Ny skønlitteratur – april 2021

2104April måned byder på flere interessante debutanter, samtidig med at mere etablerede forfattere vender tilbage, fx Christina Englund og Astrid Saalbach. Blandt de oversatte romaner kan vi glæde os over nyt fra Sofi Oksanen, Samantha Schweblin og Klas Östergren. Og mange, mange flere.

Udvalget er som sædvanlig et udtryk for, hvad jeg selv synes ser interessant ud, oplysninger om bøgerne og forsider er hentet på forlagenes hjemmesider.

Igen skal jeg beklage forsinkelsen, men antallet af titler overvældede mig ganske. Derfor er der heller ikke så mange personlige kommentarer, men mest citater fra forlagene.

Rigtig god fornøjelse


De danske

i_stoed_inder_jeg_laeI stød finder jeg læ af Elvir Maleškić
”… en brændende, syret og forreven fortælling om krig og kærlighed. Elvir Maleškić debuterer projektilagtigt med denne digtsamling, der krydsklipper mellem krigen i Bosnien-Hercegovina og sex i Aarhus C” (forlaget).
Udkommer 1. april på Gladiator. 114 sider


blaa_oejeBlå øje (türkü) af Deniz Kuy.
”…  er et syngende sorgskrift, en fortælling om hvordan traumatiske erindringer nedarves gennem generationer. Med digtsamlingen fremskriver Deniz Kiy et omsorgsrum for og et hjem til de fordrevne og forstummede stemmer og kroppe. Bogen er et stærkt opgør mod de blå øjnes blik – fremmedhadets retorik” (forlaget).
Udkommer 9. april på Gyldendal. 62 sider


kvinden_der_samlede_verdenKvinden der samlede verden af Eva Tind.
”Et psykologisk drama om en af det 20. århundredes mest betydningsfulde videnskabskvinder. …
er historien om en enestående og fantastisk videnskabskvindes forbundethed med naturen og længsel efter at sætte spor i verdenshistorien. Om menneskelige ambitioner, familie, kærlighed, afkald og forsoning – af verden og mellem mennesker” (forlaget).
Udkommer 16. april på Gyldendal. 440 sider.


jeg_hedder_folkvi_100Jeg hedder Folkvi af Maria Hesselager
Debutroman. ”… en fri fortolkning af vikingetiden og bevæger sig mellem psykologiske og mytologiske lag. Det er en fortælling om grænseløs søskendekærlighed, om tilfældigheder og tegn, og om med al magt at ville fastholde en tid, mens man uvægerligt bliver ældre (forlaget).
Udkommer 21. april på Gutkind. 190 sider


ungeenhedenUngeenheden af Fine Gråbøl
Debutroman. ”En omsorgsfuld og kritisk roman om en gruppe unge i psykiatrien og deres fælles liv på et bosted i København” (forlaget).
Udkommer 23. april på Gads Forlag. 170 sider


ANDET

Slugt af Christina Englund. Udkommer 15. april på Lindhardt & Ringhof. 192 sider

Jorden under mig af Helle Vincentz (erindringsroman). Udkommer 15. april på People’s. 280 sider

Der hvor du ikke vil hen af Astrid Saalbach. Udkommer 23. april på Lindhardt & Ringhof. 304 sider

En rigtig dame af Heidi Kølle Andersen (noveller). Udkommer 16. april på Alpha. 182 sider.

Hvis vi ikke taler om det af Leonora Christina Skov. Udkommer 22. april på Politikens Forlag. 368 sider

Helvedesgabet af Frank Sebastian Hansen (krimi). Udkommer 8. april på EC Editions. 269 sider

Occidentens stjerne af Benni Bødker. Udkommer 23. april på Gyldendal. 342 sider.

Den kloge kone fra kvindehuset af Linda Lassen. Udkommer 23. april på Hovedland. 304 sider.

de andre af Mikael Josephsen. Udkommer 29. april på Gyldendal. 250 sider.


De oversatte

hundeparkenHundeparken af Sofi Oksanen
”I ’Hundeparken’ sammenflettes nutidens Helsinki med fortidens postsovjetiske Ukraine. Korruption i øst møder grådighed i vest, og i skæringspunktet står to kvinder og er både ofre og overlevere. Sofi Oksanen skriver råt og nådesløst om konsekvenserne af at behandle kvindekroppen som en lukrativ handelsvare. Samtidig er romanen en dybt menneskelig fortælling om trofasthed og kærlighed, om tabte børn og om løgnens kraft’ (forlaget).
Udkommer 31. marts på Gyldendal. 416 sider.  Oversat fra finsk af Birgita Bonde Hansen


