Ny skønlitteratur – august 2016

Sommerfugl på blomstrende buskDet var lidt for optimistisk at tro, at jeg kunne overskue august måneds udgivelser i slutningen af juni. Forlæggerne er kommet hjem fra ferie og sprøjter bøger ud til os, der måske er ved at komme til bunds i hylden med “bøger der skal læses”, takket være den efterårsagtige sommer, vi har haft.

Der er et par gode skandinaviske krimier i bunken, nyt fra de litterære sværvægtere Magris og DeLillo, samt et par danske debutanter, som det måske er værd at holde øje med.

Som noget nyt opgives også oversætteren og sidetallet i de tilfælde, hvor forlaget var valgt at offentliggøre det på deres hjemmeside. For alle oplysninger er hentet der, så jeg fralægger mig ethvert ansvar for fejlinformation.


Danske udgivelser

Bogens forsideVi var engang af Pia Konstatin Berg
Debut. ”En ungdomsroman for voksne – en tragikomisk historie om kaos, kærlighed og kampen for at acceptere sorgens skygge.

27-årige Mille er faret vild i sin egen verden. Hun burde være på vej ind i livet som en velfungerende og ansvarlig voksen, men hun ved bare ikke hvordan” (forlaget)

Udkommer 18. august på Byens Forlag.


Bogens forsideDen hvide rose af Olga Ravn
Digtsamling om at være tæt på et menneske med alvorlig sygdom, om at blive på kærlighedens sted, selvom kærligheden er gået i stykker. Og om at skrive poesi i en verden, hvor kærlighedens sprog synes slidt op.

Udkommer 18. august på Gyldendal. 352 sider


Bogens forsideMin lille horror af Mette Zingenberg
Debutnoveller. Forlaget skriver: ”Billedsproget er grotesk, det knopskyder og muterer. ’Min lille horror’ trækker tråde fra den danske surrealisme hos Henrik Bjelke og Ida Maria Hede og en latinamerikansk magisk realistisk tradition”

Udkommer 19. august på Gladiator


Bogens forside

Ø af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Igen en debut, denne gang en slægtsroman om udvandring og familieforhold på tværs af Atlanterhavet.
Dansk-færøske Siri Ranva Hjelm Jacobsen fortæller en kærlighedshistorie om at elske et sted, man aldrig har kunnet kalde hjem; for kan man have hjemve efter et sted hinsides geografien?

Udkommer 19. august på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideDen tynde væg af Stig Dalager
Efter to nye navne kommer vi til den meget alsidige Stig Dalager, hvis forfatterskab rummer romaner, digte, skuespil mm. Denne gang er det digtsamlingen ’Den tynde væg’ med omslag af Peter Brandes.
Udkommer 20. august på EC Editions


Bogens forsideJakob var her af Rune Skyum-Nielsen
Jakob Ejersbo er vidunderbarnet i nyere dansk litteratur. Han debuterede som 30-årig, skrev en række litterære hovedværker og døde ti år senere. Flere af bøgerne er udgivet posthumt.

Noget forsinket i forhold til den planlagte udgivelse ser vi nu den første egentlige biografi og forfatteren, der skildrer hans rodløse barndom i Danmark og Afrika, hvordan han skrev og endelig slog igennem med ’Nordkraft’. I efteråret blev filmen ’Ejersbo’ udgivet

Udkommer 22. august på Gyldendal. 464 sider


Bogens forsideRegnen falder af Anders Løgstrup Bjerg
Debut. ”Et iseventyr, en storbyroman og en kulørt og humoristisk fortælling om at kæmpe med hverdagen og dens sorte huller og om at sigte mod stjernerne i en overskyet by” (forlaget)

Udkommer 23. august på Gyldendal. 376 sider


Bogens forsideHåbet af Mich Vraa
Det er i år 100 siden Danmark solgte De Dansk-Vestindiske øer til USA, derfor hører vi i disse dage en del om vor ikke så glorværdige fortid som slavehandlere.
Dette er emnet for denne historiske roman fra begyndelsen af 1800-tallet om Maria, der rejser fra Danmark til de fjerne øer sammen med sin far, en tidligere slavekaptajn.
Forlaget skriver: ”Historien fortælles af en lang række af dramaets nøglepersoner: pigen Maria, professor Eide, en plantageejer, en slaveskibslæge og flere af tidens guvernører, blandt andet Peter von Scholten der senere satte de sorte fri”

Udkommer 25. august på Lindhardt & Ringhof


Sørgelige sekstetter af Per Aage Brandt. Udkommer 10. august på Tiderne Skifter

Det fjerde menneske af David Garmark. Udkommer 12. august på Turbine

De frosne flammer af Jens Henrik Jensen. Udkommer 26. august på Politikens Forlag

Punktum af Olav Hergel. Udkommer 26. august på Politikens Forlag


Oversatte udgivelser:

Bogens forsideOpkald fra en engel af Guillaume Musso
Ved et uheld forbyttes to mobiltelefoner, og da fejlen opdages befinder hun sig hjemme i Paris, mens han er hjemme i San Fransisco. Kan man lade være med at snage i andres mobiltelefoner? Og hvad sker der, hvis man falder for fristelsen? Hvilke hemmeligheder støder man på?
Guillaume Musso er meget populær sit hjemland, Frankrig, men det er første gang, vi præsenteres for ham på dansk. Hans bøger beskrives som page-turnere

Udkommer 4. august på Lindhardt & Ringhof. 416 sider


Bogens forside

Zero K af Don DeLillo
En ny bog fra DeLillos hånd bliver altid mødt med interesse. Denne er den første i ni år og beskrives af hans amerikanske forlag ”kulminationen på alt det, DeLillo kan.”

