Anmeldelse: The Stranger Diaries af Elly Griffiths

Bogens forsideEn moderne kriminalroman fusioneret med en gotisk gyser, endnu en god krimi fra Elly Griffiths.
De fleste der skriver dagbog, gør det ikke med udgivelse for øje, tværtimod. Man bliver måske lidt flov ved tanken om at nogen skal finde den og læse i den. Men hvad nu, hvis man opdager, at nogen ikke blot har læst den, men skriver små skræmmende beskeder i den?

Clare Cassidy underviser i engelsk litteratur på mellemniveau, og i ferierne afholder hun skrivekurser for voksne. Som udgangspunkt bruger hun den gotiske fortælling, ‘The Stranger’, skrevet af R. M. Holland, som Claire er ved at skrive en bog om. Skolens ældste del var hans hjem, og der kan man finde hans arbejdsværelse med notater mm.

Da Claires kollega og gode veninde en aften findes myrdet, er skolen – og især Claire – i chok. Især da der ved hendes lig findes et citat med relation til Holland. Der sker flere mord, alle med relation til Holland og ‘The Stranger’, og da nogen begynder at skrive i Claires dagbog – med samme skrift som sedlerne ved ligene, er uhyggen til at tage og føle på.

I starten er Claire fortælleren, og det virker helt naturligt. Men pludselig er det kriminalkommissær Harbinder og senere igen Claires teenage-datter, Georgia, og sådan skifter det bogen igennem. Alle har deres syn på og interesse i sagen, og for hver gang en af dem træder ind på scenen, kommer der nye vinkler på historien. Griffiths’ personbeskrivelser er uforlignelige, stærkest står den kvindelige kriminalkommissær – glæd jer til hende. Men hun har også blik for bipersonerne, fx får man et godt grin over den indbildske og selvoptagede skoleinspektør. Man kender typen fra alle brancher.

Stærkest står dog hendes evne til at skrive et plot, der holder. Denne gang en perfekt sammenvævning af mord i et moderne samfund og den gotiske gyser, som England er kendt for. Hvis I har læst Wilkie Collins’ ‘Kvinden i hvidt’, ved I hvad jeg mener.

Elly Griffiths er her i Danmark kendt for sin krimiserie med arkæologen Ruth Galloway som central figur, samt en række romantiske romaner skrevet under hendes virkelige navn, Domenica de Rosa. Derudover har hun gang i en krimiserie fra Brighton i 1950, se min anmeldelse af The Vanishing Box. Når man dertil lægger børnekrimier og et par selvstændige romaner, som fx ‘The Stranger Diaries’, må man sige, at hun er en flittig og velskrivende dame.

Elly Griffiths: The Stranger Diaries
Quercus, 2019. 416 sider
Dansk udgave: Døden mellem linjerne. Gads Forlag, 2021

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s