Anmeldelse: ‘Grænsen’ og ‘Højt’ af Erika Fatland

anmeldt af Beth

BogforsiderTo fantastiske rejseskildringer. Har du mod på underholdende, spændende og dog facts-mættede rejsebøger, så er de her! Begge skrevet af en ung, norsk kvindelig socialantropolog, der også lige taler otte sprog.
Man kunne ligefrem ønske sig bare en lille snestorm og et læsehjørne…
eller måske er her en julegaveidé til andre?

Grænsen: en rejse rundt om Rusland gennem Nordkorea, Kina, Mongoliet, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgien, Ukraine, Hviderusland, Litauen, Polen, Letland, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassagen
En formidabel bog om Rusland. Fatland har foretaget en rejse hele vejen rundt om Rusland for at stille flg. spørgsmål: ”Hvordan er det at være nabo til russerne?”. Det kan jo lige nævnes, at hun taler (bl.a.) russisk. Turen går igennem 14 lande, og den historiske ballast, som forfatteren har, er respektindgydende, hun afslutter da også bogen med en kort oversigt over Ruslands historie sat op efter årstal samt en omfattende litteraturliste.
Fatland rejser alene, møder mange forskellige og fascinerende mennesker undervejs, vi er med på en nærmest charter-agtig tur til Tjernobyl, vi oplever Ukraines problemer, krigen mod oprørende, som (nok) støttes af Rusland, vi er med i Georgien og hører om krigen mod Rusland. Personligt fik jeg da lige nogle ting lidt mere på plads, men fx stridighederne omkring Nagorno-Karabakh nu stadig forekommer mig stadig lidt vanskelige helt at begribe. Det er en på alle måder stor bog, den er meget spændende, men ikke på den måde, at man stryger igennem den. Den er interessant, den er letlæselig, og kan man godt lide rejsebeskrivelser kan jeg kun anbefale den, men også anbefale at tage den i mindre portioner. Så bliver man til gengæld også ganske meget klogere på Rusland.

Erika Fatland: Grænsen.
Information, 2018. 450 sider
Originaludgave: Grensen, 2017. Oversat fra norsk af  Poul Henrik Westh.
(dk5: 97.9)


Højt: en rejse i Himalaya
Dette handler om forfatterens sidste udgivelse, som har Himalaya som overskrift, og hun rejser fra det østlige Kina gennem Pakistan, Kashmir, Nepal, Bhutan og Indien. Også i denne bog er der til slut en god og omfattende litteraturliste, foruden to blokke med (farve)fotos.
Igen møder vi mennesker af alle slags og oplever natur, bjerge, bjerge og bjerge. Base Camp oplever vi med al dens internationale turistlarm og -svineri, vi er med i grænselandet mellem Nepal og Kina. Indien er det helt uoverskuelige land, og Bhutan særpræget, venligt og imødekommende. I Indien oplever forfatteren en meget charmerende indføring i darjeeling-teens vidundere.
Der er også en imponerende mængde facts, de er oplysende, men gør også bogen lidt sværere at læse.
Igen vil jeg gerne anbefale bogen til alle, der kan lide globetrotterhistorier, men også samtidigt at indtage den i mindre portioner. Det er en dejlig, letlæst, interessant og omfattende bog. Erika Fatland er og bliver en god formidler, fortællesproget er ukompliceret og så lavmælt, at selvironien skinner fint igennem.

Erika Fatland: Højt.
Information, 2020. 450 sider
Originaludgave: Høyt, 2020
Oversat fra norsk af  Lotte Follin; kort: Audun Skjervøy
(dk5: 48.23)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s