Anmeldelse: Den blinde gud af Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen

Bogens forsideEt godt gensyn med Edvard Matre og hans hold fra Kripos i Oslo

Et meget velplanlagt og professionelt røveri på en pengecentral i Bergen går galt og ender med et ualmindeligt brutalt mord på et af gidslerne. 

Derfor må Edward Matre og hans hold fra Kripos tilbage til den by, der rummer så ubehagelige minder for Tommy. Han er kommet sig fysisk efter begivenhederne i ‘Af jord er du kommet’, men har stadig stadig psykiske problemer. Solveig har taget konsekvenserne af begivenhederne og forladt politiet og er blevet erstattet af en meget ung og meget ambitiøs politikvinde, Live, der er helt oppe at køre over at være fundet egnet til Kripos.

Røverbanden er som sunket i jorden, og politiet har næsten intet at gå efter. Langsomt og ihærdigt politiarbejde får dem dog på sporet af en højreradikal gruppe med basis i Oslo, og Tommy tilbyder at hænge ud på den café, hvor de holder til. Men selv om han er udstyret med en dækindentitet, er det ikke helt ufarligt. Gruppen er lukket om sig selv, men Tommy udfordrer lederen og giver ham en blodtud – og kommer ind i varmen. Heller ikke ufarligt.

Pludselig dukker efterretningstjenesten op og forlanger at Kripos holder sig fra gruppen, da de kan risikere at ødelægge en stor aktion. Breivik har sat sine spor.

Matre bliver opsøgt af Solveig, der er i dårlig psykisk tilstand og er begyndt at drikke. Hun kan ikke få en mistanke om, at Tommy har et liv på samvittigheden, ud af sit hoved. Omstændighederne ved et af kvindemordene i Bergen sidste gang var anderledes, og hun mener at have beviser. Matre er ikke særlig begejstret for denne teori, så hun fortsætter på egen hånd af angst for at Tommy med sit voldsomme temperament skal gøre det igen.

Chris Tvedt har skrevet denne bog sammen med sin hustru Elisabeth Gulbrandsen, og det er den ikke blevet ringere af. Den er velskrevet og elementært spændende. Personerne er af kød og blod, og politiarbejdet virker velresearchet. Man er i godt selskab med Edvard Matre, og enhver der holder af gode politikrimier vil føle sig godt underholdt.

Der er mange referencer til 1. del i Matre-serien ‘Af jord er du kommet’, så det er en fordel at have læst den, men absolut ikke en nødvendighed. Nu kan man vente på, at tredje Matre-bog, ‘Djevelens barn’ bliver oversat til dansk – eller læse den på norsk.

Den blinde guden’ er læst på norsk. Den danske udgave er modtaget fra forlaget til anmeldelse.

Chris Tvedt og Elisabeth Gulbrandsen: Den blinde gud.

Klim, 2015. 376 sider. Oversat af Lena Krogh Bertram efter ‘Den blinde guden’. Cappelen, 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s