Forlaget skriver: ”’Zero K’ er en mesterlig skildring af livet og kampen mod døden. Jeffrey Lockharts far, Ross, er mangemilliardær og gift med den yngre kvinde, Artis, som er uhelbredeligt syg. Ross er hovedinvestor i et afsides liggende og hemmeligt kompleks, hvor alvorligt syge mennesker fryses ned i håbet om, at de kan vende tilbage til livet den dag, hvor medicinske fremskridt ville kunne kurere dem”.. ”Et af DeLillos bedste værker … DeLillo lister en hjerteskærende historie om en søn, der forsøger at genskabe forholdet til sin far, ind i en tankevækkende roman.” Skriver Publishers Weekly.

Udkommer 10. august på Lindhardt & Ringhof. 272 sider.


DNADNA af Yrsa Sigurðardóttir
Island har flere forfattere i forhold til befolkningsantallet, og en pæn del af dem skriver krimier – i et land med en mordrate på 0,9 pr 100 000 indbyggere.  Yrsa Sigurðardóttir er en af mine favoritter, og jeg kan ikke vente med at få fingre i denne

Forlaget skriver: ”’DNA’ er en medrivende pageturner fra Islands krimidronning Yrsa Sigurðardóttir, som endnu engang viser sin mesterlige flair for at skabe intelligente krimiplot og effektivt fortalte historier med et rigt og spændende persongalleri. Bogen blev kåret til Årets krimi i Island i 2014”

Udkommer 10. august på Lindhardt & Ringhof. 400 sider. Oversat af Nanna Kalkar


Bogens forsideIntet retsligt efterspil af Claudio Magris
Forlaget skriver: ”… en omfattende rejse i tid og rum, som samtidig bliver en refleksion over krigens væsen og menneskets forhold til krig og død: Fascismens og efterkrigstidens Trieste, Polen under anden verdenskrig, Prag i begyndelsen af 1900-tallet, Mexico i 1860’erne og Caribien under den spanske kolonisering i 1500-tallet. ”

Det lyder som om vi har med en kommende klassiker at gøre.

Udkommer 12. august på Rosinante. 408 sider. Oversat af Hanne Jansen og Lorens Juul Madsen


Bogens forsideEvighedsbørnene af Beate Grimsrud
Forlaget skriver: “Stockholm, den by i verden hvor der findes flest husstande, som kun bebos af én person.
Alle er de singler i storbyen med en indre uro – uden retning og indre fornemmelse for, hvad de egentlig vil med deres liv. Mennesker for hvem ensomheden er en plage, men andre mennesker et helvede”.

Udkommer 12. august på Gyldendal. 360 sider. Oversat af Jesper Klint Kistorp


Bogens forsideJeg så et menneske af Owen Sheers
En roman – og et psykologisk drama – om kærlighed, tab og hemmeligheders lumske natur … en spændingsmættet roman om kærlighed, tab og hemmeligheders lumske natur, et mørkt og gribende studie i brutalitet, sorg og skyld

Udkommer 15. august på Gyldendal. 320 sider. Oversat af Karen Fastrup


Bogens forsideCampo Santo af W.G. Sebald
Da jeg i sin tid læste forfatterens fire lange noveller, ’De udvandrede’, var jeg betaget. Jeg læste dem langsomt og med nydelse, for sproget var så uendeligt smukt og portrætterne så fine. Derfor er jeg altid vågen, når der kommer nyt fra Sebalds hånd, også selv om det er litterære essays. Desværre er der ikke kommet helt nyt siden 2011, hvor han blev dræbt i en trafikulykke

Udkommer 15. august på Tiderne Skifter.


Bogens forsideVi var fiskere af Chigozie Obioma
Forlaget skriver: ”En roman om en uforglemmelig barndom i 1990’ernes Nigeria, og en historie om rivalisering og broderkærlighed, mytisk og universel. Set gennem familiens skæbne er romanen også en fortælling om Afrika og dets voldsomme politiske, økonomiske og religiøse modsætninger iblandet kontinentets episke skønhed”.

