Anmeldelse: The Parisian af Isabella Hammad

anmeldt af Beth
Bogens forsideStor, flot og uhyre omfattende slægtsroman fra dét, der nu er Palæstina eller Vestbredden – med centrum i den lille by Nablus.

Bogen begynder omkring 1. Verdenskrig og rummer et omfangsrigt persongalleri og en meget fascinerende fortælling.

Det blev den engelske udgave at jeg læste, da den stod foran mig i en genbrugsbutik, og jeg fortryder bestemt ikke, at jeg gav mig i kast med den. Den var en stor opgave, men også en stor oplevelse.

Ofte ser man dramadokumentariske udsendelser i tv, især briterne er gode til at formidle historiske emner med indlagte fiktive elementer. Det samme har denne unge forfatter gjort, hun fortæller en historie med basis i hendes tipoldefars liv, fakta er på plads, fx er der bagerst i bogen en tidsliste med overblik over vigtige begivenheder i de palæstinensiske og syriske nationale bevægelser.

Hammad starter med sin oldefar, Midhar Kamal’s karriere, da han bliver sendt til Frankrig for at studere omkring 1914.  Han møder en helt ny verden, og det forandrer for altid hans liv. Han bliver for altid en iagttager, en udenforstående.  En ulykkelig forelskelse jager ham til Paris, hvor han skifter til historiestudiet, her omgås han andre af arabisk baggrund, men bliver alligevel mere og mere fransk.

Det oplever han også, da han kommer tilbage til Nablus, han er til stadighed i den lille by ”pariseren”, og har svært ved at følge de lokale traditioner. Han følger dog mønstrene, bliver gift med pigen, hans bedstemor finder til ham, og går ind i familiens firma. Ind i den store beretning er vævet arabiske vendinger, det kan enten irritere eller give følelsen af også at være den udenforstående i et anderledes liv.

Undervejs møder vi den politiske uro omkring de britiske tropper, alt sammen oplevet af troværdige og levende personer. I det hele taget er det en vidtfavnende fortælling, den kræver kræfter og koncentration, det er som at se en detaljeret TV- dokumentarserie om Palæstinas historie, baseret på rigtige mennesker. Den ville være i mange afsnit! Men jeg er glad for, at jeg fandt bogen på min vej, det er ofte de læseoplevelser, der er de bedste.

Isabella Hammad: The Parisian, or, Al-Barisi
Jonathan Cape, 2019. 550 sider.
Dansk udgave: Pariseren eller Al-Barisi. Politikens forlag, 2019. 589 sider. Oversat af Nete Harsberg og Lea Carlsen-Eising.

Skriv en kommentar