overleverneOverleverne af Alex Schulman
”Tre voksne brødre er sammen kørt op gennem Sverige til den ødegård, hvor de har tilbragt alle deres barndoms somre. Det er første gang i tyve år, de er tilbage. Med sig har de deres mors aske, som de vil sprede ved stedet.
Som børn legede de frit på klipperne omkring det lille hus, badede i søen og gik på opdagelse i skoven. Men der skete noget, som gjorde, at de aldrig tog tilbage. Noget, de aldrig har talt om. De tre brødre har meget forskellige erindringer om den sidste skelsættende sommer, om deres forældre, og om det, der fik alt til at gå i stykker.
Overleverne er en rørende og foruroligende roman om at genopleve sin barndom som voksen. Om at forstå sin familie og de hændelser, man er formet af” (forlaget).
Udkommer 6. april på Lindhardt & Ringhof. 288 sider. Oversat fra svensk af Charlotte Glahn


kentukiKentuki af Samantha Schweblin
”Gennem skiftende perspektiver, i et samfund hvor kentukier, nuttede bamser med hjul, øjne og ører, der ser og hører, er den nye dille blandt mennesker rundt omkring i verden, afsløres skønheden ved forbindelsen mellem fjerntboende sjæle – men der er også en hæslig bagside ved vores stadig mere sammenkædede verden. At stole på fremmede kan føre til uventet kærlighed, legende møder og vidunderlige eventyr, men hvad hvis det også kan bane vejen for ufattelig terror?
Schweblin har skabt en mørk og kompleks verden, der både er velkendt, men også underligt foruroligende, fordi det er vores samtid, og vi lever i den – vi ved det bare ikke endnu” (forlaget).
Udkommer 7. april på Gyldendal.  304 sider. Oversat fra spansk af Liv Camilla Skjødt.


renegaterRenegater af Klas Östergren
Tredje del af trilogien, der startede med ’Gentlemen’ i 1980 (dansk udgave 2007), den selvstændige fortsættelse ’Gangsters’ kom 25 år senere i 2005 (dansk samme år), og her i 2021 bliver der sat et sidste punktum. I bogen bryder Östergren tavsheden om kontroverserne i Det Svenske Akademi i 2017-2018, som bl.a. ledte til, at han forlod sin post. Klas Östergren er en af sværvægterne i svensk og skandinavisk litteratur, og hans værker er oversat til mere end 20 sprog,
Udkommer 14. april på Gutkind. 750 sider. Oversat fra svensk af Louise Ardenfelt Ravnild


TopekaskolenTopekaskolen af Ben Lerner
”Et mesterligt fortalt drama om fortrængte familiehemmeligheder, amerikansk identitet og sprogets magt.
… er en historie om en familie, om hvordan man opdrager en søn til at begå sig i en verden gennemsyret af giftig maskulinitet, og samtidig en forhistorie til vores samtid: den offentlige samtales sammenbrud, den nye højrebølge og den hvide mands identitetskrise. Ben Lerners roman er blevet hyldet af kritikerne og var blandt finalisterne til Pulitzerprisen 2020” (forlaget).
Udkommer 16. april på Gads Forlag. 328 sider. Oversat fra amerikansk af Nete Harsberg.


ANDET

Sagen Holgersen af Jørgen Jæger (lydfil). Udkommer 1. april på Gyldendal. Oversat fra norsk af Søren Rasmussen.

Den trofaste læser af Max Seeck.
Første del af ny finsk krimiserie.
Udkommer 7. april på Gutkind. 425 sider. Oversat fra finsk af Siri Nordborg Møller

Sov mit barn af Anders Roslund (spænding). Udkommer 9. april på Modtryk. 387 sider. Oversat fra svensk af Inger Kristensen.

Rivalerne af Jeffrey Archer. Udkommer 9. april på Lindhardt & Ringhof 480 sider. Oversat fra engelsk af Ib Christiansen

Sektens børn af Mariette Lindstein (3. del af serie). Udkommer 14. april på Gyldendal. 464 sider. Oversat fra svensk af Signe Lyng.

At sige sandheden af Denise Mina (spænding). Udkommer 14. april på Modtryk. 333 sider. Oversat fra engelsk af Kirsten Heltner.

Mandela-effekten af Anne Holt (spænding). Udkommer 16. april på Modtryk. 392 sider. Oversat fra norsk af Ilse M. Haugaard

Bibliotekaren fra Auschwitz af Antonio G. Iturbe. Udkommer 20. april på Hr. Ferdinand. 496 sider. Oversat fra spansk af Kirsten A. Nielsen.

Dødens bagmænd af Jørgen Jæger (lydfil og ebog). Udkommer 22. april på Gyldendal. Oversat fra norsk af Marilou Pehrson.

Den franske villa af Jennifer Bohnet. Udkommer 23. april på Cicero. 352 sider. Oversat af Julie Wammen

Mormor dansede i regnen af Trude Teigen. Udkommer 26. april på Alpha. 320 sider. Oversat fra norsk af Anne Mathhiesen

Alle lyver af Camilla Grebe (krimi). Udkommer 27. april på Lindhardt & Ringhof. 416 sider. Oversat fra svensk af Charlotte Glahn


Krimimessen: Kommende krimier

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s