Forfatteren kan mødes på Hovedbiblioteket i Aarhus/Dokk1 onsdag den 17. august, læs mere her

Udkommer 17. August på Klim. 312 sider. Oversat af Ninna Brenøe


Bogens forsideDe urolige af Linn Ullmann
Far og datter vil dokumentere, hvordan det er at blive gammel. Men ”alderdommen fået tag i ham på en måde, der gør samtalerne uforudsigelige og knitrende. ’De urolige’ er en legesyg, udforskende og genreoverskridende roman om et barn, som ikke kan vente på at blive voksen, og forældre, som helst vil være børn, om minder og glemsel og de mange historier, der udgør et liv” (forlaget).

Udkommer 18. august på Gyldendal. 408 sider. Oversat af Karen Fastrup


Bogens forsideEt lille liv af Hanya Yanagihara
Endnu en new-yorkerroman. Forlaget skriver: ”en af den slags romaner, der fortæller en menneskehistorie, man aldrig glemmer.
Da fire studiekammerater flytter til New York for at finde vej ind i voksenlivet uden en klink på lommen, drives de frem af deres venskab og ambitioner. … Langsomt samler fortællingen sig om Jude, der på en gang er en af New Yorks mest succesrige advokater og et nedbrudt menneske. Han hjemsøges af den barndom, han har brugt hele sit liv på at flygte fra, og hvis traumer, han frygter, vil definere ham for altid.
Med formfuldendt, nærmest overdådig prosa har Hanya Yanagihara skabt et mesterligt portræt af hjertesorg og et mørkt indblik i overgrebets væsen.

Udkommer 18. august på Politikens Forlag. 800 sider. Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt


Bogens forsideOndt er begyndt af Javier Marías
Forfatteren skildrer ”en hustand, der lever i skyggen af en uhyggelig fortid og udforsker, hvor grusomme vi kan være over for dem, vi elsker” (forlaget).  Som så mange andre spanske romaner foregår den i i årene efter Francos død i 1975.  Sunday Times skriver:”Marías er Spaniens egen moderne Cervantes … Hans stil er mindre spektakulær end Umberto Ecos og vittigere og mere legesyg end Elena Ferrantes.”

Udkommer 19. august på Gyldendal. 544 sider. Oversat af Iben Hasselbalch


Bogens forsideDen anden kvinde af Therese Bohman
”Roman om kærlighed og køn, klasse og magt, kvindeligt og mandligt. En ung kvinde møder en ældre mand, og de indleder et forhold til hinanden. Hun arbejder i køkkenet på et hospital, hvor han arbejder som overlæge. Den underlegne position, der ligger i at være ”den anden kvinde”, får hende til at tage drastiske valg. Den svenske forfatter Therese Bohman blev for denne roman indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2015” (forlaget).

Udkommer 24. august på Gyldendal. 216 sider. Oversat af Liv Camilla Skjødt


Bogens forsideHuset ved nattens ende af Catherine Banner
Forlaget skriver: ”Fantastisk fortælling om en familie gennem et turbulent århundrede på en lille ø på kanten af Europa.
På den lillebitte ø Castellamare ud for Sicilien hjælper lægen Amedeo Esposito to børn til verden i løbet af den samme nat – det ene barn er hans kones, det andet hans elskerindes. En skandale uden lige i det lille samfund, og Amedeo må opgive at praktisere som læge.
I håb om at skabe sig et nyt liv på øen overtager Amedeo den lukkede bar Huset ved Nattens Ende. En beslutning der får store konsekvenser for Amedeo og hans efterkommere”.

Udkommer 25. august på Cicero. 468 sider. Oversat af Alis Friis Caspersen


Bogens forsideKureren af Kjell Ola Dahl
Igen en norsk krimi med rødder tilbage til krigen og modstandsbevægelsen. Denne blev udnævnt til bedste norske krimi i 2015 og modtog både Rivertonprisen og Brageprisen samme år. Den skal nok være interesant at læse.

Udkommer 26. august på Modtryk. 351 sider. Oversat af Ilse M. Haugaard


Bogens forsideTågens fyrste af Carlos Ruiz Zafón
Forfatterens første roman er nu oversat til dansk. Den kunne karakteriseres som en ungdomsroman, men kan læses af alle aldre.
Forlaget skriver: ”Tågens fyrste er en vaskeægte spøgelseshistorie og første bind i en trilogi. Året er 1943, og i familien Carvers nye hus fornemmer man ånden efter de tidligere beboere, især sønnen Jacob, der druknede under mystiske omstændigheder. Med hjælp fra deres nye ven Roland går de tre Carver-børn i gang med at efterforske dødsfaldet og snart trækkes de tre venner ind i et eventyr, der vil ændre deres liv for evigt”.
Bogen er første del af en trilogi.

Udkommer 30. august på Lindhardt & Ringhof. 256 sider. Oversat af Iben Hasselbalch


Andet af interesse:

Hvad gør man ikke af Maja Hjertzell. Udkommer 4. august på Turbine

Ligesom livet af Loorie Moore. Udkommer 15. august på Tiderne Skifter

Den første person af Ali Smith. Udkommer 16. august på Tiderne Skifter

En søster i mit hus af Linda Olsson. Udkommer 26. august på Aronsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s