blev kaldt.
Genudgives 7. januar på Lindhardt & Ringhof


Oversigten over februar måneds udgivelser vil blive publiceret ultimo januar

2 comments

  1. Det er fremmende for dovenskaben, at du lige fortæller det hele, men hvor er det dog godt !😊 jeg blev lige mindet om “Gruppen”-
    Og godt nytår til dig, godt at der er liv i de gamle bibliotekarsjæle rundt om! Læste dit internationale interview, godt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s