Hvem får Nordisk Råds Litteraturpris i år?

nordisk_raad_litt_2017Det ved vi den 1. november, hvor Nordisk Råds priser uddeles ved et gallaarrangement i forbindelse med Nordisk Råds 69. session i Helsinki, Finland.

I går blev det offentliggjort, hvilke kandidater de enkelte lande har indstillet i år. Samlet er det blevet til 12 forfattere og 12 værker fra Danmark, Finland, Færøerne, Island, Norge, Sverige og Åland. Grønland og det samiske sprogområde har ingen kandidater i år.

For et par år siden skumlede Jes Stein Pedersen i Politiken over at der var så mange kvindelige kandidater, selv om det dét år faktisk var fifty-fifty. I år har han til gengæld noget at skumle over, for ni af kandidaterne er kvinder. Men som Klaus Rothstein skriver i Weekendavisen i dag, har de kvindelige forfattere meget at indhente, for siden 1962 har der kun været 13 kvindelige vindere, mens de mandlige forfattere har snuppet de øvrige 43 priser. Men det handler jo ikke om køn, men om kvalitet.

Det er svært for mig at vurdere, hvem der er den oplagte vinder i år, al den stund jeg kun kender de to danske kandidater og har hørt om norske Vigdis Hjorth.

Ifølge Rothstein er romanen ’Oneiron’ af finske Laura Lindstedt et godt bud, den kommer i dansk udgave på Rosinante i september.

Selv vil jeg ganske nationalchauvinistisk pege på Kirsten Thorup som vinder. Jeg har godt nok lagt ’Erindring om kærligheden’, som hun er indstillet for, til side, ikke på grund af manglende kvaliteter, tværtimod, men jeg mangler den tid og ro, den fortjener. Hendes efterhånden store og kvalitetsmættede forfatterskab fortjener en international pris. Jeg har netop hentet den anden danske kandidat, ’Vivian’ af Christina Hesselholdt, på biblioteket.

Vi har jo god tid til at læse de indstillede bøger, i al fald i det omfang de oversættes til dansk eller er skrevet på et sprog, man kan læse. Ellers er nogle af forfatterne, Vigdis Hjorth (N), Laura Lindstedt (SF), Gudmundur Andri Thorsson (I) og Ann Jäderlund (S), tilgængelige på dansk med andre titler.

Om Nordisk Råds Litteraturpris:
Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og gives til et skønlitterært værk som er skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller essaysamling, som lever op til høje litterære og kunstneriske krav. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog, samt for det nordiske kulturfællesskab.

Ud over æren modtager vinderen et beløb, der svarer til 350.000 danske kroner. Men blot at blive indstillet til den prestigefyldte pris er en stor ære

 Læs mere om de indstillede forfattere på Foreningen Nordens hjemmeside

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s