Ny skønlitteratur – marts 2015

Ikke et ord om mord – ialfald ikke i dette indlæg!

Foraarstegn_graagaes_150Månedens udgivelser er præget af Krimimessen i Horsens, der finder sted 21.-22. marts, og forlagene har derfor spyttet et hav af krimier ud – især hvis forfatterne kan møde læserne i Fængslet i Horsens.

Jeg har derfor valgt at lave en særudgave om månedens udgivelser, der kun handler om krimier – og I skal nok få at vide, hvem I kan møde i Horsens. Indlægget vil blive publiceret i løbet af den kommende uge.


Som sædvanlig et udvalget af månedens udgivelser et udtryk for hvad jeg selv synes ser interessant ud. Oplysningerne stammer fra forlagenes hjemmesider og http://www.saxo.dk

Der kan forekomme opdateringer i månedens løb, hvis jeg får kendskab til væsentlige udgivelser, jeg har overset – men husk: i denne måned at krimierne kommer lidt senere.


Danske udgivelser

Bogens forsideDen med Richard Lange af Emma Elisabeth Nielsen
Emma Elisabeth Nielsen debuterer med denne roman om at holde sammen på sin familie og på verden, og om at holde af den eneste ene anden, når nu den første forsvandt (forlaget)
Udkommer 3. marts på Gyldendal


Bogens forsideKongen af Bali af Philip Tafdrup Jørgensen
Det er svært at skrive noget om en debuterende forfatter som foregående, men selv om Philip Tafdrup Jørgensen havde været debutant, kunne man sagtens finde noget at skrive om ham – med de forældre: lyriker Pia Tafdrup og litteraturprofessor Bo Hakon Jørgensen. Efter to digtsamlinger og en novellesamling, får vi nu noget, der efter titlen at dømme er lidt af en røveroman, og dog … Forlaget skriver: Kongen af Bali blander dokumentar og fiktion i en samtale mellem tre generationer, der ikke forstår hinanden. Det er en opdagelsesrejse gennem bedstefars liv. Et portræt af en lille mands store drømme.
Udkommer 6. marts på Gyldendal


Bogens forsideStormskader af Katrine Grünfeld
’Stormskader’ er Katrine Grünfelds fjerde roman. Den handler om en kvinde, der tager en pause fra sin familie og hverdag og slår sig ned i et sommerhus ved kysten. Hun får ikke badet, får ingen fred, klipper sit hår af og savner noget, som hun ikke ved, præcis hvad er. Hvem er hun egentlig, når hun kan tænke på at slå et menneske ihjel?(forlaget)
Udkommer 10. marts på Gyldendal


Bogens forsideBlitz af Agnete Friis
Et sommerhus, denne gang i Klitmøller, danner igen ramme om en af nyudgivelserne, denne gang om Ella, der gør oprør mod at være en social sag, og flygter med sin 11-årige søn. I Klitmøller (husk at trykket ligger på midterste stavelse) møder hun nye udfordringer og må finde ind til sin egen baggrund.
Udkommer 19. marts på People’s Press


Bogens forsideNielsine af Ina Munch Christensen
Endnu en debutant, hvor forlaget er sparsom med oplysningerne. Vi får dog at vide, at hun har gået på Forfatterskolen, og at romanen handler om kærlighed, venskaber, køn og identitet, og er et portræt af en ung kvinde og miljøet, hun færdes i.
Udkommer 31. marts på Gyldendal


Oversatte udgivelser

Bogens forsideHistorien om A.J. Fikrys liv af Gabrielle Zevin
Vi bogelskere kan ikke stå for bøger, der handler om bøger, litteratur og andre bogelskere. Så her har vi endnu en til samlingen. Hovedpersonen, A.J. Fikry, boghandler i New England, har det ikke nemt, hans kone er død, salget er for nedadgående – men så modtager han en pakke.
Forlaget skriver at der er noget for alle: kærlighed, drama, romantik, humor og uforglemmelige karakterer. Bogen er en rendyrket kærlighedserklæring til litteraturen. Det lyder som en god bog til hængekøjen til den tid.
Udkommer 24. marts på Lindhardt & Ringhof


Bogens forsideHustruen af Meg Wolitzer
Endnu en bog om en (gift) kvinde, der tager ansvaret for sit eget liv. Joan Castleman tager en væsentlig beslutning i flyet fra USA til Helsinki, hvor hendes mand skal modtage en fornem litteraturpris. En sikkert læseværdig amerikansk ægteskabsroman – fører mine tanker tilbage til 1970’ernes amerikanske kvindelige forfattere som fx Liza Alther og Marilyn French.
Meg Wolitzers navn forekommer mig bekendt, men hun er ikke oversat til dansk før nu. Hun er aktiv i debatten om forskelsbehandlingen af kvindelige og mandlige forfattere i medierne. Læs mere her
Bogen er ved at blive filmatiseret med Glenn Close i hovedrollen.
Udkommer 27. marts på C&K Forlag


Bogens forsideSibirisk opdragelse: opvækst i en kriminel underverden af Nicolai Lilin
Og nu til noget helt HELT andet! En biografisk roman om at vokse op i det sibiriske ”urka”-samfund – en tæt knyttet gruppe af ”ærlige forbrydere”. Her er alle kriminelle, og samfundet er styret af komplicerede ritualer, strenge æresbegreber og en dyb mistro til alle myndigheder.
Irwin Welsh skriver i sin anmeldelse i The Guardian, at ”vi kan lære meget af den kriminelle sibirske klans æresbegreber” (egen oversættelse). Læse hans anmeldelse her
Forlaget skriver: Et fascinerende indblik i en ekstrem barndom i et ekstremt samfund.
Udkommer 27. marts på People’s Press


Interessante genudgivelser

Bogens forsideMin ungdomsveninde: noveller af Alice Munro
Et gensyn med et tidligere værk af forrige års nobelprisvinder, som i modsætning til mange andre modtagere af denne pris, er let læst – men svær at ryste af sig
Forlaget skriver: 7 kvinders individuelle historier fra de sidste 75 år berører temaer både i kvindefrigørelsen og i ægteskabet og kærlighedens rammer.
Udkommer 16. marts på Gyldendal.
Originaludgave: 1990. Første danske udgave med titlen ’Min ungdoms veninde’. Gyldendal, 1993.


Bogens forsideManden uden egenskaber, 1-4 af Robert Musil
Dette hovedværk inden for modernismen foregår i det østrigsk-ungarske rige i årene op til Første Verdenskrigs udbrud. Hovedpersonen Ulrich er en lidt melankolsk ironiker, der har gennemskuet de bekvemme vaneforestillinger om faste karakteregenskaber .. (forlaget)
Udkommer 20. marts på Gyldendal.
Originaludgave: 1930-1952. Første danske udgave 1994-1998, Gyldendal


Se også indlægget Nye krimier – marts 2015

 

3 comments

  1. Har du hørt rygter om hvornår Dario Fo’s roman om Christian 7. udkommer? Den lyder fantastisk spændende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s