Anmeldelse: Annas sang af Benjamin Koppel

annas_sang_200Vildt fabulerende, morsom og dybt seriøs slægtsroman. En musiker er sprunget ud som forfatter!

”… hvis man styrer efter lykken, ender man med at brække nakken. Man må finde lykken i det, man bliver tilbudt her i livet” siger tante Moira til den unge Hannah, der ikke må få den unge, danske mand, hun elsker, men skal giftes med en fransk psykopat – af god, jødisk familie.

Hannah er yngste barn og eneste datter i den jødiske skrædderfamilie Koppelman, bosiddende i Fiolstræde, København. Forældrene var flygtet fra Polen og havde til hensigt at slutte sig til faderens storebror i New York, men i København slap pengene op.

Børnene skal selvfølgelig giftes ind i gode jødiske familier, men hver og en af brødrene nægter – og gifter sig af kærlighed med blonde danske piger. Moderen fortvivler – og truer hver gang med at kaste sig ud ad vinduet. Da det bliver Hannahs tur, er der ingen ”kære mor”, hun skal redde familiens ære.

Ikke blot må hun opgive sit livs kærlighed, hun må også opgive musikken, for som sine brødre er hun musikalsk begavet og optaget på Musikkonservatoriet.

Musikeren Benjamin Koppel fra den kendte Koppel-familie, har skrevet en slægtsroman, som bygger på forfatterens egen familie og de historier han er vokset op med. Og det er historier hvor man føler sig hensat til “Spillemand på en tagryg” med den excentriske mor og den godmodige far. Men også et billede af København i 1930’erne, af jødernes liv, kultur og skæbne.

En episode det har fæstnet sig hos mig her flere måneder efter at jeg læste bogen, er den hvor Hannah og hendes brødre skal spille koncert i en jødisk forening og planlægger et program med de store, tyske komponister, bl.a. Brahms, men bliver buhet ud, fordi programmet er tysk. Jo, de vidste godt, hvad Hitler havde gang i, men hvad havde det med musik at gøre?

Vi så det samme, da Rusland invaderede Ukraine – men kan man gøre Tjaikowskij  og Dostojevskij ansvarlige for Putins beslutninger?

Det er især en beretning om en stærk kvindes liv, ikke mange kunne have klaret den skæbne, der blev Hannah Koppelman til del og kommet ud som en stærk gammel kvinde – forfatterens faster.

Det er en bog med musik – jeg har hørt meget Brahms, siden jeg læste den. Tak til forfatteren – også for det.

Benjamin Koppel: Annas sang
Gyldendal, 2022. 505 sider

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s