Hævn eller retfærdighed? Krimimessen 2016

Fængselsgård i tågeÅrets krimimesse er overstået, og man går hjem med mange indtryk og mange bøger, der skal læses 

At gå ud gennem fængselsporten søndag eftermiddag er lidt vemodigt, weekenden gik alt for hurtigt, og nu er der et helt år, ja et år og tre uger, til næste gang. Og selv om der var alt for meget, jeg gik glip af, nåede jeg også utroligt meget. Så vemoden var blandet med en oplevelsesmæssig overmæthed, jeg kunne simpelthen ikke kapere mere.

Dette års krimimesse havde hævn som tema, og man kom vidt omkring. Fra hævnromanen over alle hævnromaner, ’Greven af Monte Cristo’, over ’En hun-djævels bekendelser’ til Stieg Larsson og mange, mange flere. Jeg overværede et par interessante paneldebatter om hævn, retfærdighed, et foredrag om de iskolde nordiske kvindelige hævnere, fx Sara Lund og Lisbeth Salander, samt et uventet interessant indslag, hvor Tanya Caroli Christensen, lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og forsker i kriminallingvistik, i tre kvarter fortalte om sit fascinerende arbejde som rådgiver i retssager. Lige noget for en krimi-og sprognørd som undertegnede.

Og jeg fik hørt og set en mængde forfattere, bl.a. Craig Russell, Anna Grue, Mai Jia (Kina), Eva Marie Fredensborg, Carin Gerhardsen, Gunnar Staalesen og Jesper Stein.

Det mest interessante forfatterinterview hørte jeg dog først, da jeg kom hjem lørdag aften, det var så godt at jeg så det igen, da TV2 Regionerne genudsendte det søndag aften. I en samtale med Thera Hoeijmanns på messen holdt Lene Kaaberbøl en brandtale for læsningen, for at vi skal sørge for at vore børn bliver læsere, for læsere fungerer bedre socialt. Når hun skriver, især for børn, sørger hun for at læseren bliver fanget ind på første side, og hvis man har læst hendes Vildheks-serie, husker man sikkert indledningen, hvor Clara møder Kat. Og det er jo den slags bøger, vi helst vil have: man læser forsøgsvis de første sider – og opdager flere timer senere at man har læst halvdelen af bogen og glemt et hav af aftaler.

På messen uddelte Det Danske Kriminalakademi følgende priser:

Publikumsprisen: Sara Blædel

Palle Rosenkrantz-prisen: Gard Sveen for ’Den sidste pilgrim’

Harald Mogensen-prisen: Ane Riel for ’Harpiks’

Årets Horrorudgivelse: Michael Kamp for ’Samlerne’

Årets debutantdiplom: Finn Halfdan for ’Et modvilligt offer’

Desuden modtog Ulrik Langen et diplom for ’Tyven: den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene’

Det var den 15. krimimesse, den 10. afholdt i Fængslet, og det blev fejret med at rykke helt indendørs. Messeområdet har forladt det træk-fyldte telt og har fået et fint, stort lokale ved siden af Trykkeriet, hvor de mange stande har god plads, og der også er plads til et par scener.

Den kulinariske oplevelse er blevet udvidet med en buffet, der dog stadig er for dyr for en vegetar, der på 15. år tager madpakke med, da der ellers ikke er andet. Det vil sige: uafhængig af Krimimessen er der nu en lille café i bygningen, Café Lorentzen med et lille, men godt udbud, også af varme retter – og rigtig kaffe. Dertil kommer at den er hyggelig og har god og sød betjening. Lad os håbe at den overlever

Læs også:
Krimimessen har nået lømmelalderen

Krimimessen 2016

Krimispecial: nye krimier – marts 2016

One comment

  1. […] Bøgernes Labyrint “At gå ud gennem fængselsporten søndag eftermiddag er lidt vemodigt, weekenden gik alt for hurtigt, og nu er der et helt år, ja et år og tre uger, til næste gang”, indleder Marit Haugaard, der blogger på Bøgernes Labyrint, sin reportage fra Krimimessen. […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s